Este mai ușor de răspuns la întrebarea „Câte ore își dorește o femeie să aibă ziua” decât la „De cât somn au nevoie femeile”. Te recunoști și tu, nu-i așa?
Ei bine, femeile moderne susțin că pentru a face într-o zi tot ce își propun, aceasta ar trebui să aibă 28 de ore. Și dacă acest lucru tot nu este posibil, atunci multe dintre ele (jumătate din cele chestionate!) își sacrifică din orele de somn. Dacă ar fi după ele, pentru a rezolva problemele de serviciu, cele casnice și să mai aibă timp și de viață socială, le-ar mai fi necesare încă trei ore și 36 de minute peste cele 24 ale unei zile. De cât somn au nevoie femeile care se împart între casă și job până la epuizare? Cu siguranță că de mai mult decât își permit.
De odihnă sau de frumusețe?
O noapte prea scurtă se vede pe față. Ochi roșii, cearcăne, oboseală și lipsa capacității de concentrare. Nu este pentru nimeni un secret, femeile muncesc azi parcă mai mult ca niciodată, rămânându-le prea puțin timp pentru odihnă. Deși sunt conștiente că nu este deloc bine pentru sănătatea lor să se epuizeze, adesea nu prea găsesc modalitățile prin care să schimbe acest lucru. Și când te gândești că, în alte vremuri, femeile țineau și la „somnul de frumusețe”. Adică niște ore de somn „furate” după-amiaza. Cine ar mai putea spera azi la așa ceva?!
De cât somn au nevoie femeile
Exista la un moment dat o… „împărțeală” a zilei. În mod ideal ea avea opt ore de muncă, opt ore de recreere și opt ore de somn. Socoteala este azi este total nerealistă. Cele opt ore de muncă sunt zece (sau mai multe), iar cele de recreere mai degrabă nu sunt. Sau se rezumă la cel mult o oră. Ai putea crede că măcar cele opt ore de somn respectă regula. Altă eroare. În realitate sunt mult mai puține.
Experții au ajuns la concluzia că nevoia de somn a unei persoane – indiferent că este bărbat sau femeie – este satisfacută cu între șapte și nouă ore. Dar nu mai puțin de șase și nici mai mult de zece! Dar ce crezi că au descoperit cercetătorii? Rezultatele unui studiu recent au demonstrat că femeile care au dormit între cinci și șase ore și jumătate în fiecare noapte au avut cea mai bună rată de supraviețuire pe termen lung!
Semnalele de alarmă ale organismului
Din fericire suntem diferiți, și așa cum nevoile de hrană ne sunt diferite, la fel și cele de somn. În vreme ce unora le sunt suficiente cinci – șase de ore de somn pe noapte, altora nu le ajung nici zece. Există însă câțiva indicatori care „vorbesc” în numele organismului care are nevoie de somn. Unul ar fi acela că ți-e foame mai tot timpul, mănânci mai des și, în consecință, te îngrași. Apoi că ești irascibilă, cu chef de ceartă și chiar neîndemânatică. Mai adaugă faptul că ți-a scăzut libidoul și ai probleme de memorie și concentrare.
Și apropo de somnul de frumusețe, el nu înseamnă somn suplimentar pe timpul zilei. Înseamnă o disciplină, o rutină a somnului: să adormi și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră, dormind același număr de ore. Asta e toată șmecheria.
Știai că…
… aproximativ o treime din populația adulților din Regatul Unit al Marii Britanii doarme în mod regulat cinci ore sau mai puțin pe noapte? Se spune că Madonna, Margaret Thatcher și Florence Nightingale sunt printre persoanele care au supraviețuit cu numai patru ore de somn pe noapte.