Ce faci când copilul tău vorbește urât? Cum să te comporți?

Ce faci când copilul tău vorbește urât, mai ales în public? Există multe motive pentru care un copil începe să spună cuvintele rele. El nu-și dă seama mereu de semnificația lor și le repetă fără intenția de a face rău. Ce trebuie să faci dacă copilul spune cuvinte urâte?

 

Ce faci când copilul tău vorbește urât? Cum procedezi?

Prima dată când un copil spune un cuvânt urât sau vulgar, este inevitabil ca părintele să nu reacționeze cu uimire și îngrijorare. Adesea, primul cuvânt urât, chiar o înjurătură, apare în limbajul copilului odată cu frecventarea grădiniței. Este vârsta la care pare dificil de explicat copiilor că utilizarea acestui tip de limbaj nu este un comportament corect. Există multe motive pentru care un copil începe să spună cuvintele rele. În plus le spune fără să cunoască, de cele mai multe ori semnificația lor.

Cum să reacționezi la cuvintele rele ale copiilor?

Este întotdeauna mai bine să pretinzi că nu auzi cuvântul nepotrivit. În cazul în care copilul repetă un cuvânt rău pentru a atrage atenția părinților, este indicat să nu-i dai importanță. Este mai bine să nu subliniezi greșeala, evitând să alimentezi posibila căutare de a obține o atenție deosebită. Dacă nu atinge efectul dorit, copilul va uita în curând cuvântul urât și va înceta să îl folosească. Dacă te îndoiești că el caută atenție, încearcă să observi comportamentul copilului. Și să-l compensezi sau să-i îndrepți atenția spre altceva.

Ce faci când copilul tău vorbește urât? Ar trebui să-i reproșezi?

Copiii nu asociază întotdeauna sensul corect al cuvântului urât. Mustrarea unui copil mic, pentru că acesta spune cuvinte rele nu este o modalitate bună de a-l face să se oprească. Dimpotrivă, acesta va fi stârnit să repete acțiunea.

Copilul vorbește urât, ce să fac? Cum să-i explici copilului că nu folosește cuvinte potrivite?

Primul pas este să-i explici că aceste cuvinte nu trebuie repetate. Dacă cel mic a folosit un cuvânt urât într-un loc public și are tendința să-l repete, discută cu el acasă. Numește cuvântul, ca să fie clar pentru el la care te referi și ajută-l, chiar și printr-un joc, să-l izoleze într-un loc. Să nu se mai atingă de el. La rândul lui va observa și în cazul altor copii dacă folosesc acest cuvânt. Ba chiar le va putea spune că nu e frumos să îl folosească.

Cuvinte rele în grădiniță și la școală

De fapt, este mai bine să nu-l întrebi unde a auzit acel cuvânt. În ciuda curiozității de a afla mediul în care a auzit copilul cuvinte nepotrivite, este mai bine să nu pui întrebări despre acest subiect. S-ar putea să nu știe răspunsul sau să dea un răspuns greșit, doar pentru a crește dorința de a primi o atenție specială. De exemplu, poate da vina pe fratele mai mare sau pe un coleg cu care nu are în prezent o relație bună. În cazul unui copil școlar, cunoscând mediul în care a învățat cuvântul rău, ar fi de mare ajutor pentru a rezolva problema. Cu excepția cazului în care bănuiți că prezența unor anumiți adulți în familie sau la școală nu este nivelul adecvat de educație. În acest caz, o analiză atentă și respectuoasă va fi utilizată înainte de a trage concluzii.

Ce faci când copilul tău vorbește urât? Ce să faci dacă copilul continuă să spună cuvinte urâte chiar și după ce ai discutat cu el?

Uneori explicațiile și comportamentul sau reacțiile părinților nu au efectul imediat pe care aceștia din urmă și l-ar dori. Ca toate obiceiurile dobândite, și acesta are nevoie de timp și de răbdare pentru a fi schimbat. În această perioadă, de corectarea a unui comportament nepotrivit, este important ca părinții să evite să folosească chiar ei cuvinte urâte, dând astfel dovadă de un exemplu prost. Să respecte regulile fixate și, dacă este necesar, să repete că aceste cuvinte nu ar trebui spuse.

 

My title page contents