De ce este important să dormim?

Ne dăm seama cât de important este somnul numai atunci când nu mai avem timp la dispoziție pentru a ne odihni cum trebuie. Somnul este, de fapt, un mecanism natural predispus la tulburări de factori organici, psihologici sau de mediu, și este pentru organismele vii un moment important de odihnă și regenerare, atât fizică cât și psihică. În timpul somnului, de fapt, ritmurile biologice încetinesc, corpul își recuperează energia pierdută în timpul zilei și creierul minimizează activitățile sale. Le activează în momentul trezirii.

Cât de important este somnul? Câte ore trebuie să dormi?

În medie, adulții au nevoie de 7-8 ore pe noapte de somn, în timp ce copiii pot dormi până la 10-12 ore. Este adevărat însă, că nevoia de odihnă este o caracteristică individuală. Trecerea de la veghe la somn este reglementată printr-un program care se schimbă de la individ la individ și chiar și în cazul aceleiași persoane poate varia în funcție de vârsta și stadiul de viață. Prima regulă de somn bun este tocmai identificarea propriilor nevoi cu privire la odihnă și apoi încercarea de a face totul pentru a le respecta. Variațiile (treziri devreme sau nopți lungi fără de somn) constituie o modificare a echilibrului natural și poate duce eventual la tulburări de somn și insomnie.

Cât de important este somnul? Ce se întâmplă în timpul somnului

În timpul somnului, organismul își încetinește funcțiile fiziologice. Temperatura este redusă, metabolismul încetinește, tensiunea arterială se stabilizează și țesuturile se regenerează. Orele bune de somn permit, de asemenea, să dăm viață nouă memoriei și să fim mai atenți. Somnul de după-amiază poate fi un sprijin valabil, dar este esențial să dormi bine noaptea. Corpul, de fapt, este programat să doarmă continuu pe timp de noapte, motiv pentru care, atunci când adormim mai târziu, din diferite motive, și credem că putem prinde pe somn „pierdut“, poate în week-end, de fapt, acest lucru nu se întâmplă. Într-adevăr, conform unor cercetări, dormitul prea mult în weekend ar pune chiar în pericol sănătatea ta.

 

Cât de important este somnul? Tulburări ale somnului

În România, mai mult de o treime dintre români suferă de tulburări de somn.

Printre tulburările de somn cel mai des întâlnite se numără insomnia, dar și somnolența din timpul zilei. Insomnia poate avea efecte negative asupra organismului. Printre ele se numără tulburările de natură emoțională, cele de memorie, bolile cardiovasculare. De asemenea, persoanele care se confruntă cu această problemă nu sunt foarte eficiente la locul de muncă. Între 30 și 45 % dintre adulți prezintă insomnie. Apneea în somn este o altă tulburare întâlnită la 4-9 % dintre adulți. Apneea în somn este riscantă, deoarece persoanele care suferă din această cauză pot să adoarmă chiar și la volan.

Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, susține că peste o treime dintre români suferă de tulburări de somn. Însă, în cazul unor anumite categorii de risc, statisticile arată că poate fi vorba de aproximativ 45-50 % de persoane ce pot suferi din cauza acestei probleme. Este recomandat ca o persoană să doarmă între 6 și 8 ore pe noapte, fără întrerupere. Somnul este foarte important pentru a avea o viață sănătoasă.

 

 

Cât de important este somnul? Calitatea somnului

Conform numeroaselor cercetări științifice, pe lângă numărul de ore de somncalitatea somnului este, de asemenea, importantă. Respectarea orelor de somn nu este singurul parametru util pentru a spune „am dormit bine“, deoarece în cazul în care somnul este marcat de frecvente treziri inconștiente, o noapte de odihnă nu va fi suficientă pentru refacerea organismului. Cu toate că idealul este de a dormi 8 ore continuu, vor exista întotdeauna și unele excepții: oameni care nu au nevoie să doarmă atât de mult și oameni care au nevoie de mai mult de 8 ore de somn.

