Când începe școala, fiecare dintre noi are o serie de întrebări, de griji cu privire la copilul nostru. Cele mai frecvente sunt cele provenite din experiența noastră personală: poate școala evocă amintiri neplăcute în noi și ne temem că și copilul nostru poate trăi aceleași lucruri. Să nu mai vorbim de influența internetului, de știri și chiar de mărturiile prietenilor sau ale rudelor. Și totuși, ce întrebări îi punem copilului când vine de la școală?
Este corect să-ți faci griji? Ce semnale trebuie să înțelegi? Cum să eviți să fii prea protectiv ca părinte sau chiar să-i transmiți copilului neliniștile tale, fără să-i dai impresia acestuia că școala este un loc periculos și ostil? Pentru a te liniști, îți spui că dacă ceva e în neregulă, sigur observi. Dar nu este așa de ușor. Și probabil că nu este nimic mai bun pentru a afla dacă ceva nu este bine, decât să vorbești direct cu copilul. Să ai cu el o legătură de încredere. Dar trebuie să pui întrebările corecte și nu pe cele care aduc cu sine răspunsuri ca: „da”, „nu”. Asta nu înseamnă să stresezi copilul în fiecare zi.Trebuie să fie un dialog plăcut și firesc, nu un interogatoriu.
Iată câteva întrebări cheie pe care le poți pune:
Cum a fost la școală astăzi?
Știind că școala este un mediu pașnic pentru copil este primul lucru de la care pornești. Încearcă să-i pui întrebări care să deschidă un dialog: „Ai învățat ceva nou?” „Cine a lipsit?”, „Îmi poți explica și mie ce ai învățat la…?” Puteți vorbi despre asta împreună, într-o conversație de la egal la egal. Evită să te gândești la altceva sau să te uiți pe telefon, în timp ce vorbești cu copilul.
Ce întrebări îi punem copilului când vine de la școală. Despre relația cu profesorii
Există copii care „adoră” și venerează profesorii și alții care nu comentează acest lucru. Asta înseamnă că ceva este greșit? Nu neapărat, dar ținând cont de acest aspect, poți pune corect întrebările. De exemplu: „Care a fost cea mai amuzantă parte și cea mai rea (sau cea mai plictisitoare) a zilei?”. „Cum s-a comportat profesorul X?”.
Ce întrebări îi punem copilului când vine de la școală. Relația cu colegii
Pentru mulți dintre noi, paradoxal, tocmai relația cu colegii copilului constituie o sursă de anxietate. Chiar mai mult decât performanța școlară sau relația cu profesorii. Din păcate, sunt multe cazuri de agresiune în școală și asta ne ține mereu în gardă. Și este corect să acordăm atenție semnalelor, adesea obscure sau contradictorii. Dar există și întrebări utile pentru a înțelege dacă ceva nu este în regulă. O întrebare bună este, de exemplu: „Dacă ai putea alege, cine ai vrea să fie colegul tău de bancă?” Poți numi chiar un coleg pe care îl bănuiești că ar face probleme în clasă. Astfel, îți provoci copilul să spună mai multe despre el. Sau îl poți întreba dacă a mâncat sau cu cine a împărțit desertul?
Ce întrebări îi punem copilului când vine de la școală. Școala devine parte a vieții noastre
Dialogul școlii poate merge mai departe. De exemplu, dacă la școală au vorbit despre dinozauri, poți să mergi împreună cu școlarul tău să vedeți o expoziție. Sau să citiți împreună o carte despre dinozauri. În timpul petrecut împreună, copilul aduce acasă o mică parte din școală. El va fi mai spontan și s-ar putea să afli mai multe informații despre școală. Cu cine s-a certat, cine a făcut o glumă amuzantă, profesorul care a spus ceva ce el nu a înțeles sau că a ridicat mâna pentru a pune o întrebare.