Descoperă 8 cele mai frecvente greșeli în stimularea bebelușului! Stimularea copilului constă în mai multe etape. Unele sunt mai puțin evidențiate decât altele, dar toate sunt foarte importante. De exemplu, stimularea prenatală este uneori neglijată, alteori cea din alte etape ale copilăriei. Iată, așadar, cum să eviți cele mai frecvente greșeli în stimularea bebelușului.
Copiii sunt capabili să învețe multe lucruri și să atingă obiectivele importante pentru ei. Din acest motiv, ajutorul părinților este esențial. În perioada învățării, părinții trebuie să manifeste înțelegere și multă răbdare.
Astfel, pentru ca micuțul să se dezvolte corespunzător și să poată conta pe instrumentele utile pentru a se descurca în mediul său, este important să fie stimulat. Cu toate acestea, există unele comportamente care ar trebui evitate, precum suprastimularea sau stimularea incorectă.
Iată 8 cele mai frecvente greșeli în stimularea bebelușului:
Fiecare părinte este liber să-și crească copiii în felul său. Cu toate acestea, uneori, părinții pot face unele greșeli care pot fi evitate.
Specialistii sunt de părere că cele mai frecvente greșeli în stimularea bebelusului se fac atunci când acesta începe să meargă. Iată câteva dintre acestea, alături de unele recomandări, pentru a preveni învățarea unor obiceiuri proaste de către copii.
1. Forțezi copilul
Este de preferat să îndemni copilul să meargă singur, însă fără a-l lua de mână. Are nevoie să se descurce singur pentru viitoarea lui autonomie. Copilul nu trebuie forțat să facă ceva ce nu vrea să facă.
2. Folosești premergător
Când alegi să stimulezi copilul să meargă, cel mai bine este să eviți premergătorul. Folosirea devreme a premergătorului poate întârzia momentul în care copilul se simte suficient de în siguranță pentru a merge fără ajutor. În plus, atunci când folosești premergătorul, mersul poate avea și consecințe pe termen lung, cum ar fi modificări structurale ale picioarelor. De asemenea, premergătorul reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor domestice.
3. Ți-e frică de tot
Cel mai bine este să lași copilul să se obișnuiască cu această nouă abilitate, de a merge singur. Ar trebui să-l însoțești fără să pui presiune asupra lui. Nu ar trebui să se simtă copleșit de prea multe așteptări sau temeri.
4. Pantofi pentru mers
Picioarele bebelușului nu au nevoie de pantofi rigizi. Lasă-l cât mai liber, în picioarele goale. Potrivit experților, talpa piciorului este în plină dezvoltare atunci când micuțul începe să meargă. Din acest motiv, dacă-l vei încălța mereu cu pantofi, acest lucru i-ar putea face mai degrabă rău decât bine.
De preferat să nu îi pui încălțăminte cand merge pe jos (în casă). Când poartă încălțăminte, aceasta trebuie să fie moale și să aibă o talpă flexibilă. Până la urmă, funcția încălțămintei este de a împiedica copilul să alunece și să se rănească. Pantofii cu talpă rigidă împiedică bebelușul să formeze curbura tălpii, făcându-l instabil la mers.
5. Îl suprastimulezi
În general, părinții folosesc jucării pentru a stimula copilul. Ideal este însă ca cel mic să nu-și piardă concentrarea. Mai bine alegi un joc care îi stârnește interesul. Poate fi o jucărie sau orice alt obiect nepericulos care îi atrage atenția. Nu este recomandat să-i oferi mai mulți stimuli, cu mai multe obiecte deodată.
6. Îl pui să stea fără niciun sprijin
Cand stimulezi bebelusul să se ridice în picioare, înainte de 5 luni este indicat să folosești un suport.
Daca bebelușul nu poate să stea singur, este indicat ca acesta să aibă sprijin atunci când stă așezat. Se întâmplă adesea ca părinții să așeze copilul pe perne înainte de vârsta de 5 luni. Cu toate acestea, este periculos, deoarece corpul lui nu este încă capabil să rămână în această poziție. În plus, această operatie duce la pierderea activării musculare în poziții care nu sunt potrivite vârstei sale.
7. Te miști când copilul vine spre tine
Atunci când bebelușul începe să facă primii pași, părinții încearcă să-l atragă către ei. Nu este greșit, dar când copilul este pe cale să ajungă la ei, nu trebuie să se miște pentru a-l evita sau „păcăli” să meargă mai mult. Adică atunci când copilul merge și reușește să se apropie, trebuie să-l lăsăm să ajungă la noi, pentru a nu-l face să se simtă frustrat. Altfel, dacă vom continua să-l evităm, copilul nu va mai dori să meargă spre noi, pentru că nu-și poate atinge scopul.
8. Îl faci să meargă cu brațele ridicate
Cel mai bun mod de a merge cu bebelușul este să-l prinzi de axile sau în jurul taliei. Experții fac această recomandare pentru că părinții trebuie să-l învețe pe bebeluș să meargă în mod corect. Nimeni nu merge cu brațele ridicate.