Pe lângă educația pe care i-o oferi copilului tău, antrenează-i gândirea pozitivă.

Viața nu e doar lapte și miere, ne oferă tuturor și motive de dezamăgire, și tristeți, și cumpene. Pe cei slabi ți cele mai mici eșecuri îi pot îngenunchea. Pe lângă educația pe care i-o oferi copilului tău, antrenează-i gândirea pozitivă. Îi va fi de mare folos!

 

Nimeni nu poate controla totul așa încât lucrurile neplăcute să fie total excluse. Dar să înveți să faci față dezamăgirii este o experiență care, exersată, te va face puternic. Arată-i copilului mereu partea plină a paharului, indiferent de situație, și învață-l să privească numai către ea. Fii exemplul lui în feluritele împrejurări cotidiene, oferă-i modelul pe care sigur îl va urma. Să știi că, fără să-ți dai seama, copilul este atent la reacția pe care o ai la stres, la cum gestionezi eșecurile. De modul în care răspunzi acestor situații depinde reușita lecției pe care și-o însușește. Gândirea pozitivă pare o noțiune abstractă, dar cât de concretă devine atunci când este pusă în practică!

Consolidează-i încrederea

Uneori suntem prea exigenți și ne dorim de la copilul nostru mai mult. E normal, așa se naște progresul. Greșim doar dacă nu îi recunoaștem și cele mai mici realizări. Laudă-l, apreciază-i efortul, încurajează-l să persevereze, arată-i că ai încredere că va reuși. Chiar și atunci când dă greș. Mai ales atunci! Sărbătoriți fiecare triumf, chiar dacă este o bătălie, nu un război.

Șterge-l pe NU din vocabular

Copiii aud de prea multe ori NU într-o zi. În fiecare zi. Și acasă, și la școală. Dacă asupra școlii nu ai nicio influență, acasă nu mai ai scuze. Neurologii au constatat că un singur NU face creierul să elibereze zeci de hormoni ai stresului, iar neurotransmițătorii perturbă activitatea cerebrală. Alege-ți cu grijă cuvintele. Vei descoperi că poți transmite același mesaj și fără să folosești negația. În loc de ”Radu, NU mai țipa!” poți spune ”Radu, vrei să faci liniște, te rog, pentru că mă doare foarte tare capul?” Trebuie doar să te străduiești puțin.

Caută soluții în loc să te plângi

În niciun caz copilul nu trebuie să te vadă copleșită și nici să te audă plângându-te de un eșec. Trebuie să te vadă căutând soluții. Este esențial. Pentru că așa va proceda și el dacă va învăța lecția aceasta. A pierdut pantofiorii păpușii preferate? De ce să plângă pentru atâta lucru, când îi poate face alții, de 100 de ori mai frumoși, din plastilină sau din pastă fimo?!

Cum îi antrenezi gândirea pozitivă

Nu e nimic complicat, nimic ieșit din comun, nimic care să presupună cine știe ce efort. Sunt gesturi simple, care ar trebui pentru oricine să reprezinte normalitatea.

1. Să ofere iubire, să arate bunătate
Învață-l pe copil să-și manifeste dragostea, să trimită celor dragi gânduri bune, pozitive. Învață-l să fie bun cu oamenii dar și cu necuvântătoarele.

2. Să ajute
A oferi ajutor este un bun exercițiu pentru a dobândi gândire pozitivă. Un bătrân la treburile casei ori în grădină, un coleg de școală la teme, un necunoscut aflat în dificultate cu o donație sub formă de alimente sau îmbrăcăminte. Voluntariatul în cadrul unei organizații caritabile este, de asemenea, o variantă.

3. Să creeze amintiri din momentele frumoase
Încurajează-l să țină un jurnal în care să-și noteze întâmplările frumoase din viața lui. Asta poate însemna și numai că a văzut curcubeul pe cer sau a copt împreună cu bunica prăjituri. Dacă încă nu știe să scrie, e suficient să le deseneze.

4. Să împărtășească optimismul
Râdeți împreună, îmbrățișați-vă, petreceți timp de calitate împreună. Acordă-i atenție exclusivă și bucurați-vă împreună de toate experiențele pozitive, chiar dacă sunt mici și neînsemnate.

5. Să stabilească și atingă obiective
Încurajează-l să-și stabilească obiective, să le vizualizeze, dar să și prevadă posibilele obstacole. Această abordare îl va ajuta să le depășească mai ușor, având deja o atitudine pozitivă în privința acestora.

My title page contents