 

Cât de important este somnul? Etape de somn

1) somnolență sau adormire

Această primă fază durează doar câteva minute. Este momentul în care adormim, dar orice zgomot, oricât de mic, ne poate trezi din nou. Corpul nostru începe să se relaxeze și pot să apară mișcări intermitente ale ochilor.

2) Somn ușor

Aceasta este una dintre cele mai ciudate etape, deoarece este posibil ca cineva din jur să ne vorbească și să răspundem, dar când ne trezim, nu ne vom mai aminti ce s-a întâmplat. Corpul nostru continuă să se relaxeze.

3-4) Somn lent sau adânc

Fazele 3 și 4 sunt somn lent sau profund: tonusul muscular scade, frecvența respiratorie este scăzută și regulată, tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, în timp ce se constată creșterea mișcărilor gastrointestinale. În timpul acestei faze de somn brusc crește secreția de „hormon de creștere ( în special în timpul pubertății), precum și secreția de gonadotropine (FSH și LH), responsabile cu ovulația și formarea spermei. Acesta este motivul pentru care este foarte important să nu fiți trezit în aceste faze.

5) Somnul REM

Se caracterizează prin apariția mișcărilor rapide ale ochilor și prin contracția mușchilor urechii medii. Aceasta este faza în care se produc visele, activitatea creierului este intensă și prezintă o creștere neregulată a frecvenței cardiorespiratorii, o scădere a temperaturii corpului și o creștere a secreției de prolactină.

În concluzie, fiecare dintre fazele de somn este importantă pentru corpul tău: să se odihnească și să-și recâștige puterea după o zi de activitate. Hormonii care sunt eliberați în timpul somnului afectează semnificativ starea noastră generală, în timp ce finalizarea procesului de digestie permite absorbția nutrienților și, prin urmare, ne ajută să obținem mai multă energie.

Consecințele unui somn insuficient

– epuizare

Dacă nu dormi destul, acest fapt duce la creșterea gradului de stres și acumularea de toxine: acest lucru înseamnă că organismul nu va putea să răspundă așa cum ar trebui în ziua următoare. Te vei simți obosit/ă, lent/ă și somnoros/oasă.

– boli

Lipsa de ore de somn cauzează probleme metabolice care îți pun în pericol sănătatea. Cel mai îngrijorător este faptul că lipsa somnului produce un risc crescut de a suferi de probleme cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet zaharat.

– memorie și creativitate

LIpsa unui somn suficient nu permite creierului nostru să pună în ordine și să înregistreze toate informațiile primite în timpul zilei: acest lucru cauzează schimbări în memorie, lipsă de concentrare, modificări ale dispoziției, toane, iritabilitate, scăderea reflexelor, probleme de comportament, învățare întârziată și depresie. Potrivit experților, dacă ne odihnim bine, producem mai multe idei inovatoare.

– infecţii

Dacă nu dormim suficient, sistemul imunitar poate suferi. Răcelile și infecțiile se „instalează” mult mai repede.

– estetică

Lipsa de odihnă se reflectă pe pielea ta, care are un aspect iritat și tern, din cauza faptului că regenerarea celulară nu este produsă corect.

– ochii tăi

Trebuie să dormi pentru a-ți odihni ochii, pentru a evita formarea cearcănelor, ochii roșii și problemele de vedere.

– respirație

Dacă nu dormi suficient, poți compromite oxigenarea celulelor.

– creșterea în greutate

Atunci când corpul nu se odihnește suficient, tinde să acumuleze grăsime, în special în zona abdomenului. Având un corp bine odihnit vă ajută să vă mențineți greutatea și chiar să pierdeți din greutate, deoarece dormitul influențează în bine apetitul și asimilarea nutrienților.

Dacă vrei să afli câteva trucuri pentru a obține un somn mai bun, citește aici!

My title page contents