Tipuri de zahăr și diferențele dintre acestea. Tu le cunoști? Similar în ceea ce privește nutriția și energia există unele diferențe, între zahărul alb, zahărul brut, zahărul integral, zahărul din sfeclă, zahărul din trestie și ceva mai nou, zahărul din nucă de cocos. În prezent, produsele de pe piață s-au înmulțit, dar de ce ies în evidență? Iată tot ce trebuie să știi.
Zahărul este o sursă importantă de energie: un gram oferă patru kilocalorii. Uneori este dificil să alegi tipul de zahăr, deoarece acesta este vândut sub diferite forme rezultate din diferite procese de fabricație: rafinat, brun, pudră sau de altă origine, cum ar fi zahărul de cocos. Dar cum se obține zahărul? Și care sunt diferențele dintre diferitele tipuri?
Cum poți face diferența între diferitele tipuri de zahăr? Există 4 caracteristici de luat în considerare:
Originea plantelor
Zahărul provine întotdeauna din: trestie de zahăr, sfeclă roșie, nucă de cocos…
Tipul de prelucrare
Deși unele etape sunt similare din punct de vedere tehnologic, în funcție de materia primă, a fost dezvoltat un proces optim pentru obținerea produsului finit. De exemplu, în mod tradițional, pentru zahărul din sfeclă, procesul merge până la albire, adică îndepărtarea totală a melasei, un produs secundar, pentru a obține cristale de zahăr pure.
Culoare
Diferențele de culoare (alb sau maro) depind de prezența sau absența impurităților legate de cristalul de zahăr. Acest aspect depinde, la rândul său, de tipul de prelucrare. Nu există definiții legale, dar zahărul negru este denumit în general „brut” atunci când are forma cristalelor maro de dimensiuni medii, deoarece există urme de melasă, bine separate una de cealaltă. Dimpotrivă, zahărul brun are, în general, un aspect mai întunecat și este lipicios. Chiar dacă sunt prezente, cristalele de zaharoză sunt atât de mici încât nu sunt perceptibile, deoarece sunt învelite de o cantitate mai mare de impurități.
Gust
Întotdeauna este vorba de zaharoză, 100% în cazul zahărului alb rafinat și, cu câteva puncte procentuale mai puțin, totuși, în cazul zaharurilor brute și întregi. Aportul caloric diferă nesemnificativ.
Dar nutrienții?
Există producători care se laudă cu prezența vitaminelor și / sau a mineralelor în zahărul nerafinat. Dar, având în vedere cantitățile mici prezente, mai poate fi zahărul considerat o sursă a acestor substanțe? Trebuie reamintit faptul că OMS reiterează în mod clar necesitatea de a reduce consumul de zahăr, indiferent de originea geografică, originea vegetală și tipul de prelucrare.
5 tipuri de zahăr și diferențele dintre acestea
Indiferent dacă este alb sau maro, zahărul cel mai frecvent utilizat pentru a ne îndulci alimentele și băuturile este zaharoza.
Zaharoza poate fi extrasă din sfeclă sau trestie de zahăr. Două plante care cresc, respectiv, în zona temperată a planetei și în zonele tropicale, caracterizate prin climă caldă. De asemenea, zahărul de cocos este mai recent disponibil pe piață.
Zahăr din sfeclă roșie (alb sau rafinat)
Este cel mai răspândit tip de zahăr din casele noastre, cunoscut și sub numele de zaharoză. În producția de zahăr din sfeclă, impuritățile sunt îndepărtate complet, deoarece dau un gust neplăcut cristalelor de zahăr. În schimb, în cazul zahărului brun, melasa care rămâne pe suprafața particulelor de zaharoză are un gust plăcut și nu este îndepărtată în mod normal. Asta nu înseamnă că nu există zahăr alb făcut din trestie.
Atunci când se utilizează mijloacele de cultivare și producție caracteristice agriculturii ecologice, vorbim despre zahărul ecologic. Acest tip de agricultură nu folosește niciun tip de îngrășământ chimic și folosește procese care protejează mediul.
Zahăr pudră
Este diferit de zahărul rafinat, deoarece suferă un proces de măcinare care îl face mai fin. În plus, se adaugă un agent antiaglomerant, cum ar fi amidonul de porumb. Ceea ce îl face potrivit pentru fabricarea produselor de cofetărie, deoarece se topește și nu lasă nici un gust rezidual.
Zahăr brun
În principiu, există două tipuri de zahăr din trestie de zahăr pe piață: zahăr brut și zahăr integral. Denumirea diferită este utilizată pentru a identifica două produse diferite. Zahărul brut din trestie este ceea ce găsim în mod normal în plicuri în baruri sau în supermarketuri. Are forma unor cristale maro de dimensiuni medii, bine separate unul de celălalt. Dimpotrivă, zahărul brut din trestie are, în general, un aspect mai întunecat și este lipicios. Chiar dacă sunt prezente, cristalele de zaharoză sunt atât de mici încât nu sunt perceptibile, deoarece sunt învelite de o cantitate mai mare de impurități.
Fiind primul zahăr extras din sucul de trestie de zahăr, acesta nu este rafinat și se păstrează proprietățile nutritive ale trestiei de zahăr. Conține mai multe vitamine și minerale, nesemnificativ totuși. Este un zahăr mai puțin solubil, cu un gust mai aromat.
Zahăr de cocos
Foarte la modă, este produs din seva florilor copacului de nucă de cocos, care este prelucrată minim. Nu este supus rafinării ca zahărul alb, păstrând vitaminele B și mineralele naturale, cum ar fi potasiul și zincul. Ca și în celelalte cazuri, zahărul de nucă de cocos nu este destinat ca sursă a acestor substanțe nutritive. Atât pentru că este prezent în cantități minime, cât și pentru că trebuie să limităm consumul de zahăr.
Împreună cu fructoza, are cel mai mic indice glicemic dintre zaharurile analizate. Are un gust dulce și o ușoară aromă de caramel și poate fi utilizat în mod similar cu alte zaharuri. Adică în preparate în care este necesar să fie supus căldurii. Este, de asemenea, adesea găsit în versiunea organică.
Fructoză
Nu doar zaharoză. Printre zaharurile de pe piață găsim și fructoză. Aceasta are o putere de îndulcire mai mare decât cea a altor zaharuri, prezentă în mod natural în alimente precum fructele, porumbul și mierea. Împreună cu glucoza, fructoza este unul dintre constituenții zaharozei și este mai solubilă decât alte zaharuri.
Tipuri de zahăr și diferențele dintre acestea. Cum se citește eticheta?
Produsele alimentare conțin zaharuri adăugate atunci când apar pe etichetă, în lista ingredientelor, denumiri precum: glucoză, zaharoză, fructoză, maltoză, lactoză, dextroză; maltodextrină; siropuri de zahăr, porumb, agave sau orez; zahăr invertit; zahăr brun; melasă; miere.
Aportul maxim recomandat de zahăr
Așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, atunci când este integrat într-o dietă diversificată și echilibrată și un stil de viață sănătos, consumul de zaharuri simple nu trebuie să depășească 25 de grame pe zi. Echivalentul a aproximativ șase lingurițe sau o lingură și jumătate. Această cantitate nu include consumul de zahăr natural (zaharuri intrinseci) în alimente precum fructele și laptele. Cel mai important lucru este să nu se depășească cantitățile recomandate.