Cum se întâmpină Anul Nou în lume? Potrivit cercetătorilor, marcarea anului vechi și întâmpinarea noului an reprezintă o ocazie importantă care a fost sărbătorită pentru prima dată în 4000 î.Hr.
Chiar și astăzi, acest eveniment al anului continuă să fie un moment plin de așteptări, vise, dar și curiozitate. Un moment important care marchează tranziția dintre anul vechi și cel nou.
Fiecare țară se distinge prin mici detalii, în ritualurile tradiționale despre noroc. În general, peste tot în lume, pe 31 decembrie, chiar înainte de miezul nopții, este tradițional să sărbătorim, să consumăm anumite alimente; aceste obiceiuri simbolizează bogăția, norocul și dorința ca noul an să fie mai bun decât cel vechi.
Cum este întâmpinat Anul Nou în lume conform tradițiilor din fiecare țară?
În fiecare parte a lumii, oamenii așteaptă cu nerăbdare sosirea Anului Nou. Astfel, în ultima noapte a anului, pe lângă sărbători, fiecare țară pune în practică propriile ritualuri de noroc. De exemplu:
Germania
Sosirea Anului Nou este sărbătorită cu măști ca la carnaval.
Turcia
De Anul Nou se obișnuiește să se arunce semințe de rodie de pe balcon pentru a avea un an norocos; în unele țări din Turcia este obișnuit să curgă apă de la robinete, astfel încât vechiul an să curgă cu toate lucrurile rele care s-au întâmplat, lăsând astfel loc pentru Anul Nou, cu un mediu curat.
Peru și Equador
Oamenii de aici ard manechine papier-mâché pe stradă.
Japonia
Oamenii din Japonia merg la temple pentru a bea sake și pentru a asculta 108 lovituri de gong; acesta este considerat a fi numărul de păcate pe care o persoană le comite în fiecare an.
Colombia
De Anul Nou, localnicii se plimbă prin cartier cu o valiză goală pentru a-și asigura un an plin de călătorii.
Spania
Se obișnuiește să se mănânce 12 struguri la miezul nopții; cu cât sunt mai dulci, cu atât va fi mai plăcut un an.
Argentina
La trecerea în Noul An trebuie să faci un pas înainte cu piciorul drept (sau, în cazul stângacilor, cu stângul) pentru a începe anul în mod corect. În plus, există obiceiul de a rupe o foaie de hârtie în mai multe bucăți, apoi de a arunca toate bucățile pe fereastră, pentru a scăpa de tot ceea ce a fost inutil în ultimul an; la fel de inutil ca o foaie albă de hârtie.
Grecia și Bolivia
În noaptea dintre ani se mănâncă tortul Sfântului Vasile („Vasilopita”), în interiorul căruia sunt ascunse monede norocoase, iar cei care le găsesc în felia lor vor avea un an norocos.
Siberia
Aici, localnicii marchează trecerea în Noul An prin scufundarea în apele înghețate.
Elveția
Obiceiul spune că în noaptea dintre ani se aruncă înghețată pe podea.
Puerto Rico
Se obișnuiește să se arunce găleți de apă pe fereastră pentru a alunga spiritele rele.
Guatemala
Obiceiul de aici spune că trebuie să ieși din casă cu monede de 12 cenți, pe care le arunci în spate în timp ce mergi.
Portugalia
Aici, obiceiul constă în arderea unor marionete în formă de politicieni.
Estonia
Se mănâncă de 7 ori pentru a asigura hrana pentru un an întreg.
Rusia
O dorință este scrisă pe o foaie de hârtie care va fi apoi arsă și aruncată într-un pahar de șampanie care se bea la miezul nopții.
Chile
Locuitorii acestei țări curăță temeinic casa pentru a întâmpina noul an fără energie negativă; în plus, în unele țări din Chile se obișnuiește să se petreacă noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie în cimitir, dormind lângă cei dragi decedați.
Thailanda
Pe străzi sunt aruncate găleți de apă unele spre altele sau pudră de talc gri este presărată în jur; Călugării budiști au grijă să marcheze 108 bătăi de clopote; 107 înainte de miezul nopții pentru a purifica și a cere iertare pentru păcatele comise în anul care tocmai s-a încheiat, iar cea de-a 108-a bătaie de clopot trebuie să coincidă perfect cu miezul nopții pentru a întâmpina Anul Nou.
Brazilia
În Rio de Janeiro, oamenii merg la plajă și la miezul nopții sar peste primele 7 valuri ale noului an.