Ce beneficii oferă rubarba? Să descoperim proprietățile acestui fruct-legumă!

Ce beneficii oferă rubarba? Să descoperim proprietățile acestui fruct-legumă!

Ce beneficii oferă rubarba? Cunoscută pentru proprietățile sale laxative și digestive, rubarba este bogată în substanțe benefice pentru corpul nostru, asupra căruia exercită, în special, o acțiune purgativă eficientă. Rubarba este disponibilă, în special în perioada mai și iunie. 

Planta de rubarbă este originară din China și Tibet. Acesta a fost folosit de secole în medicină și ca ingredient pentru prepararea de gemuri, plăcinte savuroase sau tot felul de dulciuri. La noi în țară, rubarba poate fi găsită în grădinile sașilor din Ardeal sau Banat.

Care sunt beneficiile rubarbei?

Rubarba este bogată în beneficii: are proprietăți digestive, hepatoprotectoare, purgative, purificatoare și decongestionate.

Carbohidrații, proteinele și zaharurile sunt, de asemenea, prezente, dar nu în procente mari. Pe de altă parte, aportul de vitamine și săruri minerale este ridicat; de fapt, rubarba este un aliment complet care promovează bunăstarea întregului organism. Este important să știi: consumul de decoct de rubarbă ca analgezic este, de asemenea, larg răspândit; ideal mai ales în caz de dureri de stomac și probleme digestive; un decoct care, de asemenea, pare să aibă proprietăți antibacteriene și antiseptice importante.

Iată, așadar, ce beneficii oferă rubarba:

Remediu natural pentru reglarea tranzitului intestinal

Rubarba este compusă în principal din apă și fibre. Din acest motiv este o plantă ușoară, ușor de digerat, ideală pentru promovarea bunăstării intestinului și a bunei sale funcționări. Rubarba este utilizată în tratamentul constipației ocazionale, deși pentru perioade scurte de timp. Prin urmare, se poate spune despre rubarbă că are efecte digestive și laxative.

Apa și fibrele conținute de rubarbă ajută la purificarea corpului, astfel încât să elimini cu ușurință toate toxinele în exces. De asemenea, ceaiul de rubarbă are proprietăți purificatoare larg răspândite.

Rubarba este un hepatoprotector

Antrachinonele și taninurile prezente în rubarbă exercită o acțiune asupra ficatului pentru a proteja și repara daunele. Antrachinonele au un efect pozitiv asupra fibrozei hepatice și asupra tratamentului problemelor celulelor hepatice.

Îmbunătățește circulația sângelui

Rubarba afectează hemostaza prin chrysophanol (este o antrachinonă naturală) și taninuri. Chrysophanolul accelerează timpii de coagulare, crește numărul de trombocite și promovează vasoconstricția locală.

Ajută la tratarea bolii Alzheimer

Îmbogățită cu vitamina K, rubarba poate îmbunătăți semnificativ sănătatea creierului. Vitamina este responsabilă în ceea ce privește oxidarea celulelor creierului. De asemenea, în tratamentul bolii Alzheimer este necesar să se stimuleze activitatea cognitivă care ajută la menținerea sănătății psihologice.

Luptă împotriva celulelor canceroase

Flavonoidele și taninurile și acidul galic au o acțiune antioxidantă împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară și de dezvoltarea celulelor canceroase.

Neutralizarea radicalilor liberi în tot corpul este esențială pentru a preveni efectele adverse. Radicalii liberi contribuie la dezmembrarea celulelor corpului și la crearea stresului oxidativ în organele corpului, care duce la apariția bolilor cronice. Prin urmare, trebuie să optezi pentru surse alimentare încărcate cu vitamina A și C, cum ar fi rubarba.

Atunci când sunt consumate în mod regulat, aceste vitamine încep să alunge celulele canceroase prevenind stresul oxidativ. În plus, rubarba ar putea deveni, de asemenea, o sursă naturală pentru a obține betacaroten și alți compuși, cum ar fi cei polifenolici, inclusiv zeaxantina și luteina. Nutrienții combat factorii care cauzează cancerul oral si pulmonar.

Excelent antibacterian

Antrachinonele prezente în rubarbă au o puternică activitate antibacteriană. Rubarba exercită această proprietate prin modificarea permeabilității membranei, blocarea sintezei proteinelor și afectarea metabolismului respirator.

Menține sănătatea rinichilor

Nutriționiștii au sugerat că rubarba are proprietăți diuretice și poate ajuta la menținerea sănătății rinichilor. Consumul de rubarbă va permite corpului să elimine deșeurile, toxinele, sărurile în exces și grăsimea prin urinare accentuată.

Mai mult decât atât, conține și acid oxalic despre care se spune că dizolvă pietrele la rinichi. Nu există dovezi științifice disponibile în acest context. Prin urmare, trebuie să te adresezi medicului cu privire la examinarea corectă în caz de o problemă renală pentru a identifica cauza reală.

Există contraindicații în consumul de rubarbă?

Pe lângă numeroasele beneficii, rubarba poate avea și contraindicații, dacă este consumată în cantități excesive. Printre efectele secundare se numără:

  • Probleme cu funcția renală din cauza cantităților mari de acid oxalic din frunze;
  • Agravarea constipației din cauza taninurilor și funcției lor astringente;
  • Stresul intestinelor persoanelor cu probleme cu sistemul excretor ca urmare a proprietăților laxative și purgative.

În plus, consumul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor de până la doi ani, celor care suferă de ulcer gastric, pietre la rinichi și sunt supuși hemoroizilor.

Un amestec unic de arome

Pe lângă beneficiile oferite pentru sănătate, rubarba este folosită ca ingredient în multe preparate, inclusiv gemuri, dulciuri, lichioruri digestive pe bază de plante.

Pentru a pregăti diverse preparate, de obicei se folosesc tulpinile și rădăcinile de rubarbă; în timp ce utilizarea frunzelor nu este recomandată, deoarece acestea conțin acid oxalic, ceea ce le face toxice. Gustul acru caracteristic al rubarbei se datorează cantității mari de acid malic.

 

My title page contents