5 activități de stimulare cognitivă între bunici și nepoți

Să descoperim împreună 5 activități de stimulare cognitivă între bunici și nepoți recomandate pentru a încetini declinul cognitiv. Atunci când vorbim despre procesul de îmbătrânire, trebuie să știm că fiecare parte a corpului nostru este implicată. La fel și mintea. De aceea, este corect să avem grijă nu doar de corp, de tonus, de riduri sau dureri, ci și de creierul nostru. Menținerea funcțiilor cognitive active și vitale ne ajută să ne păstrăm într-o stare de bine mentală și, de asemenea, ne ajută să rămânem vigilenți și independenți acasă.

Când suntem în prezența declinului cognitiv, memoria, limbajul, raționamentul, sunt toate abilități care pot fi afectate în procesul de îmbătrânire, în diferite etape și grade de intensitate.

Cum putem limita tulburările cognitive?

Potrivit experților, vârful eficienței mentale este atins în jurul vârstei de 25 de ani, iar declinul cognitiv începe la 30 de ani. Să ne gândim la bunicii care au 60, 70 de ani și chiar mai mult: este important pentru ei să păstreze un comportament activ și clar pentru minte. Să se ocupe de sarcinile zilnice și să reușească să fie independenți cât mai mult timp.

În acest scop, bunicii și nepoții se pot ajuta reciproc. Copiii îi pot ajuta pe bunici să fie mai deschiși către lume, folosind și noile posibilități oferite de internet. În ​​timp ce bunicii își pot învăța nepoții jocuri mai mult sau mai puțin noi. Acestea dn urmă, în comparație cu activitățile multimedia, predau calmul, promovează concentrarea, ajută la găsirea de strategii și stimulează creativitatea.

Exerciții și jocuri cognitive care antrenează memoria, atenția și limbajul.

Iată 5 activități de stimulare colectivă:

1. Memorie

Jocurile în care trebuie să găsești perechea unei piese, sau puzzle-urile pot stimula multe funcții importante ale creierului. Memoria pe termen scurt și lung, atenția și abilitățile vizuale spațiale sunt toate abilități care intră în joc în desfășurarea acestei activități. Jocurle amintite se pot juca și între persoane cu diferențe mari de vârstă. Deja un copil de 5 ani este capabil să susțină jocul de cărți (de exemplu) astfel încât să-l facă plăcut chiar și pentru un adult. A căuta o carte sau o piesă pe care ai văzut-o doar câteva secunde este un exercițiu foarte antrenant pentru memorie.

2. Lucruri, flori, culori

Alegeți o literă (de exemplu, G sau A) și apoi gândiți-vă la nume de flori sau de culori care încep cu acea litera. Acest joc, aparent banal, ne obligă să activăm o abilitate specifică, adică cea numită de specialiști fluență fonetică și semantică. A scoate la iveală o serie de cuvinte care îndeplinesc cerințe specifice este o sarcină complexă din punct de vedere al limbajului. Acest joc este util pentru persoanele în vârstă care simt uneori că au cuvinte pe vârful limbii, dar care nu se pot exprima. Cât despre copii, acest joc poate fi jucat de către copiii care știu să scrie deja. Jocul poate fi întrerupt și reluat în orice moment, pentru a nu fi plictisitor sau frustrant.

3. Jocuri cu forme și îmbinări

Fie că sunt jocuri de construit din lemn sau magnetice sau forme elementare care trebuie introduse în forma potrivită, acest tip de activitate are numeroase beneficii. Aceste jocuri stimulează multe abilități cognitive la vârstnici dar și la copil, în timp ce se joacă împreună. Astfel, echipa bunici-nepoți va trebui să elaboreze o imagine complexă a construcției, să planifice pașii pentru construirea acesteia, să pună în mișcare abilitățile manuale și în general, cele vizual-spaţiale. Prezența diferitelor forme, materiale și culori stimulează imaginația și simțurile atât ale copiilor, cât și ale adulților.

4. Dame, șah și alte jocuri destinate antrenării creierului

Atenție, planificare, raționament logic. Aceste jocuri sunt cunoscute tocmai pentru că permit petrecerea unui timp care antrenează mintea. În plus, pot fi introduse încă de la o vârstă fragedă. Dacă acest lucru se face într-un mod plăcut și fără forțare, se pretează momentelor de bucurie între persoane cu diferențe mari de vârstă. Chiar și cu grade diferite de dificultate.

5. Nepoții pot să-i învețe pe bunici să folosească tabletele sau telefoanele mobile

În unele privințe, copiii au momente asemănătoare cu cele ale bunicilor. Aceștia nu obosesc imediat, dacă ceva se repetă de mai multe ori. Sau dacă trebuie să facă ceva, al cărui rezultat nu apare imediat. În plus, bunicii au mai multă răbdare în această etapă a vieții.

Mai mult, nepoții își pot învăța bunicii să folosească tabletele sau telefoanele mobile. Să navigheze pe net pentru a găsi informații de natură generală sau în căutarea unor informații de interes comun cu nepoții.

My title page contents