Meniu de Crăciun pentru copii. Ce poate mânca un copil de Sărbători?

Meniu de Crăciun pentru copii. Ce poate mânca un copil de Sărbători?

Un Meniu de Crăciun pentru copii este altfel. De ce? E simplu! Crăciunul este o sărbătoare specială, care ar trebui să rămână în ”tabloul amintirilor culinare” pentru calitatea alimentelor și nu pentru cantitatea pe care o consumăm. Diana Voican, medic pediatru, specialist în nutriție și coordonator al programului Sănătos de mic, ne spune cum putem mânca sănătos și de Sărbători și cum poate arăta un meniu de Crăciun pentru copii.

 

Tradițional, la noi, de Crăciun se tăia  și se prepara într-o mulțime de feluri, porcul. Ghiță, cel crescut de mic în gospodăria bunicilor, cu hrană curată și în ”căsuță” specială, cu mult spațiu.

Meniu de Crăciun pentru copii între bio și industrial

Ideal ar fi ca și acum, când produsele industriale ne umplu zilnic coșul de cumpărături, să putem procura o parte din ingredientele mesei de sărbătoare de la bunici, prieteni sau de la orice cunoscut care mai crește porci la țară. Sunt din ce în ce mai rare aceste surse, dar efortul de a le găsi merită pe deplin. Veți vedea ca va conta atât din punct de vedere al gustului, cât și al valorii nutriționale și al beneficiilor aduse de consumul cărnii unui animal crescut ”sănătos”.

De când are voie copilul carne de porc?

În planul de diversificare a alimentației, carnea de porc slabă este introdusă după vârsta de 1 an. La doi ani, copiii pot consuma carne slabă de porc  (mușchi) și preparate derivate, în limita a 60 -100 de grame, cu excepția situațiilor în care consumă alte tipuri de proteine (ouă și lactate). Necesarul de proteine pentru copii este de 1,2 g/kilogram corp/zi.

Meniu de Crăciun pentru copii. Grijă și atenție

Copiii pot consuma, deci, din minunatele produse specifice acestei perioade, dar e nevoie să avem puțină grijă și să ne concentrăm pentru a adapta modul de preparare a cărnii și organelor necesităților vârstei. Evitați excesul de grăsimi și folosiți metode sigure și sănătoase de gătit.

Măsură în toate

Astfel putem prepara carnea tocată pentru sarmale, cârnați, perișoare sau chifteluțe, combinând părți slabe din carnea de porc (mușchi, pulpă) cu carne de vită sau pasăre.

Cârnații se consumă proaspeți, preparați la cuptor sau pe grătar.

Lebărul cel gustos poate fi de asemenea preparat din părți egale de ficat și organe de porc cu ficat de pasăre, pui sau curcan. Servit pe felii subțiri de pâine integrală sau pe cracker și decorat cu feliuțe de ardei, castravete proaspăt sau murat, este apreciat de toți copiii. Lebărul ”curat” furnizează o cantitate importantă de proteine, vitamina D, fier și vitaminele B12 și A.

Tobă, piftie & Co

Toba și piftia conțin o cantitate importantă de colagen (pentru sănătatea articulațiilor), dar este bine să degresăm minuțios preparatul și să combinăm cu carne de pasăre. Putem adăuga alături o pastă din muștar cu puțin hrean„, sfeclă roșie și măr, rase fin.

Friptura din mușchi se prepară la cuptor și poate fi împănată cu căței de usturoi. Se taie felii și se consumă caldă, cu garnitură de legume și salată, sau rece, la micul dejun, înlocuind cu succes mezelurile industriale. Nu este indicată carnea grasă (ceafă), prăjită.

Legume, salate și fructe din belșug

Combinând cu multe legume, salate și fructe, adăugând lactate, aranjând preparatele în forme distractive și decorându-le cât mai variat, meniul unei zile de Crăciun poate fi spectaculos. Dar e musai să fie echilibrat și sănătos, atât pentru noi, cât și pentru copiii din familie.

Meniu de Crăciun pentru copii

Iată o idee de meniu de Crăciun pentru copii:

Mic dejun:

Sandviș din pâine integrală, unsă cu cremă de brânză, cu o felie de file de porc rece, decorat cu feliuțe de ardei roșu și galben; o cană de lapte cu cacao și miere, alături de o felie de cozonac cu nucă;

Gustare

Felii de kiwi tăiate în formă de steluțe;

Prânz

Un bol mic de ciorbă de legume, acrită cu zeamă de varză și ”dreasă” cu smântână; 2-3 chifteluțe preparate din părți egale de carne slabă de porc, vită și pasăre, coapte în cuptor, cu piure de cartofi și dovlecel și salată verde cu crudități și ulei de măsline;

Gustare

Ofelie de cheesecake;

Cină

Piftie cu carne de curcan, cu muștar și sos de măr copt amestecat cu hrean și sfeclă roșie, preparat în blender; un bol mic de tăiței cu lapte și un praf de scorțișoară.

 

Diana Voican este coordonator al Programului național de educație nutrițională pentru preșcolari Sănătos de mic, dezvoltat de Asociația SAMAS și finanțat de Danone. Diana este medic pediatru, specializat în nutriție și nutriție pediatrică și are 3 nepoți, care o țin la curent cu provocările alimentației din ziua de azi.

Foto: Shutterstock

 

 

My title page contents