Cât trebuie să dormi când ești gravidă. În sarcină există prea multe ore de somn sau prea puține?

cât trebuie să dormi când ești gravidă

Nevoia de a dormi în timpul sarcinii pare evidentă de la începutul sarcinii. În primele săptămâni de sarcină te vei simți obosită. Nu e de mirare că perna devine brusc unul dintre cei mai buni prieteni. Da, organismul îți trimite semnale: trebuie să te odihnești mai mult. Ușor de spus, greu de făcut, mai ales dacă ai un serviciu solicitant sau dacă mai ai un copil sau mai mulți acasă.

 

Pentru unele femei gravide somnul nu e ceva ușor de rezolvat. Poate au puțin timp la dispoziție, dar atunci nu e momentul cel mai potrivit pentru a dormi. Totuși, există femei care ajung ușor să doarmă oriunde și în orice situație, în contrast cu femeile cărora le este greu să-și închidă ochii chiar și în paturile cele mai moi și mai confortabile.

Trebuie să asculți semnalele pe care ți le trimite corpul. Să găsești varianta cea mai bună pentru a-ți îndeplini și sarcinile de serviciu și de acasă, dar să te și odihnești. Lasă o parte din treburi în grija soțului sau a celor din familie dispuși să te ajute. Sau dacă nu sunt urgente, nu le face pe toate într-o zi.

Cât trebuie să dormi când ești gravidă? Când este prea mult și când este prea puțin?

Așa cum nu este necesar să se dubleze aportul caloric, tot așa nu este nevoie să se dubleze orele de somn. Tot ceea ce trebuie să faci este doar să-i asiguri organismului odihna necesară de care are nevoie pentru a-și recupera puterea, energia și pentru a te simți bine.

 Și cam de câte ore ar fi nevoie?… te întrebi….

De 10 ore de somn, care pot fi distribuite pe tot parcursul zilei.

Cum?

Dacă lucrezi, încearcă să te trezești puțin mai târziu (atunci când programul permite), apoi puțin după-amiaza, dacă termini serviciul devreme. Sau… dacă începi serviciul mai târziu, dormi mai mult dimineața. Dacă începi serviciul devreme, ai grijă să dormi puțin după-amiaza și seara să nu întârzii la somn.

Dacă ești acasă, fie că lucrezi sau nu, nu trebuie să te lipsești de luxul unui pui de somn. La serviciu, te poți retrage 15 minute într-o sală de mese sau de ședințe libere, în timpul programului de lucru, cu permisiunea de a te relaxa puțin.

În timpul weekend-urilor, încearcă să recuperezi deficitul de somn, dormind ore suplimentare, dacă este necesar, pentru a-ți reîncărca corpul. În weekend este singura posibilitate de recuperare a orelor de somn.

Nici prea multe ore de somn nu sunt bune

Este bine să te ghidezi după ceea ce-ți cere corpul. Să dormi atât cât este nevoie. Nici prea mult nu este bine, chiar dacă poate îți permiți ca timp.

Somnul prea mult nu este bun pentru femeia gravidă care trebuie să-și mențină un anumit grad de activitate.

Oboseala resimțită nu este neapărat din motiv de nesomn. Este un semn al hormonilor activi din sarcină. Te poți relaxa, nu e neapărat nevoie să dormi în exces. Și nu uita, echilibrul e cel mai bun în toate! Găsești informații despre cât trebuie să dormi când ești gravidă și aici.

My title page contents