Moș Crăciun este cea mai frumoasă minciună din viața unui om. Și cea mai mare dezamăgire atunci când este descoperită. Când îi spui copilului adevărul despre Moș Crăciun? Dacă ar fi după mine… niciodată!

 

Emoția copiilor în fața lui Moș Crăciun este adorabilă. Unii aproape că nici nu mai pot vorbi de atâta uimire. El face ca sărbătorile să fie magice. Cât timp poate dura asta? Depinde de cât de bine este păzit secretul. Și totuși într-o zi copilul te va întreba: există Moș Crăciun? Când îi spui copilului adevărul despre Moș Crăciun… iată o temă pentru părinți.

Când îi spui copilului adevărul despre Moș Crăciun

Când fiica mea a început să aibă bănuieli cu privire la existența celebrului personaj, am intrat în panică. Îmi era de-a dreptul groază să o dezamăgesc. Îmi aminteam cât am plâns pe la vârsta de 8 ani, când l-am prins pe bunicul meu punând sub brad un coșuleț din hârtie creponată grena, în care erau bomboane fondant, un măr, o mandarină și o banană. Erau vremuri grele…

Fata mea nu mă prinsese în flagrant, dar la școală, copiii, îi dezvăluiseră adevărul. Că părinții sunt de fapt Moș Crăciun. Nu știa dacă să creadă sau nu, așa că a venit să o lămuresc eu. Nici n-am vrut și nici n-am putut să îi spun că Moș Crăciun nu există. Așa că am ales să prelungesc minciuna. I-am explicat că Moșul vine doar la copiii cuminți. Și că părinții copiilor obraznici, ca să nu sufere pentru că au fost ocoliți de el, pun ei înșiși cadouri sub brad. Explicația mea a mers strună. Rezultatul a fost acela că fiică-mea a avut a doua zi o atitudine de superioritate amestecată cu compasiune față de colegii ei. Ceva de genul „Bieții de voi, habar nu aveți de ce la voi nu vine Moșul adevărat…” Din păcate miniciuna mea a mai funcționat doar până la Crăciunul următor…

Părerea psihologilor

Din punctul de vedere al psihologilor, nu există o vârstă anume la care copilului ar trebui să i se spună adevărul despre Moș Crăciun. Cum nu există nici o abordare anume a problemei. Totul ține de valorile, credințele și nevoile copilului. De obicei, undeva între cinci și șapte ani copiii încep să folosească gândirea critică. Și să li se pară că renii zburători și tipul care coboară pe horn nu prea pot fi reali. De acolo și întrebarea încuietoare: „Cum face Moșul să ajungă într-o singură noapte la toți copiii din lume?”

Când copilul începe să pună întrebări, instinctul îți poruncește să îl minți – chiar dacă sfidezi logica – pentru a nu-i strica sărbătorile. Dar dacă insistă cu întrebările, este de prefarat să îi răspunzi cu sinceritate. (Psihologii recomandă asta, nu eu!!!) Dar înainte de a-i răspunde la ele, lasă-l să își formeze propriile concluzii. („Ce te face să crezi asta? ”, „Ce crezi despre lucrul acesta?”) Dacă te confruntă („Spune-mi, există cu adevărat Moș Crăciun sau tu și tati sunteți?”) va trebui să nu mai încerci tertipuri.

Păstrați secretul

Dacă anul acesta copilul tău a aflat că nu există Moșul, dacă i-ai și confirmat asta, roagă-l un lucru. Să nu le spună celorlalți copii secretul. Vezi cum faci să îl convingi, cu ce argumente. Poate că unii dintre colegi încă mai cred cu tărie. Și ar fi păcat să se destrame vraja. Explică-i copilului tău că această sărbătoare, Crăciunul, este despre a dărui. Și că va putea fi el Moș Crăciun pentru cineva, aducându-i bucurie.

Știai că…
… în statul american Oregon copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun de la vârsta de 7 ani?

My title page contents