Mierea de ulm, o miere prețioasă și rară

Mierea de ulm este o miere prețioasă și rară, produsă de albine din nectarul florilor Eucryphia cordifolia, un arbore veșnic verde, originar din pădurile tropicale din Chile. Cremoasă și delicată, cu gust condimentat, cu note de anason și de culoarea chihlimbarului, mierea de ulm este foarte apreciată atât pentru aroma sa unică, cât și pentru proprietățile sale benefice. Pe scurt, aceasta este un aliat prețios pentru întreaga familie.

Mierea de ulm este deosebit de valoroasă și căutată pentru proprietățile sale nutritive și medicinale. Așa cum am amintit deja, Ulmul este un arbore veșnic verde, care poate atinge înălțimi remarcabile, de la șase la treizeci de metri. Crește până la o altitudine de 700 de metri. Specia crește spontan în regiunea lacurilor Valdivia, care se dezvoltă între lanțul muntos Anzi și Oceanul Pacific, la sud de Chile. Copacii de ulm înfloresc între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii martie și produc numeroase flori albe (o floare are 4 petale albe mari), a căror nectar prețios este colectat de albine adăpostite în stupine situate în întreaga zonă.

Mierea de ulm are o culoare roșiatică dacă este lichidă, și mai palidă atunci când se cristalizează. Are o consistență cremoasă și este foarte parfumată. Gustul său are niște arome care amintesc de ceai, vanilie și cuișoare. Pe lângă caracteristicile sale organoleptice, mierea de ulm este foarte apreciată pentru proprietățile sale benefice.

Studiile efectuate la Universitatea Pontifică din Santiago de Chile au analizat puritatea mierii de ulm. Rezultatele au arătat că acest tip de miere se face cu 90% nectar de floare de ulm.

Proprietățile și beneficiile mierii de ulm

Mierea de ulm a fost întotdeauna folosită de populațiile Mapuche pentru proprietățile sale antimicrobiene, antioxidante și vindecătoare. Eficacitatea acestui tip de miere în prevenirea infecțiilor și îmbunătățirea vindecării rănilor este diferită de la miere la miere. Deoarece depinde de locația geografică în care este produsă și de tipul de floare din care a fost adunat nectarul.

Mierea rară și prețioasă obținută din florile arborelui de ulm pare a fi una dintre cele mai puternice mieri împotriva infecțiilor, deoarece este bogată în substanțe volatile și semi-volatile care, pe lângă conferirea aromei, sunt responsabile pentru o ușoară activitate împotriva radicalilor liberi și de o puternică acțiune antibacteriană.

Activitatea antibacteriană a mierii de ulm este comparabilă cu cea a mierii de Manuka, în ceea ce privește acțiunea asupra bacteriilor gram – negative, în timp ce împotriva Staphylococcus aureus acțiunea sa este și mai mare. Aceste proprietăți fac din mierea de ulm un remediu valid pentru promovarea și accelerarea vindecării rănilor, ulcerelor și arsurilor pielii.

Mierea de ulm. Compoziție chimică

Această miere conține 17,2% apă, 81% zahăr, 0,3% proteine, 0,2% fibre dietetice, 0,1% grăsime și 0,2% de cenușă.

Minerale: sodiu, calciu, fier, cupru, mangan, magneziu, potasiu, zinc și fosfor.

Vitamine: vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și vitamina C.

Mierea de ulm conține, de asemenea, terpene, cum ar fi limonenul, sabinenul și camfenul. Alți constituenți sunt aminoacizii, polifenolii și flavonoizii.

Calorii: 100 de grame de miere de ulm asigură 335 kcal.

Cum folosești mierea de ulm?

Datorită consistenței sale, mierea de ulm este ușor de aplicat pe piele, și de îndepărtat, chiar și în prezența bandajelor. Folosită zilnic pentru a trata pielea și ulcere venoase sau infecții, aceasta previne și îmbunătățește procesul de vindecare. Mai ales atunci când aplicarea acesteia este asociată cu administrarea orală de vitamina C. Luată pe cale orală, această miere este utilă pentru iritații și infecții care afectează tractul respirator. O linguriță, de 3-4 ori pe zi, este un remediu pentru durerea în gât și tuse.

La fel ca alte tipuri de miere, poate fi administrată în stare pură sau adăugată la ceaiuri de plante balsamice și emoliente pe bază de cimbru, rozmarin sau nalbă, pentru a spori efectul său calmant.

Printre numeroasele beneficii ale mierii de ulm chilian, se numără:

  • acțiune anti-îmbătrânire: combaterea naturală a îmbătrânirii pielii;
  • antibacteriană: împotriva Salmonella, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes și Staphyloccocus aureus;
  • antifungică și fungicid, contracarând Candida albicas, Rhizopus, Aspergillus;
  • protecție a căilor respiratorii, ameliorarea durerii în gât, a tusei și frisoanelor. Aportul său ameliorează durerile de gât și calmează tusea prin acoperirea gâtului cu un fel de strat protector subțire. Pentru a profita de aceste proprietăți, poți lua o linguriță de miere de 3-4 ori pe zi;
  • diuretică;
  • cicatrizantă;
  • ușor laxativă;
  • digestivă.

Alte beneficii ale mierii de ulm:

  • este recomandată în caz de convalescență;
  • este un excelent remediu natural împotriva deficiențelor nutriționale și a tulburărilor alimentare;
  • tonic împotriva oboselii fizice și psihice;
  • întărește apărarea imună a organismului;
  • accelerează vindecarea rănilor în ulcerele venoase. Au fost efectuate studii de evaluare a efectului clinic al tratamentului cu miere de ulm și vitamina C orală la pacienții cu ulcer venos. Rezultatele acestei metode au arătat vindecarea rănilor cu 100% mai rapidă pentru orice tip de ulcer.
  • Are un conținut bun de antioxidanți, care au proprietăți utile pentru a contracara activitatea dăunătoare a radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt un produs secundar al metabolismului uman. Activitatea lor poate deteriora celulele umane printr-un proces de oxidare care poate provoca inflamații și diverse boli. De fapt, cercetările științifice au găsit o relație între stresul oxidativ, inflamația și bolile cronice.

Mierea de ulm. Multe moduri de a o folosi în bucătărie

  • este perfectă ca îndulcitor alternativ;
  • este un topping rafinat pentru dulciuri și iaurt;
  • merge foarte bine cu brânzeturile;
  • face o notă dulce folosită în tartine cu unt și fructe uscate;
  • dizolvată în apă călduță, oferă o doză de energie suplimentară pentru sportivi și este foarte benefică în momentele de stres.

 

My title page contents