Alimente de sezon. Mănâncă sănătos primăvara

De ce să consumi alimente de sezon? Odată cu sosirea primăverii, ne luăm rămas bun de la alimentele de iarnă. Cu toate că unele dintre acestea sunt prezente în continuare în piață sau în supermarket (cum ar fi merele, portocalele, perele și kiwi), de fapt, nu trebuie să uiți că acestea nu sunt fructe tipice de primăvară.

Poate ai observat și tu că în ultimele zile tarabele din piață și raioanele speciale din marile magazine de fructe și legume au început să se „coloreze” treptat cu unele alimente de primăvară.

Este important să-ți amintești întotdeauna că alimentele consumate în sezonul potrivit oferă organismului cea mai mare cantitate de vitamine și substanțe nutritive!

Ce fructe să consumi primăvara?

Dacă în martie găsești încă portocale, kiwi, lămâi, mandarine, mere și pere, în  aprilie – mai încep să apară căpșunile, urmate de delicioasele cireșe. Căpșunile sunt sărace în calorii, bogate în vitaminele C, A, B și B9 , precum și în potasiu și antioxidanți. Pentru a te bucura de cele mai bune proprietăți ale acestor fructe, așteptă să apară cele locale. Pentru că, de existat există pe piață mai mereu căpșune, dar nu toate sunt și cele mai sănătoase.

În plus, pentru a face din căpșune un aliment sănătos, totuși, trebuie să ai grijă să nu le ascunzi sub un morman de frișcă sau zahăr alb. Poți consuma o salată de căpșuni, cu puțină lămâie sau pur și simplu fără niciun adaos, pentru a aprecia adevărata aromă a căpșunelor. Sau poți aromatiza salata cu 1-2 frunzulițe de mentă proaspătă.

Legume de sezon. Ce legume să consumi primăvara?

Ce legume sunt disponibile primăvara? Meniul nostru își ia rămas bun de la unele alimente, dar este îmbogățit cu altele, tipice acestui sezon, la fel de gustoase:

  • sparanghel;
  • ridichi;
  • anghinare;
  • spanac;
  • fenicul;
  • salată verde;
  • ceapă verde;
  • castraveți;
  • roșii (de solar);
  • leurdă;
  • ștevie;
  • urzici;
  • mazăre.

Consumă în special sparanghel

Deși este o legumă specifică sezonului de primăvară, în țara noastră nu multă lume consumă sparanghel. Însă, nu ar strica să ne împrietenim mai mult cu acesta. Sparanghelul, alb, verde sau violet, este o adevărată comoară pentru organism, pentru sănătatea acestuia. Bogat în vitamina B9, vitamina K, fier, cupru și fosfor, sparanghelul este o sursă excelentă de antioxidanți și este cunoscut pentru acțiunea sa diuretică.

Pentru a profita la maximum de calitățile sale nutritive, cel mai bine e să gătești sparanghelul la abur. Atenție însă, dacă suferi de sindromul colonului iritabil, ferește-te să consumi sparanghel, sau consumă-l mai rar. Sparanghelul este o legumă care provoacă fermentație.

Îndrăgitele ridichi

O altă legumă de primăvară prezentă peste tot este ridichea. Mică, crocantă și suculentă, ridichea are multe puncte forte. Este bogată în vitamina C, potasiu, fibre și sulf. Este excelentă în supe, salate sau chiar piureuri.

De asemenea, ridichile pot fi consumate ca o gustare pentru potolirea foamei, mai ales dacă nu vrei să te alegi cu niște kilograme în plus.

Mazărea timpurie

Spre sfârșitul primăverii te vei bucura de mazăre proaspătă, însă o găsești tot timpului anului conservată. Consumul de mazăre, este o modalitate bună de a obține proteine, vitamine, minerale și fibre. Atât de utile pentru reglarea tranzitului intestinal. Păstăile proaspete de mazăre (foarte bogate în săruri minerale), pot fi conservate și refolosite ca ingredient în piureuri și supe, pentru a fi gătite alături de alte legume de sezon.

Alte alimente de sezon. Ce carne să consumi primăvara?

Carnea albă deschide sezonul de primăvară: carnea de iepure, în special, este ușor digerabilă, conține multe proteine, numai 5% grăsime și, mai ales, puțin colesterol (aproximativ 60 mg la 100 g de carne de iepure).

De asemenea, este de preferat să consumi carne de miel, rață, pui și curcan, alături de pește, Prin urmare, primăvara e de preferat să mâncăm mai multă carne albă și slabă.

Există chiar și brânză de sezon. Ce să alegi?

Primăvara este cu siguranță cel mai bun moment pentru brânzeturile de oaie și de capră, datorită proprietăților deosebite a laptelui din care sunt produse (lapte de oaie și de capră). Alege acele tipuri de brânzeturi care sunt proaspete sau ușor condimentate. Deosebit de gustoase sunt brânzeturile cu o perioadă scurtă de maturare (câteva luni), învelite în fân proaspăt provenit din pășunile montane, pentru a le îmbogăți cu aromele și mirosurile specifice zonelor montane.

My title page contents