Ce să mănânci primăvara? Iată 10 alimente de sezon sănătoase!

Ce să mănânci primăvara? Primavara a sosit, în sfârșit! După lunile reci de iarnă simțim nevoia să curățăm și să hrănim organismul cu alimente sănătoase și proaspete, așa cum sunt legumele de sezon. Este timpul să ne trezim din hibernare și să refacem rezervele de vitamine, energie și bucurie din iarna lungă.

Să descoperim cele 10 legume de primăvară care sunt perfecte pentru o alimentație sănătoasăl!

Ce să mănânci primăvara? Iată cele 10 legume pentru o alimentație sănătoasă în acest sezon

De la anghinare la praz, continuând cu salata verde „veșnic verde”, legumele de primăvară sunt printre cele mai gustoase și mai versatile. Bogate în proprietăți benefice pentru organism, acestea sunt și ingrediente excelente pentru tot felul de preparate gustoase.

1. Praz

În comparație cu ceapa, gustul prazului este mai blând și mai interesant. Mirosul este mai puțin pronunțat, dar conține aproape aceiași nutrienți: vitaminele C, B1 și B2, magneziu, potasiu și fosfor. Prazul conține 90% apă și cantități bune de săruri minerale (fier, magneziu, calciu și potasiu. Este excelent pentru activarea funcțiilor purificatoare ale organismului. Dată fiind prezența ridicată a fibrelor, prazul are și proprietăți laxative și este un adevărat aliat al intestinului.

De obicei se mănâncă doar partea albă, care este mai aromată și proaspătă, iar utilizarea ei este similară cu cea a cepei. Însă, cu praz se pot face și excelente feluri de mâncare, combinându-l, de exemplu, cu o brânză proaspătă și ușoară precum ricotta.

2. Anghinare

Anghinarea ajută la purificarea ficatului și are puține calorii. Are proprietăți de reglare a poftei de mâncare și este recomandată pentru rezolvarea problemelor cu colesterolul, diabetul, hipertensiunea arterială, supraponderalitatea și celulita.

În plus, anghinarea este bogată în fibre și alți nutrienți importanți pentru organism, cum ar fi calciu, potasiu și fier. De foarte multe ori această legumă este recomandată drept „spărgător de foame” celor care urmează o dietă. Având în vedere puținele calorii pe care le conține, este excelentă ca gustare între mese. Pentru a îmblânzi gustul ușor amar, această legumă este de obicei aromatizată cu puțin suc de lămâie și consumată crudă, pentru a-și păstra toate proprietățile.

3. Portocale

Portocala nu este un fruct, ci o întreaga farmacie! Aceasta conține vitaminele A, grupele B, C si E, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc si multe altele. Saturează corpul cu substanțe utile și îmbunătățește starea de spirit. Ceea ce este deosebit de valoros la începutul primăverii, când găsim puține alte fructe și legume proaspete.

Pe lângă consumul portocalei ca atare poți, de asemenea, să faci o salată cu iaurt și suc de portocale, să folosești felii de portocale decojite ca adaos la salatele cu frunze sau să garnisești cu ele fulgi de ovăz de dimineață.

4. Sparanghel – iată ce să mănânci primăvara!

Sparanghelul este disponibil pe tot parcursul anului, dar este foarte bun doar primăvara. Această legumă principală este, de asemenea, bogată în vitaminele B, inclusiv acid folic, vitaminele C și K și o mulțime de oligoelemente. Sparanghelul are și un conținut foarte scăzut de calorii. Singurul său dezavantaj poate fi considerat prețul destul de ridicat. Este una dintre legumele diuretice prin excelență, precum și lipsite de calorii și bogate în vitamine. Având în vedere conținutul ridicat de potasiu, sparanghelul este foarte util pentru bunăstarea inimii și a mușchilor în general.

