Beneficiile ceaiului de păducel. Un ceai excelent pentru inimă

Să descoperim împreună beneficiile ceaiului de păducel, o plantă cunoscută și sub denumirea de plantă de inimă. Păducelul poate fi folosit pentru a prepara un ceai din plante cu o acțiune cardio-protectoare perfectă în caz de palpitații, tahicardie și nervozitate.

Natura ne oferă mai multe plante care sunt capabile să ajute inima în activitatea ei de zi cu zi. Printre acestea, foarte important este păducelul care, datorită principiilor active prezente în fructele sale, are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Să aflăm cum se prepară un ceai din plante de păducel, util pentru inimă.

Caracteristicile plantei de păducel

Păducelul este cunoscut și ca plantă cardiacă, tocmai pentru că are proprietăți cardiotonice datorită prezenței proantocianidolilor. Aceștia acționează, pe de o parte, la întărirea forței contractile a inimii, iar pe de altă parte, asupra modificărilor funcției inimii. Atât frunzele, cât și florile de păducel conțin diverse flavonoide cu o acțiune antioxidantă utilă împotriva radicalilor liberi, în prevenirea bolilor cardiovasculare și în combaterea colesterolului. Activitatea cardioprotectoare importantă a păducelului se datorează acestor ingrediente active. Acestea determină dilatarea arterelor coronare care transportă sânge la inimă, îmbunătățind astfel fluxul de sânge prin reducerea tensiunii arteriale. Prezența proantocianidolilor reduce tahicardia, extrasistolele și aritmiile și previne complicațiile la pacienții cu risc de atac de cord. De asemenea, vitexina acționează ca un spasmolitic natural, sedativ și anxiolitic.

Beneficiile ceaiului de păducel pentru inimă

Este utilizat ca remediu naturist pentru a ajuta inima, deoarece, așa cum am precizat deja, numeroase ingrediente active se găsesc în fructele de păducel. Acestea au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.

Ingrediente:

1 linguriță de fructe de păducel măcinate

1 linguriță de frunze și flori de păducel tocate

o cană de apă clocotită

3 picături de suc de lămâie

Îndulcitor natural (după gust)

Mod de preparare: După fierberea apei, se oprește focul și se infuzează ingredientele câteva minute. Poți îndulci ceaiul cu miere sau cu alt îndulcitor natural, după gust.

Utilizare: Ideal de consumat o ceașcă seara, înainte de a merge la somn.

Proprietăți: Cardiotonice, de reechilibrare și calmare.

Tulburări ale inimii

Inima poate fi afectată, direct sau indirect, de diverse patologii:

  • boală arterială coronariană;
  • debutul anginei;
  • boli ale valvelor cardiace;
  • insuficiență cardiacă;
  • dureri în piept.

Ceaiul de plante de păducel este un remediu natural pentru o varietate de probleme legate de întreg corpul nostru, atât pe plan intern și extern.

Proprietățile, beneficiile și posibilele contraindicații ale acestei minunate plante medicinale

Fructele comestibile sunt păstrate după uscare în cuptor.

Păducelul se distinge prin proprietățile sale sedative, astringente și hipotensive. Fructele de păducel conțin vitamina B1, B2 și vitamina C, săruri minerale esențiale foarte importante și acid malic. Pentru uz intern sub formă de infuzie, este utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială, arterioscleroza, pentru a calma nervozitatea, împotriva amețelilor și a insomniei. Florile, fructele și frunzele îmbunătățesc circulația coronariană, normalizând tensiunea arterială și reglând ritmul și contracția inimii. Pulpa și fructele, în schimb, sunt utilizate în caz de diaree și colici .

Pentru uz extern, decoctul de fructe și scoarță de păducel sau infuzia de flori este folosit doar pentru a face gargară, ca antiinflamator al mucoaselor gurii și gingiilor. Dacă faci o baie în care ai adăugat infuzie de păducel, aceasta va ajuta la relaxarea corpului și va exercita o acțiune sedativă puternică în caz de anxietate, amețeli, iritabilitate, insomnie, palpitații și bufeuri cauzate de menopauză. Mai mult, florile și frunzele îndeplinesc o acțiune astringentă în favoarea tenului gras, excelent pentru curățarea profundă a feței.

Păducelul nu are contraindicații particulare dar, în orice caz este întotdeauna bine să te adresezi medicului înainte de a-l utiliza.

 

My title page contents