Poate îți plac și te întrebi de ce să renunți la băuturile carbogazoase? Potrivit American Heart Association, cantitatea maximă de zaharuri adăugate pe care ar trebuie să o consumăm într-o zi nu trebuie să fie mai mare de 100 de calorii pe zi pentru femei (sau 6 lingurițe) și nu mai mult de 150 de calorii pe zi pentru bărbați (sau 9 lingurițe). Zaharurile adăugate se referă la zahărul care se adaugă la alimente în timpul pregătirii sau procesării.
Există băuturi carbogazoase din care e suficient să consumi o singură doză pentru a depăși deja cantitatea recomandată de zaharuri.
De ce să renunți la băuturile carbogazoase? 5 motive pentru a renunța
1. Conținut ridicat de zahăr
Atunci când consumăm băuturi carbogazoase, acest lucru determină creșterea rapidă a glicemiei noastre, care este transformată imediat în grăsimi, dacă energia nu este folosită. Spre deosebire de fructe, zahărul din astfel de băuturi este zahăr rafinat fără fibre pentru a încetini absorbția. Consumul unei cantități mari de zahăr în acest fel (cum ar fi prin intermediul unei cutii dintr-o băutură carbogazoasă pe zi), în timp, creează riscul multor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, tensiunea arterială crescută, boli de inimă, memorie redusă, diabet zaharat de tip 2, deteriorarea vaselor de sânge, și a cancerului.
2. Risc crescut de boli
Consumul de băuturi carbogazoase a fost asociat cu un risc crescut pentru multe boli:
Persoanele care consumă în mod regulat băuturi zaharoase – 1 până la 2 doze pe zi sau mai multe – au un risc mai mare cu 26% de a dezvolta diabet de tip 2, decât persoanele care rareori consumă astfel de băuturi.
3. De ce să renunți la băuturile carbogazoase? Corodează smalțul dinților
Nu doar băuturile carbogazoase colorate îți distrug dinții, ci, în general, astfel de băuturi distrug de 10 ori mai mult smalțul dinților, decât sucurile de fructe, în doar primele 3 minute de băut. În cadrum unui experiment au fost introduse felii de email într-o celebră băutură dar și în alte băuturi carbogazoase timp de 48 de ore. La final a existat o pierdere în greutate de 5% a smalțului. Conținutul ridicat de aciditate (pH 2,0-4,0) provoacă coroziunea smalțului.
4. Provoacă insomnie și alte tulburări de somn (când există consum în cantități mari)
Băuturile răcoritoare carbogazoase conțin cofeină, un medicament psihoactiv. Ne afectează sistemul nervos central și modifică funcția creierului, rezultând modificări temporare în percepție, dispoziție și comportament.
Există o mulțime de informații contradictorii cu privire la cofeină, dar una dintre ele este de acord că, la anumite niveluri, cofeina afectează negativ somnul. Cofeina previne somnolența prin blocarea efectelor hormonilor serotonină și melatonină și blocarea receptorilor de adenozină (inductori de somn). Chiar și atunci când adormi, te împiedică să obții toate beneficiile somnului:
Cea mai importantă problemă a cofeinei pe termen lung este efectul pe care aceasta îl are asupra somnului. Recepția adenozinei (inductori ai somnului) este importantă pentru somn și mai ales pentru somnul profund. Timpul de înjumătățire a cofeinei din corp este de aproximativ șase ore. Asta înseamnă că dacă consumi o ceașcă mare de cafea cu 200 mg de cofeină în ea la orele 15:00, până la 21:00, aproximativ 100 mg din cofeina respectivă este încă în sistemul tău. Poți totuși să adormi, dar corpul tău va rata probabil beneficiile somnului profund.
5. De ce să renunți la băuturile carbogazoase? Provoacă creșterea în greutate
O doză a unei celebre băuturi carbogazoase de 330 ml conține aproximativ 140 de calorii. Consumând o cutie în fiecare zi, înseamnă 4.200 de calorii în plus în fiecare lună sau 1,2 kg. Asta înseamnă 50400 de calorii în plus sau 14,4 kg într-un an.