Cum alegi o muzică relaxantă? Pentru a putea fi catalogată drept relaxantă, muzica trebuie să aibă câteva caracteristici: să aibă efect calmant, pentru a promova somnul sau pentru a te ajuta să ai o bună concentrare. Viața de zi cu zi este din ce în ce mai plină de angajamente, cu stres și multe sarcini pe ordinea de zi. De aceea, uneori este corect să faci o pauză: nimic nu este mai bun decât un moment în care să asculți muzică relaxantă.
Pentru a promova somnul, pentru a te concentra, pentru copii… Există muzică relaxantă pentru toate aceste categorii, dar și pentru multe altele. Dar ce muzică ar trebui să alegi pentru a obține cele mai multe beneficii?
Muzică relaxantă – Care sunt caracteristicile acesteia?
Când vorbim despre muzică relaxantă, ne gândim în general la muzica clasică și la muzica New Age. Aceste genuri de muzică sunt deseori capabile să efectueze o acțiune relaxantă pentru minte și, de asemenea, pentru corp.
În plus, o muzică poate fi definită ca fiind relaxantă dacă răspunde anumitor caracteristici din punct de vedere tehnic – compozițional:
- timp: trebuie să fie în jur de 60-80 de bătăi pe minut;
- ritm: constant, fără schimbări bruște de sunet sau viteză;
- tonalitate: poate varia în interiorul piesei, dar fără pasaje „abrupte”.
Ține cont și de următoarele sfaturi:
Atunci când cauți muzică pe internet, încearcă să nu alegi melodii melancolice, ci piese care sunt capabile să transmită seninătate, senzații și amintiri plăcute.
Sunetele naturii sunt, de asemenea, adesea folosite. Conform unor studii, aceste sunete sunt de fapt capabile să echilibreze cele două emisfere ale creierului.
În timp ce asculți muzică relaxantă, este bine să-ți verifici respirația, care trebuie să fie regulată și profundă.
Muzică relaxantă – Ce beneficii are acest gen de muzică?
Pe baza mai multor experimente, cercetări și lucrări teoretice bazate sau legate de cercetarea experimentală, s-a dovedit științific că ascultarea muzicii relaxante oferă mari beneficii cognitive, emoționale și neurobiologice.
Iată care sunt efectele pozitive ale acesteia pentru bunăstarea noastră:
- reduce anxietatea;
- contracarează stresul;
- îmbunătățește concentrarea;
- reduce senzația de durere, deoarece activează producția de endorfine și întărește răspunsul imun;
- îmbunătățește calitatea odihnei din timpul nopții;
- îmbunătățește funcția creierului;
- are efecte benefice asupra sănătății inimii, deoarece reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac; bătăile devin mai regulate și ritmice și aritmiile sunt reduse;
- reechilibrează funcția respiratorie;
- îmbunătățește oxigenarea;
- crește producția de serotonină și endorfine;
- promovează meditația;
- facilitează studiul prin optimizarea proceselor cognitive;
- crește capacitatea de concentrare și memorie;
- ne ajută să gândim pozitiv;
- crește conștiința de sine;
- stimulează creativitatea;
- insuflă stima de sine.
Muzică clasică relaxantă
Numeroase studii atestă faptul că muzica clasică relaxantă prin excelență este cea a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, care pare a fi un adevărat remediu în timpul unei activități de rutină și pentru calcul. De fapt, pare să acționeze mai presus de toate asupra stimulării memoriei dar, totodată, pare să reprezinte un obstacol pentru cei care trebuie să-și pună în practică gândirea abstractă.
Iată câteva piese scrise de Mozart, dar și ale altor autori, considerate întotdeauna relaxante:
- Ludwig Van Beethoven – Für Elise (Pentru Elisa);
- Claude Debussy – Beau Soir (Joshua Bell);
- Johann Sebastian Bach – Minuet în sol major.
