12 alimente care luptă împotriva oboselii. Ia aminte și fă-ți provizii de energie!

Ești mai mereu obosit și nu ai energie? Descoperă 12 alimente care luptă împotriva oboselii! Toți obosim din când în când, dar unii dintre noi se trezesc deja obosiți, în timp ce alții se confruntă cu oboseală toată ziua. Care este explicația? Există mai multe motive pentru care ne simțim obosiți, cum ar fi o afecțiune medicală subiacentă, somnul prost, lipsa exercițiilor fizice și alimentația proastă.

Într-adevăr, dieta joacă un rol important în nivelul nostru de energie! De aceea, consumul alimentelor potrivite poate preveni oboseala și te poate ajuta să te simți plin de energie pe tot parcursul zilei.

Și chiar dacă s-ar putea să crezi că ești singura persoană care se simte obosită, ei bine, în realitate, aproape 40% dintre oameni raportează oboseală pe parcursul zilei. Dacă oboseala nu este atribuită unei afecțiuni medicale, atunci poate va trebui să acorzi o atenție mai mare dietei, ca o posibilă cauză a oboselii.

Iată 12 alimente care luptă împotriva oboselii, pe care să le introduci în dieta ta:

1. Apa

Înainte de a te gândi ce alimente să consumi pentru energie, deshidratarea poate fi de fapt la baza oboselii tale. Atunci când te simți epuizat, încearcă să bei mai întâi un pahar cu apă. Apa ajută la transportul de substanțe nutritive esențiale și energizante către celulele tale. Așadar, atunci când nu consumi suficientă, te poți simți epuizat. În plus, deshidratarea poate duce la dureri de cap, poate scădea nivelul de concentrare și îți poate afecta starea de spirit.

2. Ceai

Mulți dintre noi apelăm la cafea pentru o sursă de energie, dar ceaiul este și el o resursă grozavă. Nu numai că unele ceaiuri conțin cofeină care stimulează energia, dar conțin și alte componente care, de asemenea, promovează energia. În acest sens, unele studii au descoperit că ceaiul poate alunga oboseala mai bine decât cafeaua.

Ceai verde – nu mai este un secret că ceaiul verde are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Combinația de cofeină și L-teanină oferă energie fără stare de agitație.

Bonus: Cercetările sugerează că ceaiul verde mărește puterea creierului, ceea ce poate fi util atunci când ai mult de lucru.

3. Migdale

Pentru unii, oboseala poate fi atribuită unei deficiențe de magneziu, iar migdalele sunt bogate în magneziu. În plus, migdalele conțin și alte ingrediente care stimulează energia, inclusiv antioxidanți. În schimb, migdalele sunt un aliment destul de bogat în calorii. Așa că nu este nevoie de multe dintre ele pentru a-ți crește energia. Un sfert de cană din nuci întregi conține 207 de calorii.

4. Alimente integrale

Multe produse precum pâinea și pastele sunt făcute cu grâu, cu indice glicemic ridicat. Aceasta se referă la rata la care nivelurile de zahăr sunt afectate de un aliment. Când un aliment are un indice glicemic ridicat, nivelul zahărului crește, făcându-ne să ne simțim plini de energie. Însă această energie este temporară și la scurt timp după aceea vom fi și mai obosiți decât înainte. De aceea, este important să consumi alimente cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi alimentele integrale, ceea ce le face mai bune pentru tine și pentru nivelul tău de energie.

Corpul tău are nevoie de carbohidrați pentru energie, dar nu toți carbohidrații sunt creați la fel. Pâinea integrală este grozavă pentru o energie de lungă durată. Oferă o mulțime de carbohidrați complecși, ceea ce înseamnă că nu crește glicemia la viteză foarte mare.

Însoțește pâinea prăjită cu niște ingredinte bogate în proteine ​​sau un ou poșat pentru a crea o combinație de macronutrienți de campioni.

5. Iaurt

Carbohidrații din iaurt se metabolizează rapid și, prin urmare, vei simți imediat un val de energie. Iaurtul conține și proteine ​​care ajută la susținerea nivelului de energie.

6. Banane – unul dintre cele 12 alimente care luptă împotriva oboselii

Bananele conțin fructoză naturală, care produce glucoză și oferă energie. Pe de altă parte, bananele conțin și zaharoză, care este un zahăr care se absoarbe mai lent. Acest lucru previne atingerea maximă și oprirea energiei menționate mai sus. Fructul plin de potasiu include și o grămadă de nutrienți buni pentru tine, cum ar fi fibrele și vitamina B6.

Într-un mic studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că bananele au funcționat la fel de bine ca și băuturile speciale pentru sport pentru a menține bicicliștii alimentați pe parcursul antrenamentului sau competiției. De asemenea, aceste fructe sunt gustări grozave după antrenament!

7. Peşte

Peștele este bogat în aminoacizi esențiali care pot contribui la promovarea nivelului de energie.

8. Ciocolată

Da, ciocolata poate fi o gustare energizantă, atâta timp cât este din cea neagră! Dacă ești un iubitor de ciocolată, atunci îți va plăcea să știi că acest dulce îți poate crește nivelul de energie, dar tipul potrivit de ciocolată este cheia. Acest lucru înseamnă că laptele și ciocolata albă sunt interzise. Alege să consumi ciocolată neagră.

În plus, indicele glicemic al ciocolatei negre este surprinzător de scăzut. Iar conținutul său natural de cofeină de doar 43 de miligrame la 100 de grame ar putea fi suficient pentru a-ți încânta papilele gustative și a-ți oferi energia necesară.

9. Semințe de chia

Semințele de chia ajută la hidratare prin absorbția de 10 ori greutatea lor în apă. Majoritatea carbohidraților lor provin din fibre care se digeră lent, oferind energie în timp. Cât despre grăsimea pe care o conțin semințele de chia, aceasta este o varietate de Omega-3 care stimulează creierul. De fapt, semințele de chia sunt cea mai bogată sursă vegetală de acizi grași Omega-3.

De asemenea, aceste semințe micuțe sunt o proteină completă, ceea ce înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali pe care corpul tău nu îi poate produce singur.

10. Quinoa

Quinoa este un aliment grozav la care poți apela atunci când cauți să te reîncărci. Cu toate proteinele sale, fibrele și fierul, quinoa este alimentul ideal dacă ai nevoie de o realimentare din mers. Poți pregăti un mic dejun cu quinoa într-o formă de brioșe, din care să consumi una înainte de a porni la drum.

11. Fulgi de ovăz

Deși este o mâncare confortabilă aleasă des pentru micul dejun, te poți bucura de ea în orice moment al zilei. Poate ajuta la menținerea nivelului de energie. Asta pentru că fulgii de ovăz sunt bogați în fibre (4 grame per cană!) și conțin o doză bună de proteine ​​(6 grame). Este, de asemenea, alimentul perfect pentru a-l combina cu suplimente energizante, cum ar fi fructele, untul de alune și semințe de tot felul.

În plus, fulgii de ovăz au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu îți va crește glicemia. Verifică întotdeauna ingredientele de pe pachetele de fulgi de ovăz instant, care pot fi bogate în zahăr și sare.

12. Fasole

Fasolea îți menține nivelul de energie ridicat datorită unui trio ideal de carbohidrați, proteine ​​și fibre. Proteinele te satură, carbohidrații furnizează energie, iar fibrele ajută la reglarea zahărului din sânge.

În special, fasolea neagră este cea mai bună pentru a obține un plus de energie, deoarece are un indice glicemic scăzut și un nivel ridicat de proteine.

 

 

My title page contents