Ce medicamente pentru febră îi dai copilului?

Ce medicamente pentru febră îi dai copilului? Uneori, febra poate fi foarte deranjantă pentru bebeluși sau pentru copiii mici. În aceste cazuri, există două medicamente pentru febră care pot fi utilizate: paracetamol (acetaminofen) sau ibuprofen.

Febra nu este o boală, ci un simptom. De fapt, este răspunsul organismului nostru la atacul microbilor. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, febra este adesea cauzată de infecții virale care implică căile respiratorii sau intestinele și care se rezolvă de obicei în câteva zile. Dacă micuțul este bolnav și are febră, medicul pediatru le poate sugera părinților să folosească acetaminofen sau ibuprofen pentru a reduce febra și a ameliora disconfortul. Cu toate acestea, aceste două medicamente, ambele antipiretice, trebuie folosite doar atunci când febra este asociată cu alte simptome care creează disconfort copiilor mici și adolescenților.

Medicamente pentru febră destinate copiilor

Deoarece copiii reprezintă o categorie destul de delicată de pacienți, totuși, nu este posibil să se administreze aceleași medicamente ca în cazul adulților. De fapt, în tratamentul febrei la copii, singurele medicamente antipiretice recomandate sunt paracetamolul și ibuprofenul.

Antipireticele sunt medicamente folosite pentru combaterea febrei. Prin urmare, acestea pot ameliora disconfortul cauzat de febră. Societatea Italiană de Pediatrie Preventivă și Socială (SIPPS) amintește că nu este întotdeauna recomandabil să se folosească un antipiretic pentru a scădea temperatura copilului. Medicamentele pentru febră, cum ar fi acetaminofenul, ar trebui să fie utilizate numai atunci când copilul are cu adevărat nevoie de ele. Dacă nu există alte simptome și febra este tolerată fără prea multe probleme, nu este nevoie să fie administrat niciun medicament.

Sfat: Medicamentele pentru febră sunt cele mai eficiente atunci când febra a atins apogeul și nu mai crește. Adică atunci când bebelușul a încetat să aibă frisoane, iar extremitățile corpului nu mai sunt reci.

Ce medicamente pentru febră îi dai copilului? Paracetamol

Printre medicamentele pentru febră pe care le știm cu toții se numără cu siguranță paracetamolul. Un medicament cu activități antipiretice și analgezice care poate fi folosit atât pentru tratamentul febrei, cât și al durerii, de exemplu în caz de cefalee sau durere de dinți. Este utilizat pe scară largă atât la adulți, cât și la copii. Este un ingredient activ prezent în multe medicamente potrivite pentru diferite căi de administrare (oral, rectal, parenteral ).Paracetamolul este vândut sub diferite denumiri comerciale și diferite formulări:

  • sirop, pentru copii de peste 7 kg;
  • picături, recomandate copiilor de la 0 la 7 kg;
  • supozitoare, pentru a fi utilizate în caz de vărsături sau când nu poate fi administrat pe cale orală;
  • plicuri bucale si flash tabs de 250 mg pentru copii peste 20 kg si 500 mg pentru copii peste 40 kg.

Când se administrează paracetamol, este important de reținut că doza de medicament variază în funcție de greutatea copilului și nu în funcție de vârstă.

Medicamentul poate fi luat atât pe stomacul gol, cât și pe stomacul plin. Paracetamolul, precum și alte medicamente pentru febră, nu trebuie utilizat doar cu scopul de a  scădea febra (în cazul în care există și stare de rău) sau cu scopul de a preveni crizele febrile, deoarece în acest sens nu este eficient. De asemenea, ai grijă, să administrezi paracetamol în combinație cu alte medicamente. Întreabă întotdeauna, mai întâi, medicul pediatru!

Efectele secundare ale acetaminofenului (paracetamolului)

Paracetamolul poate deveni toxic pentru ficat, atunci când se depășește o anumită doză, așa că trebuie să fii foarte atent la dozarea medicamentului.

Contactează medicul, dacă în urma aportului apar reacții precum:

  • roșeață a pielii;
  • dificultăți respiratorii;
  • urticarie;
  • umflarea feței, limbii, buzelor, mâinilor și picioarelor;
  • decolorarea gălbuie a pielii.

Ce medicamente pentru febră îi dai copilului? Ibuprofen

Ibuprofenul este ceva mai eficient decat paracetamolul si are o durată de acțiune ceva mai mare (6-8 ore față de 4-6 ore cât are paracetamolul). Se poate administra de la vârsta de 3 luni sau de când copilul are o greutate de 5-6 kg.

Ibuprofenul este un medicament antipiretic, antiinflamator și analgezic aparținând familiei AINS (antiinflamatoare nesteroidiene). Tocmai pentru că este atât antipiretic, cât și antiinflamator este foarte util atunci când copilul are și dureri de gât sau de urechi, pe lângă febră.

Ibuprofenul se găsește sub diferite formulări:

  • sirop;
  • capsule moi masticabile;
  • tablete orodispersabile;
  • supozitoare.

De asemenea, este de preferat ca ibuprofenul să fie administrat oral. Doar atunci când nu este posibil, de exemplu în caz de vărsături, este indicat să apelezi la supozitoare.

Reacții adverse și contraindicații ale ibuprofenului

Ibuprofenul, ca toate antiiinflamatoarele din familia AINS, poate provoca leziuni ale mucoasei gastrointestinale. De aceea, este recomandabil să fie administrat pe stomacul plin. Rareori, și la doze mari și prelungite, poate provoca erupții cutanate, vărsături, diaree, crampe abdominale, toxicitate renală și sângerare gastrointestinală. De aceea, mare grijă ca medicamentul să fie dozat corect, în funcție de greutatea copilului!

În plus, medicamentul nu este indicat dacă copilul prezintă anumite condiții de risc atunci când ia medicamentul, cum ar fi:

  • tulburări hepatice sau renale;
  • astm;
  • boli inflamatorii cronice intestinale, cum ar fi boala Crohn.

Atenție! Unii părinți alternează paracetamolul și ibuprofenul pentru a reduce febra copiilor lor mai repede, dar această practică poate fi foarte periculoasă. Asocierea celor două ingrediente active, de fapt, nu trebuie să se facă niciodată din proprie inițiativă, deoarece poate crește riscul erorilor de administrare a medicamentelor și de dozare a acestora. Efectele toxice ale celor două medicamente sunt în special renale și hepatice.

Efectele adverse potențiale pot fi:

  • insuficiență renală acută;
  • sângerare gastrointestinală;
  • afectarea ficatului;
  • risc de supradozaj cu oricare dintre medicamente.

Nu administra niciodată aspirină unui copil sub 16 ani!

Pentru copiii și tinerii sub 16 ani, asprina este puternic descurajată din cauza riscului de a dezvolta sindromul Reye. O boală pediatrică gravă care se manifestă prin greață, vărsături incontrolabile și simptome neurologice, inclusiv pierderea memoriei.

Atenție: Acest sindrom este foarte rar, dar a fost asociat cu utilizarea aspirinei pentru a lupta împotriva infecțiilor virale (cum ar fi gripa), la copiii sub 12 ani.

My title page contents