Strategii de calmare pentru copilul tău și pentru fricile sale există. E nevoie să le cauți! Copilul tău este îngrijorat din nou și nu vrea să meargă mâine la școală. Îți spune că se va îmbolnăvi.
Știi deja: ai mai trecut prin situația aceasta. Și nu numai o dată! Iar tu te simți iar fără putere și copleșită, neștiind ce să faci să îți ajuți copilul. Stai liniștită, îți dăm noi imediat o mână de ajutor.
Strategii de calmare. Pune-le în practică
Înainte de toate, explică-i copilului cât de minunat este creierul lui. Cu cât va pune în practică mai mult strategiile de calmare pe care le vom enumera mai jos, cu atât mai ușor îi va creierului (dar și corpului) să-și amintească de senzația liniștitoare pe care o are atunci când e calm.
Fețe-fețe
Agață o pagină cu fețe care exprimă diferite sentimente, fie pe ușa frigiderului, fie pe ușa de la dormitor. Pune-l pe copil să încercuiască sau să îți arate cum se simte.
Folosește-i creativitatea!
Pregătește-i un set de creioane, hârtie sau un jurnal și un pix și încurajează copilul să scrie sau să deseneze ceea ce simte.
Muzică relaxantă
Încurajează-l pe micuț să meargă într-un loc liniștit din casă, să asculte muzică liniștitoare pentru câteva minute.
Strategii de calmare: locul magic
Realizează în casă un loc calm pe care oricare dintre membrii familiei să-l poată vizita pe parcursul zilei pentru a se relaxa sau pentru a-și încărca bateriile.
Relaxarea e importantă
Pentru că tot am vorbit de relaxare, lasă-l pe copil să-și aleagă săpunul preferat sau gelul de baie care îi place și include în ritualul de seară și masaje pe spate sau perierea părului.
Mișcare, mișcare, mișcare
Mergi cu copilul afară, alergați, mergeți într-un parc, înotați. Implică-l pe copil în activități care îi dau ocazia de a se mișca.
Lasă-l să se exprime
În loc de a minimaliza sau descuraja copilul în a-și exprima sentimentele, normalizează-le spunând „Pari a fi supărat” sau „pari a fi foarte îngrijorat în legătură cu testul de mâine”.
Ajutor specializat
Dacă nimic din tot ce ai încercat nu a reușit să-l facă pe copil să scape de anxietate, atunci este bine să ceri ajutorul unui psiholog, pentru câteva sfaturi.