Care sunt acei sâmburi de fructe buni pentru sănătate? Acestea sunt de diferite tipuri, forme și culori și sunt benefice pentru corpul nostru. Vorbim despre semințe, care colectează cei mai buni nutrienți, precum vitamine, minerale, proteine, uleiuri esențiale și enzime.

Sâmburi de fructe buni pentru sănătate. Iată 9 cei mai buni:

1. Semințe de chia

Beneficiile conținute de semințele de chia plasează acest aliment pe lista de „super-alimente”. Sunt fără gust și pot fi adăugate în orice fel de mâncare, fără să-i influențeze gustul. Sunt bogate în minerale și vitamine, dar și în fibre și acizi grași Omega-3. Oferă energie, ajută la concentrare, dar sunt utile și pentru ameliorarea durerilor articulare. Nu conțin gluten și au un indice glicemic scăzut.

1 lingură de semințe de chia conține:

De 2 ori mai multe proteine ​​decât fasolea;

De 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele;

De 3 ori mai mult fier decât spanacul;

De 6 ori mai mult calciu decât laptele;

De 8 ori mai mulți acizi grași omega-3 decât somonul.

2. Semințe de cânepă

Semințele de cânepă sunt o sursă bogată de proteine vegetale, acizi grași nesaturați, minerale și fibre. Acestea conțin o cantitate bună de Omega-3 și Omega-6, vitamina E, vitamine A, PP, C, vitamine B, calciu, magneziu și potasiu. Sunt bune pentru sistemul cardiovascular și întăresc sistemul imunitar.

În plus, semințele de cânepă sunt cea mai bogată sursă de aminoacizi din natură. Pentru vegetarieni, acestea sunt o rezervă excelentă de vitamine. Doza recomandată este de 1 lingură pe zi.

3. Semințe de rodie

Rodia este un fruct bogat în antioxidanți. Acest lucru îl face un aliat valoros pentru organismul nostru, util în apărarea împotriva radicalilor liberi. Mai multe studii au arătat că un consum regulat de suc de rodie ajută la riscul de boli cardiovasculare. În plus, acest fruct frumos și colorat îmbogățește nivelul de oxigen din sânge și previne acumularea de lipide. Este o sursă excelentă de fibre și conține vitamina C și potasiu. Semințele contribuie la lupta împotriva artritei și inflamației organismului.

4. Semințe de in

Semințele de in sunt considerate una dintre cele mai bune surse vegetale de Omega-3 acizi grași, Omega-6, Omega-9. Acestea conțin antioxidanți și fibre excelente. Se recomandă să fie consumate exact când sunt măcinate, deoarece uleiul conținut de acestea se oxidează rapid. Sunt utile pentru menținerea colonului sănătos, reduc riscul de atac cerebral și atac de cord, dar și ca antiinflamator. Doza recomandată este de una, maxim două linguri pe zi.

5. Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamine B. Sunt utile pentru combaterea stării de indispoziție și sunt, de asemenea, cunoscute ca un remediu popular pentru anumite afecțiuni, cum ar fi o prostată inflamată și împotriva paraziților intestinali. 100 de grame de semințe de dovleac conțin 54% din necesarul zilnic de proteine.

6. Susan

Susanul este unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare naturale. Este foarte apreciat pentru cantitatea de minerale și vitamine pe care le conține. Este, de fapt, o bună sursă de mangan și cupru, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc și fibre alimentare. Unele substanțe conținute de acesta au, de asemenea, efectul de a reduce colesterolul din sânge, de a preveni tensiunea arterială ridicată și de a crește rezervele de vitamina E. Doza recomandată: jumătate de cană pe zi.

7. Semințe de floarea soarelui

Aceste semințe sunt o sursă excelentă de vitamina E, care neutralizează radicalii liberi. De asemenea, conțin o anumită cantitate de fitosterol. Dacă că sunt luate în doze potrivite, pot reduce nivelul de colesterol din sânge, ajută sistemul imunitar și reduc riscul de cancer.

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de magneziu, care ajută la calmarea astmului, reduc tensiunea arterială și previn migrena. De asemenea, sunt considerate un remediu natural excelent de ajutor pentru fertilitatea masculină.

8. Semințe de fenicul

Semințele de fenicul au fost cunoscute încă din vechime. Sunt renumite pentru proprietățile benefice în caz de afecțiuni ale tractului digestiv, dar și în caz de răceală și dureri în gât. Sunt bogate în fier și consumul lor pare să fortifice ficatul. Semințele de fenicul sunt, de asemenea, utilizate în tratamentul rinichilor și al ficatului, precum și ca leac pentru astm și artrită. Doza recomandată este de 1 lingură pe zi.

9. Semințe de struguri

Mai puțin cunoscute și folosite decât alte semințe, semințele de struguri conțin și multe substanțe benefice pentru organismul nostru. De fapt, acestea au o concentrație mare de vitamina E, flavonoide, acid linoleic și aminoacizi esențiali. Sunt antioxidanți naturali, utili împotriva insuficienței venoase cronice, a hipertensiunii arteriale și a colesterolului ridicat. Se găsesc sub formă de extract. Stabilirea dozei depinde de motivul pentru care sunt consumate. Este întotdeauna necesar să consulți un specialist.

My title page contents