Orice părinte își dorește să aibă un copil fericit, de succes. Dar cum creștem un copil echilibrat? Care sunt cele mai bune și de încredere sfaturi?
Mii de articole științifice, de studii și cercetări oferă părinților răspunsuri la întrebările pe care și le pun. La fel și bloggerii de parenting, psihologii și experții în pedagogie. Este atât de multă informație că aproape ne pierdem în ea. Ne interesează esențialul: cum creștem un copil echilibrat?
Cum creștem un copil echilibrat
Pentru a vă ușura munca de căutare, am sintetizat aici, pentru voi, cele mai sigure metode pe care specialiștii le recomandă pentru atingerea acestui obiectiv. Sunt ”secrete” care au făcut mii de familii fericite.
Fiți voi, ca părinți, fericiți!
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că problemele emoționale ale copiilor sunt strâns legate de problemele emoționale ale părinților. Și că părinții fericiți au mai multe șanse să aibă copii la fel de fericiți. În cadrul unui studiu, un grup de copii de vârste diferite a fost întrebat ce dorință și-ar pune pentru părinții lor, dacă ar avea posibilitatea îndeplinirii ei. Răspunsul a fost unul surprinzător. Nu au cerut mai mult timp pe care părinții să-l petreacă alături de ei – așa cum poate s-ar fi așteptat autorii studiului – ci ca aceștia să fie mai puțin obosiți și stresați.
Sărbătoriți în familie cât mai des
Nu trebuie sa așteptați evenimente majore din an pentru a sărbători. Familiile fericite celebrează și lucrurile mărunte: sfârșitul unei săptămâni grele, o notă bună, o promovare la locul de muncă, un proiect dus la bun sfârșit. Iar a sărbători nu înseamnă neapărat organizarea unei petreceri surpriză (deși este grozav) ci și o plimbare în parc sau o ieșire la film. În trei!
Oferiți-i copilului atenție nelimitată
Când copilul vă vorbește, lăsați la o parte telefonul, laptopul, grijile. Ascultați-l cu toată atenția de care dispuneți. Ascultați-l cu adevărat. O bună comunicare cu cei mici este vitală dacă vă doriți un copil echilibrat. Dacă răspunsurile pe care le veți oferi la eventualele lui întrebări se va vedea că vin după ce ați reflectat, copilul se va simți încurajat să fie și mai comunicativ.
Masa în familie să fie un ritual
A lua masa în familie înseamnă mai mult decât a hrăni trei persoane. Este o legătură între cei trei membri ai ei: mama, tata și copilul. Tot studiile au demonstrat că în familiile în care acest lucru se întâmplă, copiii au un vocabular mult mai bogat, mai multă încredere în sine și rezultate școlare mai bune. În plus, este mai puțin probabil ca acești copii să dezvolte vicii precum fumatul, consumul de alcool sau de droguri.
Învățați copilul să-și gestioneze emoțiile
În primul rând va trebui să îi demonstrați că aveți autocontrol asupra propriilor emoții, în diverse împrejurări. Explicați-i copilului că toate sentimentele sunt acceptabile, dar nu și toate comportamentele. Învățați-i să-și construiască relații semnificative și apreciați progresele pe care le face.
Stabiliți limite, dar rezonabile
Părinții care stabilesc și respectă limite rezonabile se bucură de copiii încrezători și de succes. Limitele absurde sau lipsa lor totală nu fac bine nimănui, nici părinților și nici copilului. Lipsa regulilor îl face pe copil să creadă că părinților nu le pasă de el, iar regulile prea dure îl vor face să se simtă constrâns și excesiv controlat.
Încurajați-vă copilul să fie generos și să ierte
S-a observat că, atunci când sunt mici, copiii sunt mai bucuroși să ofere decât să primească. Trebuie doar să îi cultivați celui mic această… plăcere. A dărui și a ierta îl face pe orice om mai fericit, este cât se poate de adevărat. Copiii care învață să ierte sunt capabili să transforme sentimentele negative din trecut în sentimente pozitive, iar acest lucru crește nivelul de satisfacție și fericire.