Există diferite tipuri: alb, verde sau violet. Sparanghelul este o legumă versatilă și gustoasă, care se pretează foarte bine la prepararea primelor feluri, deoarece gustul lor delicat se potrivește perfect cu diferite ingrediente. Cea mai populară combinație? Sparanghel și creveți.

Se poate prepara în diferite moduri: sparanghelul este bun în salate verzi stropite cu ulei de masline, în supe cremoase, în omlete, în paste și în sufleuri. Sparanghelul este o garnitură grozavă pentru pește sau pui. Trebuie doar să-l fierbi sau să-l pregătești la grătar.

5. Varză murată

Un superaliment ce poate fi pregătit acasă și foarte accesibil. Cel mai ușor mod de a prepara varza murată este sub formă de salată cu ulei vegetal. În acest caz, obținem un maxim de vitamine B, K și C conținute de varză, precum și bacterii lactice benefice. Varza este foarte bogată în fibre, ceea ce este important pentru sănătatea intestinului.

6. Rucola și alte salate

Există multe salate cu frunze și toate sunt bune în felul lor: rucola amară, nasturel răcoritor, salată verde și iceberg crocant. Sunt disponibile și bogate în vitamine și fibre pe tot parcursul anului, dar au cel mai bun gust primăvara. Cel mai adesea, frunzele de salată sunt consumate, de fapt, în salate în care poți adăuga de la fructe de pădure proaspete până la ton. Este un obicei grozav să înlocuiești salata verde proaspătă cu garnituri din carbohidrați, iar capacitatea de a amesteca diferite tipuri de frunze și de a schimba toppingurile ajută la diversificarea dietei.

De obicei, salata de primăvară, există diferite tipuri. Are proprietati diuretice, datorita raportului avantajos potasiu/sodiu și conține o cantitate mare de fibre. Mereu vedeta salatelor, salata verde este o soluție versatilă și creativă pentru o masă sănătoasă și proaspătă, atât primăvara cât și vara.

7. Ce să mănânci primăvara? Miel

În timp ce carnea de miel este disponibilă pe tot parcursul anului, mielul proaspăt este un produs sezonier. Sezonul începe în aprilie, iar cel mai delicios este mielul. Mielul de primăvară are mai puțină grăsime, un miros caracteristic mai slab, se gătește mai repede și carnea este mai bine digerată. În același timp are toate avantajele cărnii: o cantitate mare de proteine, oligoelemente și vitamine.

8. Spanac

Spanacul este cel mai gustos la începutul lunii martie. Este un aliment foarte versatil. De asemenea, este, poate, unul dintre cele mai sănătoase alimente în principiu. Este bogat în vitaminele A, E, C și K, caroten, acid folic, fier și alte oligoelemente. Datorită cantității mari de minerale și vitamine B și C pe care le conține, spanacul are proprietăți laxative și tonifiante și aduce beneficii inimii.

Frunzele tinere de spanac se transformă perfect într-o salată, iar cele mai tari pot fi gătite într-o tigaie, fierte ușor cu unt. Se potrivește ca garnitură de carne sau pește. Poate fi folosit pentru a asezona supe, se adaugă la tocane, se amestecă cu ricotta și se transformă într-o umplutură pentru ravioli de casă, sau pur și simplu se pune în paste.

9. Semințe germinate

Grâul, secara, orzul, fasolea sau soia sunt alimente care pot fi consumate sub formă de semințe germinate. Acestea sunt denumite mai frecvent „germeni”. Astfel de semințe ajută la diversificarea alimentației și o fac mai sănătoasă datorită vitaminelor și fierului.

10. Ridichi

Legume foarte bogate în apă. Ridichile conțin fier, potasiu, fibre și au foarte puține calorii. În plus, datorită conținutului de vitamina B, acestea au proprietăți tranchilizante și favorizează somnul. Au o aromă înțepătoare și condimentată, ceea ce fac ca ridichile să fie perfecte pentru aromatizarea salatelor proaspete de primăvară.

 

 

 

 

My title page contents