Tartă cu rubarbă și gem de căpșuni

Tartă cu rubarbă este un desert delicios și rafinat, cu o aromă vintage al cărei protagonist este rubarba. Acesta este o plantă erbacee perenă originară din China și Tibet. Numele său provine din limba greacă și este compus din cuvintele „ra”, plantă și „barbar”, pentru a indica răspândirea sa în rândul așa-numitelor triburi barbare.

În Occident, rubarba a ajuns mai târziu și a avut loc prin colonizarea engleză; de fapt, utilizarea sa în bucătărie este tipică în special țărilor anglo-saxone. Dar farmecul acestei legume particulare nu i-a lăsat indiferenți nici măcar pe cei lacomi din zona mediteraneană și chiar mai mult. Aceștia s-au îndrăgostit de gustul delicat și plăcut dulce- acrișor al acestei plante care a venit de departe și astăzi se întrec în prepararea a tot felul de dulciuri și gemuri.

Tartă cu rubarbă

Porții: 10

Pregătire: 30

Pe foc și la cuptor: 1 oră și 40 de minute

Notă + 2-3 ore de odihnă pentru căpșuni și rubarbă

Ai nevoie pentru gemul de rubarbă de:

700 g rubarbă (tulpini)

300 g căpșuni

500 g zahăr

20 g amidon din cartofi

Ai nevoie pentru aluatul de tartă (tavă cu diametrul de 25 cm) de:

200 g de zahăr pudră

500 g de făină 00

4 gălbenușuri

250 g de unt (rece)

1 coajă de lămâie

Pregătești gemul de rubarbă așa:

Pentru a pregăti tarta cu rubarbă, începi mai întâi cu prepararea umpluturii: cureți rubarba, de frunze și filamente ca și cum ar fi o țelină. Tai tulpina de rubarbă în bucăți, apoi cureți căpșunile și le tai în 4. Pui căpșunile și rubarba într-un castron.

Adaugi zahărul și amesteci bine, apoi acoperi cu folie de plastic și lași să stea timp de 2-3 ore, astfel încât să permită rubarbei să-și elibereze lichidul. După timpul necesar, transferi căpșunile și rubarba într-o cratiță pe care o folosești special pentru gem și o lași la foc mediu timp de 10 minute; apoi pentru încă 50-60 de minute la foc mic. În acest moment adaugi amidonul din cartofi în gem, amesteci să se dizolve și lași amestecul pe foc până când ajunge la 108 ° (poți verifica temperatura cu un termometru de bucătărie).

Când gemul de rubarbă este gata, îl transferi într-un castron pentru a-l lăsa să se răcească.

Pregătești aluatul de tartă așa:

Adaugi în bolul de la mixer (sau în alt bol) făina și untul rece din frigider, tăiat în bucăți mici. Amesteci totul pentru a obține un amestec cu aspect nisipos; apoi pui aluatul pe planșeta de lucru, formând o gaură și adaugi zahărul pudră.

Adaugi, de asemenea, coaja de lămâie rasă și gălbenușurile de ou și frămânți aluatul pentru scurt timp; atât cât este necesar pentru a face aluatul compact. Formezi un aluat (o bilă), îl învelești în folie de plastic și îl pui la rece în frigider pentru 30 de minute. După timpul necesar, întinzi aluatul cu sucitorul într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime.

Cu ajutorul sucitorului așezi aluatul în interiorul tăvii de tartă (cu diametrul de 25 cm), în prealabil unsă cu unt și tapetată cu făină, făcându-l să adere la bază și margini, cu presiuni mici ale degetelor. Cu un cuțit mic îndepărtezi excesul de aluat și înțepi baza tortului cu o furculiță. Frămânți din nou aluatul în exces și îl întinzi pentru a obține, cu ajutorul unei role de tăiat, benzi pe care le vei folosi pentru decorare.

Torni gemul de căpșuni și rubarbă în forma de tartă peste aluat; completezi prin plasarea fâșiilor de aluat pe suprafața tartei, pentru a forma un grilaj ce încadrează pătrate de umplutură. Coci tarta cu rubarbă și gem de căpșuni într-un cuptor static, preîncălzit la 180 de grade, timp de 40 de minute; sau la 160 de grade, timp de 30 de minute dacă folosești un cuptor ventilat. Când e coaptă, lași tarta să se răcească înainte de a o tăia.

Tarta cu rubarbă poate fi păstrată în frigider acoperită cu folie de plastic sau într-un recipient etanș timp de maximum 2-3 zile. Congelarea nu este recomandată.

Sfat

Dacă dorești, poți prelungi timpul de odihnă al rubarbei și căpșunilor cu zahăr de seara până dimineața. Iar dacă îți place să adaugi o notă în plus gemului tău, un vârf de ghimbir îl va face mai aromat și ușor picant!

My title page contents