Sedentarismul la copii este un fenomen des întâlnit în societatea actuală. Deci, de ce să nu-ți lași copiii să stea liniștiți de-a lungul unei zile?
Gândește-te: copilul tău se trezește dimineața și se așează imediat să mănânce micul dejun. După aceea, copilul stă așezat într-o mașină sau autobuz pentru a ajunge la școală. Copiii tăi își petrec apoi cea mai mare parte a zilei stând încă într-o instituție de învățământ. Acest model continuă până seara, când copilul merge la culcare. Această ședere continuă trebuie întreruptă cu o activitate sportivă sau cu un alt exercițiu planificat pentru ziua respectivă.
Problema nu este că stau … ci este modul în care stau copiii.
Sedentarismul la copii. Cât să stea și cât să se miște?
Corpurile noastre sunt făcute pentru o gamă completă de mișcări, iar statul așezat de-a lungul unei zile nu este ceva bun pentru nimeni.
Studiile au arătat că șederea prea mare poate duce la:
Încetinirea metabolismului;
Risc crescut de dureri de spate;
Scăderea colesterolului sănătos;
Creștere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare.
Părinții petrec atât de mult timp asigurându-se că copiii lor se dezvoltă și cresc în cel mai bun mod posibil. Dar de ce lipsa de mișcare nu este luată în considerare de către toți și nu întotdeauna?
Sedentarismul la copii. De ce este atât de importantă mișcarea?
Cu fiecare mișcare, sistemele complexe sunt puse în aplicare. Nu este vorba doar de un mușchi care îți face corpul să se miște. Când vorbim despre copii și mișcare, ne referim la aceasta ca abilități motorii brute. Mișcarea acestor mușchi mari ajută un copil să crească corespunzător și să câștige echilibrul și coordonarea. Chiar și atunci când copiii devin adulți, este important să continue mișcarea. Dacă nu ne folosim regulat mușchii, ei încep să se atrofieze și să nu funcționeze la fel de bine.
După școală, copiii trebuie să aibă timp pentru joacă, pentru mișcare. Mergeți împreună cu copilul la o plimbare sau la înot. Cu bicicleta sau la o joacă cu cățelul prin parc. Orice exercițiu care pune corpul în mișcare e binevenit și contribuie la o bună sănătate a copilului… și nu numai!
Sedentarismul la copii. Comportamentul sedentar
Timpul sedentar poate însemna timpul petrecut în fața televizorului, sau jucându-se pe computer. Un comportament sedentar este legat de copiii supraponderali și obezi. Acest lucru este cauzat, în parte, de timpul pe care copiii îl petrec pentru activități pe micul ecran. Și care este mult mai mare decât timpul pe care îl petrec făcând o activitate fizică.
Copiii care se uită la televizor mai mult de două ore în fiecare zi au mai multe șanse să aibă o dietă nesănătoasă, mai puțin probabil să mănânce fructe și mai puțin probabil să participe la activități fizice. Cu toate acestea, 89% dintre copiii cu vârste cuprinse între patru și cinci ani petrec mai mult de două ore în fiecare zi vizionând programe la televizor sau DVD-uri.
În plus, este mai probabil ca acești copii să consume alimente cu conținut ridicat de zahăr, sare și grăsimi, atunci când se uită la televizor. Multe reclame despre mâncare și băuturi sunt direcționate către copii. Aceste reclame sunt adesea pentru gustări, acele „alimente în plus” grase, cu conținut ridicat de zahăr și folosesc un brand care este foarte atrăgător pentru copii. Copiii își amintesc, se bucură și solicită părinților să le cumpere anumite alimente sau băuturi, chiar dacă nu sunt sănătoase. Doar pentru că apar la reclamă și au personajul lor preferat.
Încurajați copiii și tinerii să renunțe chiar la 30 de minute de recreere zilnică în fața unui ecran, în schimbul unei activități fizice. Contează fiecare pas făcut.