Te simți apreciat? De ce este atât de important să te simți apreciat? La locul de muncă, în familie, de către partener, în viața de zi cu zi, a te simți apreciat poate deveni o nevoie reală. Dar, de ce simțim o dorință atât de puternică de a ne simți apreciați? Experții în domeniu sunt de părere că pot exista multe motive. Acestea se regăsesc în principal în dinamica relațională care caracterizează existența fiecăruia dintre noi.
Sentimentul de considerație ne permite să consolidăm conștientizarea de a face parte dintr-o rețea socială care ne poate sprijini. Ne poate ajuta și ne poate împinge să ne exprimăm mai bine identitatea.
Să descoperim motivul pentru care este atât de important să ne simțim apreciați!
Nevoia de apartenență, actualizarea de sine, sprijinul, consolidarea încrederii sunt doar câteva dintre principalele motive care ne determină să acordăm importanță recunoașterii sociale. Specialiștii ne asigură că nu este vorba de vanitate sau de nevoia de validare din exterior, ci mai degrabă de o nevoie profund legată de natura umană și de nevoia de interacțiune interpersonală.
Dezvoltarea sentimentului nostru de apartenență cu încredere ne permite să ne maturizăm și să evoluăm ca oameni. Astfel vom construi relații valoroase pe care ne putem baza în cele mai dificile momente. Sprijinul care vine cu acesta și creșterea personală care urmează devin pietrele de temelie ale unui puzzle mare care, ajutându-ne să creștem considerația reciprocă, ne permite, de asemenea, să creăm o rețea de sprijin datorită căreia putem oferi și primi sprijin.
Considerație și dragoste
Înainte de toate, nevoia de considerație nu are nimic de-a face cu nevoia de iubire. De fapt, se întâmplă adesea, mai ales la persoanele care nu au depășit traumele din trecut, ca nevoia de a fi luat în considerare să apară din nevoia de a fi iubit.
Dragostea este un sentiment profund bazat pe conexiune și grijă pentru cineva. Un sentiment care se bazează și pe considerarea celuilalt, dar care nu se referă la recunoașterea sterilă a caracteristicilor noastre specifice și nu se poate baza pe validarea propriei valori. Iubirea merge dincolo de toate acestea și nu necesită nicio recunoaștere externă.
Nevoia de apartenență
Dorința de a ne simți apreciați este mai presus de toate o chestiune de apartenență. Suntem ființe umane și tocmai nevoia de socializare ne gâdilă nevoia de apartenență. A fi conectat la o rețea socială și a simți că faci parte din ceva mai mare este crucial pentru majoritatea oamenilor.
Crearea de conexiuni semnificative care ne permit să ne recunoaștem într-o anumită comunitate sau grup ne oferă o modalitate de a ne simți mai în siguranță și mai susținuți. Totodată, apartenența la o rețea socială ne poate face să ne simțim utili și să ne motiveze să oferim sprijin celor din jurul nostru. Toate acestea nu fac decât să ne sporească sentimentul de împlinire personală, întărindu-ne identitatea, și prin sprijinul acordat celorlalți.
Realizare
Așadar, nevoia de apartenență poate avea un impact profund asupra împlinirii personale. Și tocmai realizarea de sine este esențială pentru nevoia de a te simți luat în considerare. Gestionarea provocărilor zilnice ne permite să ne creștem stima de sine și să primim apreciere din exterior.
Această combinație de factori ne încurajează și ne împinge să ne urmărim obiectivele. Astfel, vom putea oferi întotdeauna tot ce avem mai bun. Sentimentul de considerație poate contribui, prin urmare, la creșterea noastră personală. Astfel vom fi determinați să facem față chiar și celor mai complexe provocări. Întărite de o recunoaștere personală și socială extrem de motivantă.
Cum să cultivi motivația în fiecare zi? Este foarte important să ai și să oferi sprijin
Și cum rămâne cu sprijinul? A fi conectat cu alte persoane crește șansa de a fi binevenit, auzit și sprijinit. Sprijinul care vine din rețeaua socială în care trăim. Fie că este vorba de familie, unitatea de prietenie sau întreaga comunitate, toate acestea joacă un rol principal în viața noastră de zi cu zi.
Atunci când avem certitudinea că ne putem baza pe anumite persoane și de a putea beneficia de sprijinul lor real, acest lucru ne oferă posibilitatea de a crește sentimentul de securitate. În același timp, încrederea în lume și în noi înșine. Practic sau emoțional, sprijinul pe care îl putem primi de la cei din jur ne ajută să facem față provocărilor vieții de zi cu zi, cu curaj, perseverență și cu certitudinea că nu suntem singuri.
Construirea încrederii
Indiferent că e vorba de o relație de cuplu, de familie sau de prieteni, încrederea este un element fundamental. Pentru a-l consolida, respectul, comunicarea deschisă și ascultarea activă nu pot fi ignorate. Și tocmai considerația reciprocă crește încrederea în relațiile noastre.
Fără considerație, nu putem dezvolta acel sentiment de apartenență care ne ajută să avem încredere în ceilalți. De asemenea, crește gradul nostru de stimă de sine. Cei care au o bună stimă de sine declanșează un cerc virtuos. Datorită căruia cei care au mai multă încredere în sine devin mai înclinați să stabilească legături autentice bazate, la rândul lor, pe încredere reciprocă.