Anemia este o tulburare destul de frecventă la nou-născuți. De cele mai multe ori, cei mici refuză să mănânce carne, legume și fructe. De la alimentația nepotrivită pornesc cele mai multe probleme legate de carențele de fier și vitamine. Anemia este descoperită prin teste simple de sânge. Cu câțiva pași simpli se poate rezolva fără consecințe.
Anemia este lipsa globulelor roșii
Anemia se referă la deficiența, în sânge, a celulelor roșii și, prin urmare, a hemoglobinei (Hb), molecula conținută în ele care transportă oxigenul în organe. Cea mai comună formă de anemie este deficitul de fier. Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină. De la naștere până la sfârșitul primului an, volumul sângelui se dublează. Prin urmare, este normal ca nivelul de fier al unui copil de câteva luni să nu fie deosebit de ridicat. În unele cazuri, totuși, aceasta scade prea mult. Se poate întâmpla în cazul copiilor alăptați exclusiv până la șapte sau opt luni: de fapt, laptele matern nu mai poate satisface nevoile acestui mineral. Chiar și utilizarea laptelui de vacă înainte de vârsta de 1 an poate provoca anemie, deoarece este sărac în acest mineral și pentru că împiedică absorbția fierului din alte alimente.
Cauze în funcție de vârstă
Nivelul hemoglobinei la bebeluși scade treptat între 3 și 6 luni. Dar, la copilul prematur, deficiența de fier poate apărea în primele luni de viață. În cazul copiilor mai mari, anemia poate apărea oricând, având în vedere că mulți copii refuză să mănânce alimente bogate în fier. Dacă totuși copilul consumă alimente bogate în fier, dar prezintă anemie, este posibil ca organismul lui să nu poată asimila fierul. De asemenea, anemia poate fi provocată și de pierderi de sânge. Și creșterea rapidă poate cauza anemia la copil. Organismul este foarte solicitat și are nevoie de o cantitate mai mare de fier.
Semnale de alarmă
Semnalele de alarmă ale anemiei sunt diferite. Iată câteva semne:
- copilul poate fi lipsit de energie și poate avea un apetit redus
- unghiile și părul pot fi mai fragile
- mucoasa gurii (sau colțurile buzelor) poate deveni iritată
- pielea devine palidă, uscată
- pot apărea stomatite
- limba devine netedă și lucește
- poate apărea diaree sau constipație
- pot fi probleme cu respirația
- bătăile inimii sunt mai rapide
- copilul devine irascibil, plângăcios
- mișcările corpului sunt mai lente
- obosește ușor
Ce face pediatrul în acest caz
În prezența acestor semnale, este bine ca mama să contacteze pediatrul. În general, specialistul evaluează simptomele prezente, istoricul clinic al copilului și dieta acestuia. Prin urmare, poate prescrie teste simple de sânge, cum ar fi sideremia și feritinemia, care ajută la stabilirea nivelurilor de fier și de globule roșii. Dacă testele arată că bebelușul este efectiv afectat de anemie, medicul pediatru poate sugera anumite precauții privind alimentația. De exemplu, bebelușul poate fi înțărcat dacă încă era alăptat. Sau să oprească hrănirea cu lapte de vacă, unde e cazul. Dacă acest lucru nu este suficient, specialistul poate prescrie suplimente de fier, sub formă de flacoane sau picături. În cazul unui copil mai mare, medicul poate indica ce alimente sunt cele mai bune pentru combaterea anemiei (fructe, legume, carne, pește, gălbenuș de ou).
De reținut!
Dacă, în ciuda tratamentului recomandat de pediatru, anemia nu este rezolvată, este mai bine să investigați situația. De fapt, bebelușul ar putea avea probleme cu malabsorbția intestinală.