Știai că după ce naști viața ta nu va mai fi ca înainte. Dar erai convinsă că vei face față tuturor provocărilor. Însă atunci când mama are insomnii, până și optimismul dă semne de oboseală.
Cu atâtea treziri peste noapte – pentru a hrăni bebelușul ori pentru a-i schimba scutecul – s-ar crede că mama nu are atâta timp să doarmă cât ar putea ea. Când colo, foarte multe tinere mame se confruntă cu insomnii. Și când mama are insomnii, până la depresie postpartum mai este puțin.
Ia vezi, nu te autosabotezi?
Până una-alta, analizează-ți activitatea de peste zi. S-ar putea să descoperi că, de fapt, faci unele greșeli care te privează de somnul de care ai nevoie.
Bei cafea – în cazul în care alăptezi, faptul că bei cafea este și răspunsul pentru agitația pe care o manifestă bebelușul. Dacă nu alăptezi, asta nu înseamnă că ai undă verde să consumi câtă cafea ai poftă. Ea este de vină pentru insomniile tale!
Stai pe internet – după ce îi faci băiță micuțului, îl hrănești și îl culci, consideri că a venit vremea să te relaxezi puțin. Așa că iei laptopul sau telefonul și te pui la curent cu noutățile din mediul online. Este de înțeles că îți dorești să afli ce se mai întâmpla ”în lume”, dar nu știi cum trece timpul și cum îți ”sare” somnul. Sau cum reușești să îți dai peste cap rutina de adult, care și ea conține cicluri veghe-somn.
Iei o cină copioasă – o masă de seară bogată, cu alimente greu digerabile, îți va afecta în mod categoric capacitatea de a adormi și somnul. Încearcă să ușurezi viața sistemului tău digestiv, iar el îți va fi recunoscător lăsându-te să dormi.
Greșeli, greșeli
Faci exerciții fizice seara – rău faci! Temperatura corpului crește, te umpli de energie și… la revedere somn! Vremea joggingului și a oricărui alt tip de activitate fizică este dimineața!
După ce adoarme copilul rezolvi treburile restante de peste zi – nu-i o idee tocmai bună să te apuci – de exemplu – de călcat, de făcut ordine în bucătărie, de băgat o mașină de rufe la spălat. Ai dreptate, poate că abia acum e liniște și pentru tine, abia acum poți face lucrurile pe îndelete și fără întreruperi, dar… se întrerupe și somnul tău.
Dormitorul nu-i doar dormitor – dacă în această încăpere vă uitați și la televizor, vă și jucați cu cel mic, mai stați și la calculator, atunci ea nu va fi niciodată asociată cu somnul. Dormitorul este numai pentru sex și somn. Iar organismul tău ar trebui să se aștepte la una din cele două imediat ce pătrunde în el. Altfel…
Când mama are insomnii
Dacă lipsa somnului (sau somnul fragmentat, neodihnitor) influențează capacitatea ta zilnică de a funcționa, lucrurile se complică. Da, o mamă care are în grijă un bebeluș va fi mai obosită, în general. Dar există un nivel dincolo de care oboseala poate duce la anxietate și depresie. Se știe, privarea de somn a reprezentat în istorie și o formă de tortură! Dacă lucrurile evoluează în acest sens, adresează-te unui psiholog. El este în măsură să te ajute să depășești acest obstacol.