Asta da provocare într-o lume tot mai tehnologizată! Nu spune nimeni că n-ar fi bun calculatorul sau tableta, dar în privința lecturii nu pot avea farmecul unei cărți tipărite. Cum îți faci copilul să citească?
Cu toată sinceritatea vă spun că, acum, îmi doresc să fi avut înțelepciunea de a găsi metodele prin care să-mi fi convins copilul să citească mai mult decât literatura școlară obligatorie. Acum e cam târziu, e prea mare și prea ocupată. Unele lucruri dacă nu sunt făcute la momentul lor, nu se mai pot face niciodată. Mă refer la dezvoltarea „apetitului” pentru lectură. Mai bine documentează-te din timp și află cum să îți faci copilul să citească.
Educația începe devreme
Cultivarea gustului pentru lectură începe de devreme. De foarte devreme. De atât de devreme încât o să razi: de când este bebeluș! Este deosebit de important să îi citești copilului încă de când nici măcar nu înțelege ce îi citești. Lectura va fi parte a ritualului cotidian, fiind un reper pentru alte momente ale zilei. Poate fi premergătoare somnului de după amiază sau a celui de noapte. Dar nu neapărat. Timpul petrecut de mamă citindu-i copilului este un timp de calitate. Pentru că atunci se construiește și o legătură specială între cei doi, dar i se și insuflă micuțului dragostea pentru cărți, pentru lectură. Pentru început sunt suficiente 3-4 pagini. Cu timpul, pe măsură ce copilul crește și începe să și înțeleagă ce îi citești, lectura poate ocupa zilnic circa 20 de minute. De ce atât? Deoarece capacitatea de concentrare a copilului nu poate dura mai mult de atât.
Bebeluș fiind, până la vârsta de un an, micuțul va aprecia cântecelele. Și fără să ai cine știe ce talent, ia o carte de poezii și fii tu compozitorul. Nici nu știi cât de amuzant poate fi. Mai târziu, când mai crește, poți trece la cărțile senzoriale, cu diferite texturi și culori. Nu au legătură cu ceea ce înseamnă lectura, dar îi va crea o conexiune din punct de vedere vizual cu cartea. Și pe lângă asta va avea beneficiile pe care le oferă o carte senzorială, în scopul pentru care a fost ea creată.
”Analiză” pe text
Piciul a crescut, vorbește, vă înțelegeți. E timpul pentru cărțile educative, la nivelul vârstei lui. Cu ajutorul acestora va învăța culorile, fructele și legumele, animalele domestice și o mulțime de alte lucruri. Important e să își dezvolte vocabularul și să continue să interacționeze cu cartea. Pe la vârsta de 3 anișori lucrurile stau cu mult mai bine, vă înțelegeți perfect. Acum este timpul ca, pe lângă faptul că îi citești, să aveți și discuții pe marginea lecturii. Analizați personajele, imaginați noi situații în poveste sau un alt final, ori chiar inventați continuarea ei.
Cum să îți faci copilul să citească
Important este să îi fii copilului și un exemplu. Dacă în fiecare zi va vedea imaginea ta citind dintr-o carte, în limita timpului tău disponibil, fascinația lui pentru cărți va crește. Concluzia lui va fi cel mai probabil aceea că și adulții trebuie să citească. Și, când va veni vremea lecturilor obligatorii, activitatea nu va mai fi asimilată unei… pedepse.
Până atunci, mai ai etapa în care copilul este la școală, a început să citească, dar parcă tot mai bine este când îi citește mama. Singurul truc pe care l-am inventat în cazul copilului meu, a fost să îi citesc povești doar până la punctul culminant. Fix atunci găseam ceva urgent de făcut, așa încât dacă era curioasă, trebuia să citească singură.
O altă strategie care funcționează este să identifici care sunt zonele și genul de personaje care îl atrag. Pasionat de dinozauri? Cu dinozauri să fie cartea, așadar! Ai grijă ca întotdeauna cartea pe care i-o oferi pentru a fi citită să fie potrivita vârstei lui. Ridicând ștacheta la niveluri ridicate de dificultate, la subiecte greoaie și exprimări care depășesc capacitatea lui de înțelegere, nu doar că se va plictisi, dar va dezvolta și o reacție de respingere față de lectură. Succes!