Ce poate fi mai emoționant decât copilul tău privindu-te în ochi… Și zâmbindu-ți. În numai câteva luni, vederea la bebeluși trece de la încețoșat la clar și luminos. Și exact așa cum tu l-ai sorbit din priviri din prima clipă, așa și el, de-acum, descoperă lumea și se bucură de ea.
Ce vede bebelușul imediat ce a ieșit din întunericul în care a stat în burtica ta? Răspunsul este scurt: mai nimic. Dar lucrul acesta se va schimba cât de curând. În primele șase luni de viață, vederea la bebeluși se dezvoltă rapid, fiind strâns legată de dezvoltarea creierului. Așadar, pe măsură ce creierul lui se maturizează, în salturi, la fel se întâmplă și cu vederea.
Vederea la bebeluși
La naștere, ochii copilului au o acuitate vizuală de 20/400. Vederea lui va ajunge la nivelul de dezvoltare comparabil cu al adultului (acuitate 20/20) oricând între vârsta de 3 și 5 ani. Această creștere rapidă este motivul pentru care primele luni sunt atât de importante pentru dezvoltarea vizuală.
Săptămâna 1
În prima săptămână, copilul poate vedea doar obiecte situate la aproximativ 8-12 cm în fața feței. Practic, distanța de la fața lui până la a ta, în timp ce îl hrănești. În general, copiii își pot ține privirea fixată doar câteva secunde. Pentru a încuraja dezvoltarea ambilor ochi, încearcă alternanțe în timp ce îl hrănești. În acest fel, ambii ochi vor fi stimulați în mod egal. Nu te teme să te apropii cu fața de el când îi vorbești.
Imediat după naștere, bebelușul vede doar în alb și negru, cu nuanțe de gri. Pe măsură ce lunile trec, va începe încet să-și dezvolte vederea colorată, pe care o va dobândi la 4 luni. Din acest motiv, bebelușul este atras de culorile vii, contrastante: roșu, portocaliu, galben și albastru.
Săptămâna 2
De acum ar putea începe să recunoască fețele părinților. Se va concentra pe fețele lor timp de câteva secunde, când zâmbești și te joci cu el. Nu uita să rămâi în câmpul lui vizual, adică la distanță de 8-12 cm.
Săptămâna 3
Îți recunoaște fața și poate sta mai mult concentrat asupra ei, până la 10 secunde. Continuă să-i stimulezi vederea, vorbindu-i de aproape și făcând fețe amuzante, zâmbitoare, apropiate de el. Joacă-te cu el plâsand în fața lui jucării colorate.
Săptămâna 4
Bebelușul ar putea să înceapă să privească lucrurile de o parte și de alta, prin întoarcerea capului. Până la varsta de 2-4 luni nu va putea face acest lucru, mișcându-și doar ochii.
Repere lunare
La o lună
Își îndreaptă ochii spre sursele de lumină.
Urmărește obiectele orizontale, peste linia mediană (în special fețele).
Face contact vizual și se concentrează asupra părintelui.
De la 2 la 3 luni
Urmărește un obiect în plan vertical și circular.
Recunoaște fețele.
Începe să miște ochii independent de cap.
Manifestă sensibilitate crescută la lumină.
Studiază mâinile sau picioarele.
Devine ușor distras de atracții.
Menține contactul vizual intens pentru perioade mai lungi de timp.
De la 3 la 6 luni
Își studiază membrele și face același lucru și cu jucăriile.
Observă că jucăriile cad și se rostogolesc.
Fixează obiecte și peste linia mediană (se mișcă din stânga spre dreapta).
Își lărgește treptat sfera vizuală de atenție.
Mută ochii independent de cap.
De la 7 la 10 luni
Manifestă interes pentru imagini.
Recunoaște obiecte parțial ascunse.
Coordonarea ochi – mâna se îmbunătățește.
De la 11 la 12 luni
Se uită prin ferestre și recunoaște oamenii.
Recunoaște imaginile.
Se joacă „ascunde și caută”.
Manifestă un interes vizual susținut.
Semne de avertizare
Este important să știi ce semne îți pot da motive întemeiate de a te adresa unui specialist:
- nu are contact vizual sau nu îl poate menține;
- are un punct alb pe pupilă sau pupila este mai mult albă decât neagră;
- are pleoapa căzută, acoperind pupila;
- unul dintre ochi „fuge” spre nas sau ureche;
- ochii au mișcări dezordonate;
- lăcrimare excesivă.