Stii sa te hidratezi corect?

Stii sa te hidratezi corect? Asa cum exista ore potrivite pentru masa, exista si ore potrivite pentru a ne hidrata. Apa este esentiala pentru organismul nostru.

In primul rand pentru transportul substantelor nutritive si pentru eliminarea toxinelor. Ea aduce hrana la cele 60 de trilioane de celulele ale corpului nostru si tot ea preia reziduurile produse de acestea, imbunatateste circulatia sangvina, sustine metabolismul, activeaza flora bacteriana si enzimele din intestin, sprijina functia excretoare si sistemul imunitar.

Cum te hidratezi corect

Corpul nostru are capacitatea sa pastreze un volum constant al apei in corp. Printr-o serie de procese el echilibreaza cantitatea ingerata cu cea eliminata. Intr-o zi o persoana elimina in jur de 10 cani de apa, inclusiv prin transpiratie. Aceasta cantitate este mai mare decat ce recomanda doctorii in mod obisnuit sa bem, adica 2litri pe zi.  Dar trebuie sa stii ca o parte din apa, aproximativ 800 ml provine din alimente solide, iar organismul mai produce in jur de 10% din cantitatea necesara prin procese chimice. Asadar, in proportie de 90% noi trebuie sa ii asiguram corpului nostru hidratarea prin lichide si alimente.

Doctorul Hiromi Shinya in cartea sa, Enzima Miracol, avertizeaza ca in absenta unei hidratari optime, corpul nostru are de suferit – in celule se vor acumula reziduuri si toxine si nu vor mai putea fi eliminate sau procesul va fi ingreunat. In cazuri grave, toxinele acumulate vor afecta genele din celule. Acesta recomanda un consum de 6-8 cani de apa in fiecare zi, bauta cu precadere in anumite momente.

Cum te hidratezi corect? Cand e momentul potrivit sa bei apa?

  • Este foarte important sa bem apa dimineata, la trezire. Peste noapte, in timp ce tu dormi, corpul nu este in repaus total, ci se repara. Iar dupa ce timp de 8 ore nu a primit niciun lichid, a bea un pahar cu apa dimineata este cel mai mare bine pe care poti sa i-l faci.
  • Bea apa intre mese si opreste-te cu o ora inainte. Daca bem prea multa inainte de masa, stomacul va fi plin si pofta de mancare se va diminua. Consumata in timpul mesei, apa va dizolva enzimele digestive din stomac, incetinind digestia si absorbtia nutrientilor.
  • Evita sa bei apa cu putin timp inainte de culcare pentru a impiedica refluxul acid. Aceasta se va amesteca in stomac cu acidul gastric si va urca pe trahee.

Foarte importanta este si calitatea apei pe care o bei. Ai grija sa fie pura, curata si alcalina, naturala sau obtinuta prin procese de elctroliza. De asemenea, ai grija la lichidele care deshidrateaza – cafea, bauturi carbogazoase, alcool.

 

My title page contents