Copilul inteligent din punct de vedere emotional. Cum il cresti?

Copilul inteligent din punct de vedere emotional. Cum il cresti ca sa aiba o viata senina? Dezvoltarea de relatii armonioase este una dintre principalele conditii pentru succes si fericire in viata. Insa pentru a le creste avem nevoie de inteligenta emotionala. Tu stii cum sa cresti un copil inteligent din punct de vedere emotional?

 

Azi, iti dam cateva idei prin care sa iti ajuti copilul. Uite cum poti contribui si tu la dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau prin intermediul propriului exemplu.

Invata-l sa fie deschis

Relatiile sunt dinamice. Acestea se contruiesc pe baza unui numar de mici interactiuni. Acestea din urma sunt incercari de a atrage atentia celor din jur. In general, suntem interesati sa captam atentia oamenilor de care ne pasa, facand diverse lucruri sau creand oportunitate pentru dialog. Ce il poti invata pe copilul tau este sa detecteze aceste incercari la oamenii din jurul sau si sa reactioneze in consecinta.

Invata-l cum sa refuze in mod politicos o cerere de interactiune

Desigur nu putem raspunde de fiecare data tuturor invitatiilor la dialog. Ce este important este sa facem acest lucru aratand celor din jurul nostru ca valorizam relatia cu ei. De exemplu, daca in momentul x nu ai disponibilitatea de a asculta povestea unui apropiat, comunica asta „Imi pare rau dar nu te pot asculta in acest moment, dar putem vorbi dupa pranz”.

Invata-l sa nu dispere atunci cand se simte coplesit

Situatiile negative sunt de obicei inrautatite atunci cand ne lasam in voia emotiilor negative. Asadar, scopul este sa ne tinem sub control emotiile, chiar daca situatia ne scapa din mana. Invata-l pe copilul tau cum in situatii stresante, sa nu se razbune pe cei apropiati, si ca ce pare astazi o drama, maine va fi subiect de gluma.

Copilul inteligent din punct de vedere emotional. Invata-l cum sa faca reparatii

Este perfect normal sa gresim chiar si fata de persoanele care ne sunt foarte apropiate. Ceea ce trebuie sa-l inveti pe copilul tau este cum sa reactioneze atunci cand greseste. A-ti cere scuze si a actiona in compensatie inseamna sa ii transmiti persoanei fata de care ai gresit, ca iti pasa de nevoile ei.

Invata-l sa-i aprecieze pe ceilalti si sa le spuna acest lucru

Lectia recunostintei trebuie sa o invatam cat mai devreme in viata. La fel de important nu este doar sa ne simtim recunoscatori, ci si sa comunicam acest lucru catre persoanele in cauza. Fii tu exemplu pentru copilul tau. Fa complimente si multumeste de fiecare data cand situatia o cere. Este bine sa ii valorizam pe cei din jurul nostru si sa transmitem aceasta lectie mai departe catre cei mici.

My title page contents