Bunele maniere pentru copii. Cum îi înveți să se comporte bine

Bunele maniere pentru copii se învață acasă. Când ne gândim să-l învățăm pe copil bunele maniere, trebuie să ne comportăm adecvat situației, fără a exagera. Pentru a-l învăța cum să se comporte bine, trebuie să plecăm de la definiția a ceea ce se poate face și a ceea ce nu se poate face. Ulterior, îl învățăm să se comporte bine în diferite situații: cu alții, cu adulții, în casele altora, în magazine sau în restaurante.

 

Bunele maniere pentru copii. Explică-le copiilor cum să se comporte bine

Copiii învață multe reguli de comportament în mod natural: o faci în acest fel și eu o fac așa cum trebuie. Dacă au învățat să nu treacă drumul pe roșu, vor învăța, de exemplu, și să nu se scobească în nas. Este doar o chestiune de a le explica procedura corectă.

Ce bune maniere ar trebui să știe un copil?

Alegerea regulilor de comportament depinde de cultura fiecăruia. Există cu siguranță reguli de bune maniere pe care toți copiii trebuie să le cunoască:

  • să spună mulțumesc;
  • să salute la intrare și la plecare;
  • să nu-și bage degetele în nas;
  • să respecte rândul și runda pentru jocuri;
  • să spună „te rog”;
  • să fie politicos, să împrumute jocurile altor copii.

Bunele maniere pentru copii: la masă

Când copiii au învățat să folosească tacâmurile corect și știu să-și coordoneze mișcările, pot fi învățați manierele de masă. Să începem cu câteva reguli simple:

  • nu ține coatele pe masă;
  • nu face zgomot în timp ce mănânci;
  • șterge-ți gura cu un șervețel înainte de a bea din pahar;
  • gustă totul pe farfurie și refuză politicos ceea ce nu-ți place.

Bunele maniere la domiciliul altor persoane

Fie că au fost invitați la o zi de naștere sau i-ați luat cu voi la o cină în casa prietenilor sau a rudelor, în ambele cazuri trebuie să știe cum să se comporte. Bunele maniere la masă vor fi primele observate. Copiii trebuie să învețe să:

  • ceară permisiunea înainte de a lua orice lucru de pe masă sau din casă;
  • nu te plimbi prin casă ca să cotrobăi, nu atingi lucruri.

Dacă ești în casa unor prieteni, copiii ar trebui să-și scoată încălțămintea și, eventual, să aibă pregătite de acasă o pereche de șosete antiderapante. În felul acesta, gazda nu va fi pusă în dificultate.

Bunele maniere pentru copii: 3 sfaturi

Părinții sunt primul exemplu. Copilul va face ce vede, nu neapărat ce aude.

Recunoașterea eforturilor copiilor de a se comporta bine – dacă au spus la revedere când au ieșit din magazin, laudă-i.

Explică-le procedurile apelând la metoda Montessori care împarte acțiunile în secvențe. Și îi face pe copii să exerseze acasă cu materiale destinate scopului respectiv. De exemplu, există numeroase exemple de plăcuțe cu modele de tacâmuri, pentru a ajuta copiii să se comporte bine la masă. Pot învăța unde să așeze farfuriile și tacâmurile. Jocurile de rol, cum ar fi magazinul sau medicul, sunt un domeniu de învățare pentru bunele maniere, folosind termeni și comportamente corecte.

My title page contents