„Fiul meu nu mănâncă“, „Fiul meu mănâncă foarte puțin“, auzim plângându-se foarte multe mame de copii cu vârste între 1-3 ani. Cele mai multe mofturi le fac copiii între 2 și 3 ani.
1. Copilul refuză mâncarea? Este o fază a creșterii
Refuzul de produse alimentare este legat de o fază de creștere a copilului,care începe la 2 ani și durează până la aproximativ 3 ani. În această grupă de vârstă, copilul începe să se perceapă pe sine. Tot acum își construiește identitatea prin afirmarea prezenței sale în lume, prin opoziție, după spusele pediatrilor.
În esență, perioada „nu” reflectă procesul gradual (și lent) de detașare de la mamă (care începe în jurul vârstei de 8-9 luni) spre o autonomie tot mai mare. Prin urmare, încăpățânarea nu este un capriciu, ci un semn pozitiv (și normal) al perioadei de creștere. Părintele nu ar trebui să ia în considerare fiecare reacție și comportament al copilului ca pe ceva nepotrivit.
2. Dacă nu vrea să încerce alimente noi, nu insistați, dar încercați din nou după un timp
Este foarte important să-i oferiți copilului o varietate de alimente, invitându-l să descopere gusturi diferite. Dacă refuză și nu vrea să audă de un aliment în acel moment, acceptați-i alegerea și nu insistați! Dar atenție, înainte de a declara că ceva nu-i place cu adevărat, trebuie să fi încercat cel puțin 10 ori la mese diferite, conform specialiștilor în pediatrie.
3. Oferiți-i un bun exemplu. Zâmbiți când mâncați, fiți pozitivi! Copilul vă privește
Obiceiurile alimentare depind, în mare măsură, de ceea ce simte copilul și vede în jurul lui. Deoarece, în primii ani de viață copilul învață doar prin imitație și exemplu. Dacă părintele zâmbește în timp ce mănâncă legume și arată apreciere, chiar și copilul va avea mai multe șanse să le guste.
4. Mănâncă puțin? Nu vă faceți griji
Această preocupare a mamelor și bunicilor ar trebui să dispară. În schimb, ar trebui să vă îngrijoreze opusul: când copilul mănâncă prea mult. Obezitatea în rândul copiilor este larg răspândită.
5. La masă, toți împreună
Masă ar trebui să fie un timp plăcut, liniștit pentru întreaga familie, chiar și atunci când copilul este mic: clipe de împărțit cu mama și tata, de fapt. Masa trebuie luată în liniște, fără grabă, cu televizorul oprit. Astfel, un copil poate dezvolta o relație pașnică cu alimentele. Dacă nu îi este distrasă atenția de la alimentele de pe masă, acesta le poate cunoaște mai bine, se poate împrieteni cu ele și le poate accepta.
6. Mențineți în minte regulile de bază pentru hrănirea copilului cu vârsta între 1-3 ani
- Alimentele trebuie împărțite în cinci mese în timpul zilei;
- Alimentele trebuie să varieze, să predomine mâncarea sezonieră proaspătă și gătitul simplu;
- Fără gustărele și utilizarea excesivă a zahărului și a sării.