1 Mai, Ziua Internațională a Muncii. Cum este sărbătorită în lume? Curiozități și tradiții. Unde este sărbătorită ziua de 1 Mai în lume?
De 1 Mai, Ziua Muncii este sărbătorită și în țara noastră; se fac picnicuri la iarbă verde, însoțite de multă voie bună. Dar unde mai este sărbătorită această zi în lume? Să descoperim câteva tradiții și curiozități legate de această zi.
Cum a ajuns 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii?
Ziua Muncii este sărbătorită pe 1 mai în fiecare an în diferite țări din întreaga lume. Reprezintă o ocazie specială care amintește de toate luptele duse pentru drepturile muncitorilor.
Inițial, luptele s-au concentrat pe reducerea zilei de lucru de la 10 ore la 8 ore, dar astăzi este un simbol al victoriilor tuturor muncitorilor.
Originile acestei zile se află în demonstrațiile pentru drepturile muncitorilor din fabrici în timpul Revoluției Industriale din Statele Unite ale Americii, conduse de Asociația Ordinului Cavalerilor Americani ai Muncii, Cavalerii Muncii. De fapt, în 1866 prima lege de opt ore pe zi a fost adoptată în Chicago, Illinois. Legea a intrat în vigoare abia în anul următor, la 1 mai 1867, ziua în care a fost organizată o importantă demonstrație, cu cel puțin zece mii de participanți.
De-a lungul anilor, luptele și demonstrațiile continue ale muncitorilor au făcut înconjurul lumii, până când la Congresul Internațional de la Paris din 1889, ziua de 1 mai a fost declarată oficial Ziua Internațională a Muncitorilor și a fost adoptată de multe țări din lume.
1 Mai: în ce state este sărbătorită în lume?
În multe țări din întreaga lume, 1 Mai este o sărbătoare națională oficială.
Cu toate acestea, în unele țări, cum ar fi Olanda și Danemarca, această zi nu este o sărbătoare oficială.
În Africa, Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită în prima parte a lunii mai în: Algeria, Camerun, Egipt, Kenya, Maroc, Africa de Sud, Tanzania și Tunisia.
În Europa este o sărbătoare pentru aproape toate statele. În Grecia, cu toate acestea, este o vacanță opțională și în Elveția se aplică numai pentru unele cantoane.
Chiar și în Asia este sărbătorită, din Rusia până în Maldive și din China până în Coreea de Nord.
În cele din urmă, în Oceania, în cazul Australiei, Ziua Muncii este sărbătorită numai în Teritoriul de Nord, dar în prima zi de luni a lunii mai; în timp ce în Noua Zeelandă este sărbătorită în a patra zi de luni a lunii octombrie.
1 Mai, Ziua Internațională a Muncii: unde e sărbătorită în lume? Ce tradiții există?
În Italia se obișnuiește a se organiza „Concertone del Primo Maggio”. Un obicei născut în 1990, când uniunile confederale CGIL, CISL și UIL, în colaborare cu municipalitatea Romei, au stabilit un mare concert pentru a sărbători Ziua Lunii Mai, destinată în primul rând tinerilor.
De atunci, evenimentul are loc anual la Roma, în Piazza di San Giovanni din Laterano, de după-amiaza până seara; aici participă mai multe grupuri muzicale și cântăreți. O petrecere urmată de sute de mii de oameni, fiind transmisă în direct la televizor de Rai.
Statele Unite și Noua Zeelandă
În țările americane, Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită într-o altă perioadă decât în 1 Mai. Sărbătoarea are loc, de fapt, în prima zi de luni a lunii septembrie. În cazul Noii Zeelande, sărbătoarea are loc în octombrie. În SUA, Ziua Muncii a fost proclamată în 1958 ca „ziua loialității”, înțeleasă ca „zi a loialității față de Statele Unite și a recunoașterii libertății americane”.
Marea Britanie și Grecia
Pentru britanici – dar și pentru greci – este o sărbătoare care nu este oficial legată de cea a muncitorilor; ci legată în principal de tradițiile străvechi, care vizează inaugurarea începutului sezonului de primăvară.
China
În China, Ziua Muncii nu este cu siguranță un eveniment care trece neobservat; de fapt, chinezii sunt cei care duc mai departe una dintre cele mai ciudate tradiții ale întregii lumi. În primul rând, aniversarea din China nu se limitează la a fi sărbătorită într-o singură zi, ci aspiră la mult mai mult: durata planificată este de o săptămână în care guvernul chinez acordă concedii plătite lucrătorilor. Acest gest este cu atât mai surprinzător cu cât contractele standard de muncă din China nu prevăd zile de vacanță.
Japonia
Japonezii nu consideră Ziua Muncii o sărbătoare legală, așa cum este recunoscută în majoritatea țărilor din întreaga lume. Cu toate acestea, în Japonia este garantată ca o zi de vacanță de către multe companii și este inclusă în Săptămâna de Aur: atunci când o vacanță cade într-o duminică, următoarea zi devine o zi liberă pentru acel an.
Brazilia
O petrecere de neratat pentru brazilienii care profită de ocazie pentru a se bucura de o zi de petrecere a timpului liber și distracție. Aniversarea de 1 Mai din Brazilia se numește „Dia Mundial do Trabalho” și se caracterizează printr-o atmosferă deosebit de veselă care se petrece pe străzile din Santos, unde brazilienii se adună de obicei pentru a împărtăși euforia și bucuria zilei.