Cum ne afectează umiditatea ridicată și căldura? În primul rând e bine să știm că cei mai afectați de valurile de căldură sunt vârstnicii și copiii.
În cazul celor din urmă, este bine ca părinții să acorde cea mai mare atenție copiilor lor, deoarece copiii transpiră mai puțin decât adulții. Iar atunci când le este cald au mai multe dificultăți în exprimarea acestui disconfort, mai ales dacă sunt foarte mici. De asemenea, părinții trebuie să aibă grijă să hidrateze adecvat copiii, eventual cu apă și nu cu sucuri de fructe sau băuturi carbogazoase sau cu cofeină, și nu prea reci. De asemenea, trebuie acordată o atenție specială îmbrăcămintei, care trebuie să constea în haine ușoare și cu accent pe fibre naturale.
În ceea ce privește persoanele vârstnice, și acestea trebuie să urmeze o alimentație și o hidratare corespunzătoare.
Cum ne afectează prea multă umiditate sănătatea?
Experții sunt în general de acord că nivelurile ideale de umiditate pentru confort și pentru a evita efectele asupra sănătății sunt între 35 și 60%. Prea multă umiditate poate provoca și probleme de sănătate. De exemplu, se știe că virușii se răspândesc mai ușor la niveluri de umiditate de peste 60%.
Umiditate și sănătate: efectele directe pot fi mortale
Fie în interior, fie în exterior, prea multă umiditate, combinată cu temperaturi ridicate, poate cauza supraîncălzirea corpului. Când se întâmplă acest lucru, consecințele pot fi periculoase.
Te-ai întrebat vreodată de ce aerul fierbinte, lipicios și umed te face să te simți mult mai inconfortabil decât aerul cald și uscat? Acest lucru se întâmplă deoarece umiditatea împiedică corpul să-și regleze temperatura și să se răcească. Astfel, prea multă umiditate poate duce la creșterea temperaturii corpului.
Când temperaturile se încălzesc, corpul tău are mecanisme de apărare care intră în acțiune pentru a-ți menține temperatura centrală constantă. Acestea includ: transpiraţie, respirație crescută și circulație sanguină afectată.
Transpirația este importantă și este grav împiedicată de prea multă umiditate din aer. Transpirația răcește corpul pe măsură ce umezeala se evaporă din piele. Cu toate acestea, atunci când aerul este deja saturat cu vapori de apă (de ex. când nivelul de umiditate crește la 70% sau mai mult), transpirația nu se poate evapora. În acel moment, corpul este forțat să recurgă la alte mijloace pentru a încerca să se răcească. Inima ta pompează mai mult sânge către extremități și mai puțin către organele interne și creier. Este posibil să simți și crampe musculare, în special la nivelul picioarelor.
Odată cu pierderea de lichide, sare și electroliți, corpul se supraîncălzește. În cele din urmă, dacă corpul tău nu își poate menține temperatura, poți dezvolta acea stare de epuizare cauzată de căldură sau insolație, care poate fi fatală.
Bacteriile și virușii se instalează în condiții umede
Petrecerea timpului într-un mediu cu prea multă umiditate te poate îmbolnăvi, mai ales din cauza infecțiilor respiratorii. Bacteriile și virușii care provoacă boli se dezvoltă și cresc în aer cu umiditate relativă peste 60%.
În plus, aerul umed face ca aceste bacterii și particule să rămână suspendate în aer pentru o perioadă lungă de timp, înainte de a se așeza pe suprafețe. Așa că atunci când ești într-un birou umed și oamenii strănută și tușesc în jurul tău, acești microbi se lipesc și se înmulțesc. Și este mai probabil ca tu să le „preiei” prin respirație.
Atenție la cei care suferă de astm!
Mucegaiul contribuie la exacerbarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi astmul. Chiar și persoanele care în mod normal nu au alergii sau astm bronșic pot experimenta reacții de hipersensibilitate de la ciuperci care cresc în condiții cu prea multă umiditate. Majoritatea acestor microorganisme cresc cu umiditate relativă peste 75%.
Chiar dacă nu le vezi, ele pot fi prezente în băi, bucătării, covoare și mobilier și chiar în panouri de tavan aflate în biroul tău. Ele pot crește chiar și în conductele aparatului de aer condiționat.
Cum ne afectează umiditatea ridicată și căldura? Cum să limitezi disconfortul?
- Bea multe lichide și des (până la doi litri de apă pe zi) chiar și atunci când nu ți-e sete;
- Mănâncă multe fructe și legume și alege să iei mese ușoare;
- În orele cele mai fierbinți, folosește perdele sau închide obloanele;
- Îmbracă-te cu haine deschise la culoare, din bumbac, in sau în orice caz din fibre naturale;
- Fă băi sau dușuri cu apă călduță;
- Petrece cât mai mult timp posibil în camere cu aer condiționat;
- Consultă-ți medicul înainte de a lua suplimente minerale, dacă iei medicamente în mod regulat;
- Curăță periodic filtrele aparatelor de aer condiționat (adună praf și bacterii) și reglează temperatura la 25 – 27 de grade (să nu fie prea scăzută față de cea externă).
Ce să nu faci?
- Evită să bei băuturi carbogazoase și zaharoase;
- Evită consumul de alcool și cafea;
- Evită să consumi alimente prea fierbinți;
- Limitează utilizarea cuptorului și a aragazului;
- Pe cât posibil, evită să ieși afară între orele 12 și 17;
- Evită fluxul direct al ventilatoarelor sau al aparatelor de aer condiționat și curenții de aer.