Muzică relaxantă pentru a calma mintea
Muzica relaxantă este perfectă pentru calmarea minții. Oprește-te din munca pe care o faci pentru o clipă și ascultă muzică relaxantă timp de câteva minute pe zi. Te va ajuta să te eliberezi de tensiune și să-ți continui activitatea într-un mod eficient și plăcut.
Pentru a-ți regăsi starea de calm și a elimina anxietatea și stresul, cea mai potrivită este muzica Zen. Este dovedit că muzica relaxantă la 432 hertz are un efect pozitiv asupra organismului. La nivel auditiv nu se percepe nicio diferență, dar corpul se odihnește și elimină tensiunile acumulate.
Muzică relaxantă pentru un somn sănătos
Studiile științifice au arătat că ascultarea muzicii relaxante înainte de a dormi promovează o calitate mai bună a somnului. Crește timpul așa-numitului „somn profund”, acea perioadă care permite corpului să se refacă și te ajută să te trezești bine odihnit și plin de energie.
Conform unui studiu, ca să obții cel mai bun efect, este indicat să asculți muzică relaxantă timp de 45 de minute înainte de culcare. Cu această metodă, somnul se îmbunătățește și, prin urmare, vei avea un stil de viață mai bun.
Așa cum am amintit deja mai sus, cea mai potrivită muzică de ascultat înainte de culcare este cea clasică, New Age sau muzică ambientală. De asemenea, este de preferat să alegi doar muzica instrumentală, deoarece o muzică cu voce stimulează prea mult creierul.
În cele din urmă, piesa aleasă ar trebui să aibă un bit-rate de aproximativ 60 de bătăi pe minut, astfel încât inima să poată aproape să se sincronizeze, încetinind puțin ritmul, favorizând astfel relaxarea generală. Exemplu: „Weightless” de Marconi Union, cu o durată de aproximativ 8 minute.
Alege o muzică relaxantă pentru a lucra
Există persoane care au nevoie de o liniște absolută pentru a lucra și a studia și altele care se descurcă mai bine ascultând muzică sau chiar cu televizorul care se aude în fundal.
Da, este adevărat că ascultarea muzicii clasice în timpul studiului sau al muncii (în special operații de calcul și lucrări repetitive) are efecte pozitive. Lista de redare recomandată în acest scop include lucrări clasice precum Simfonia a 9-a a lui Beethoven, Nocturnele lui Chopin, Patru anotimpuri ale lui Vivaldi și o mare parte din piesele lui Mozart.
Beneficiile pe care le poate aduce ascultarea de muzică depind în primul rând de personalitatea și obiceiurile ascultătorului, precum și de tipul de studiu/muncă pe care o persoană îl desfășoară. Dacă muzica clasică nu funcționează, sunetele naturii sunt o altă recomandare: sunetul mării, sunetul pădurii, ticăitul ploii, susurul unui râu, oceanul lovind o piatră, ciripitul unor păsări … aceasta nu este o muzică adevărată. Dar unele sunete ale naturii au o putere purificatoare și relaxantă asupra organismului nostru.
Este un fel de întoarcere la originile noastre. De asemenea, ascultarea sunetelor naturale și animale îmbunătățește concentrația și performanța copiilor cu ADHD (deficit de atenție/tulburare de hiperactivitate). Acest gen de muzică „naturală” este, de asemenea, adesea folosit în timpul meditației și al masajelor relaxante.
Toate acestea sunt modalități excelente de a te izola de lumea exterioară și de a găsi concentrare pentru munca pe care o depui.
Muzică relaxantă pentru copii
Copiii de azi sunt tot mai stresați, trăind într-o societate hiperactivă și din ce în ce mai exigentă. Iată câteva melodii care îi vor ajuta să-și relaxeze corpul și mintea:
Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata pentru două piane K 448 în re major, II MOV, andante
Antonio Vivaldi – Patru anotimpuri – Primăvara.
Include muzica relaxantă în viața ta și vei fi un om fericit și mai calm!