Să aflăm ce este clinomania sau atunci când ridicarea din pat devine imposibilă. Ați auzit vreodată de clinomanie? Este dorința ireprimabilă de a sta în pat. Dar este aceasta o stare patologică? Să descoperim cum se manifestă clinomania!
Clinomania este tulburarea care afectează persoanele care au dificultăți să se ridice din pat. Și nu este doar o chestiune de lene sau lipsă de chef. Este mai mult decât atât: o tulburare de anxietate în care principalul simptom este dorința ireprimabilă de a sta în pat.
De menționat că acest simptom provoacă disconfort și tristețe, alături de alte simptome care ajung să interfereze semnificativ în viața persoanei.
Așadar, ce este clinomania?
Termenul „clinomania” provine din greacă și se traduce literal prin „obsesie de somn”. Denumită și clinofilie, aceasta constă în obsesia sau nevoia extremă de a sta în pat. Pentru multe persoane aceasta se manifestă în lipsa unei cauze organice (boală sau medicamente) care să explice această stare.
De altfel, clinomania este clasificată ca tulburare de anxietate. Cum poți știi dacă suferi de clinomanie? Cum se manifestă această „boală”? Adevărul este că multor oameni le place să stea în pat și asta nu este o problemă. Totuși, poate deveni atunci când dorința de a rămâne în pat se transformă într-o obsesie. Dar, în unele cazuri, starea pe care adesea o numim indolență sau lene se dovedește a fi o adevărată tulburare. Mai exact, în psihologie, termenul care denumește această stare este clinomanie. Este tendința de a sta în pat cât mai mult timp.
Pe de altă parte, trebuie să te îngrijorezi dacă tinzi să stai în pat mai mult decât de obicei și dacă acest lucru interferează cu viața de zi cu zi. De exemplu, poate fi vorba despre clinomanie atunci când o persoană ajunge de multe ori cu întârziere la serviciu din acest motiv. Sau când renunță să aibă grijă de copii etc.
În plus, în această perioadă a anului, în special celor care suferă de astenie de primăvară, uneori le este foarte greu să se ridice din pat, să meargă la muncă și să desfășoare toate activitățile normale.
Clinomania. Care sunt simptomele asociate?
Cele mai frecvente simptome sunt următoarele:
- Obsesie din ce în ce mai mare pentru tot ce ține de pat și accesoriile specifice: perne, cearșafuri, cuverturi de pat etc.;
- Dificultate în a te ridica din pat, de fiecare dată când încerci, de parcă o forță invizibilă te trage și te împiedică;
- Schimbări bruște de dispoziție: o bucurie când trebuie să stai acasă (sau în pat) și o întristare când trebuie să ieși;
- Senzație de confort profund atunci când te întinzi în pat;
- În timpul liber stai doar întins în pat, reducând numărul de activități în afara casei și cu prietenii sau familia;
- Sentimente de singurătate și neînțelegere: persoana își abandonează interesele și încetează să interacționeze cu ceilalți, ceea ce ajunge să genereze mai multă apatie și un sentiment profund de neînțelegere și singurătate;
- Izolarea socială: persoana ajunge să se izoleze de restul lumii, în propriul său pat. Acest ultim semn, evident, este un semnal de alarmă.
Este clinomania asociată cu alte tulburări?
Clinomania este, în sine, o tulburare de anxietate. Cu toate acestea, este, de asemenea, adevărat că este adesea asociată cu alte tulburări mintale. Două dintre cele mai frecvente sunt: depresia și schizofrenia.
În depresie apar simptome precum anhedonia sau apatia. Și aceste simptome, la rândul lor sunt legate de clinomanie, deoarece implică o pierdere a plăcerii și a dorinței de a face orice. Persoana cu depresie care prezintă aceste simptome are mai multe șanse de a experimenta și clinomanie și tinde să stea în pat multe ore.
În plus, în cazul depresiei apar diverse tulburări de somn precum insomnia, somnolența diurnă, somnul neînviorător.
În cazul schizofreniei, pe de altă parte, clinomania poate apărea cu simptome înrudite precum catalepsia sau imobilitatea, rigiditatea corpului etc. Dacă aceste simptome apar în timpul statului în pat, deși natura lor este diferită, putem vorbi de clinomanie.
De asemenea, pot apărea tulburări de somn la persoanele schizofrenice. Potrivit studiilor, schizofrenia modifică somnul și ritmurile circadiene.
Cum să faci față clinomaniei?
Când clinomania se transformă într-o tulburare mai complexă, sfatul este întotdeauna să consulți un specialist. Adesea, persoanele apropiate celor care suferă de această tulburare, cum ar fi membrii familiei, încearcă să încurajeze persoana spunându-i „Ridică-te!”, dar încercarea de a încuraja pe cineva în această situație să devină mai activ ar putea fi chiar contraproductiv.
Atunci când persoana în cauză are poate copii, persoane de care ar dori să aibă grijă, imposibilitatea de a face acest lucru duce la creșterea nivelului de frustrare. Dacă clinomania apare împreună cu alte simptome depresive, este necesar să contactezi un psihoterapeut care va evalua starea ta și va stabili terapia de urmat.