Copilul nu vrea să meargă la școală. Descoperă 5 strategii pentru a-l ajuta! De când lumea, există copii care iubesc școala și se duc cu plăcere la cursuri și copii care o „urăsc” și fac eforturi pentru a o frecventa. Din fericire, nu toți, dar se întâmplă adesea, pentru o perioadă mai mult sau mai puțin lungă, ca un copil să nu mai vrea să meargă la școală.
Când părinții realizează că al lor copil refuză să mai meargă la școală, de obicei, aceștia cred că este o fază la început, un capriciu de moment și se enervează pe el. Dacă lucrurile continuă pe acest drum al refuzului, frica este declanșată: „Dacă nu merge la școală, ce va face când va crește? Ce viitor îl așteaptă?”. Acestea sunt doar câteva dintre grijile manifestate de către părinți la refuzul copilului vizavi de mersul la școală.
„Nu mai vreau să merg la școală!” Dar… de ce? Cele mai frecvente cauze ale renunțării timpurii la școală
Când un elev nu mai dorește să meargă la școală, pot exista multe cauze:
- Dizabilități de învățare
- Sentiment de inadecvare
- Anxietate și atacuri de panică
- Posibile incidente de bullying
- Îndrumări ineficiente ale studiului
- Alegerea forțată a școlii (adesea de către părinți)
- Lipsa sprijinului pentru studii
- Dificultățile economice ale familiei
- Dificultăți de integrare
- Neîncredere generală în sistemul societății
Acestea sunt doar câteva dintre cauzele care îl pot împinge pe copil să nu mai vrea să meargă la școală. Dacă și copilul tău se află în această situație, probabil că vei recunoaște unele dintre ele.
Cu toate acestea, copiii nu sunt toți la fel și, mai ales în adolescență, experimentează schimbări bruște pe care chiar și noi ne străduim să le înțelegem, darămite pe ei. Tocmai din acest motiv trebuie să analizăm problema mai profund.
Copilul nu vrea să meargă la școală și ești un părinte îngrijorat? Atunci… observă aceste comportamente:
Se chinuie să se trezească dimineața: Dacă găsește scuze pentru a nu se da jos din pat, cu siguranță nu este stimulat sau încurajat să facă acest lucru. Dacă se întâmplă mai ales când are școală, acesta poate fi primul semn.
Nu caută strategii pentru a se trezi la timp: Încearcă să propună modalități alternative de a se trezi. Dacă mai găsește scuze (alarma nu a sunat, nu te-am auzit sunându-mă…) și o face de mai multe ori, poate fi un semn de dificultate.
Dacă nu îți vorbește despre „viața lui de la școală”: Dacă atunci când îi adresezi clasica întrebare „ce ai făcut azi la școală” el îți răspunde mai mereu „nimic”, e clar că nu e încântat de acest subiect. Nu i se pare nimic interesant și atrăgător la școală și nu vrea să meargă la școală.
Spune că nu are niciodată teme sau de studiat: Și nu-l vezi interesat de nimic care are legătură cu lumea școlii (lecturi, activități, filme legate de subiecte școlare).
Își petrece zilele plictisindu-se acasă: Plictiseala este un indicator puternic al stresului. Adolescenții care nu au succes la școală se împotrivesc și tind să devină apatici pentru a face față problemei.
Desigur, specialiștii în educație atenționează că există și indicatori mai obiectivi, cum ar fi notele proaste sau interviurile cu profesorii. Însă, toate acestea pot fi semne care ajută părinții să ia problema în propriile mâini, înainte de a fi nevoiți să se confrunte cu eșecuri ale copilului sau chiar la nivel de familie.
Care poate fi adevăratul motiv pentru care copilul nu vrea să meargă la școală?
Dacă un copil/adolescent se luptă să facă față tuturor acestor lucruri, acest comportament poate fi în mare parte din cauza modului în care se simte.
Mai exact, intrăm într-un domeniu personal, care este și el împletit cu lumea școlii: încrederea în sine.
5 strategii pentru a-ți ajuta copilul să meargă la școală
Prima și cea mai importantă, nu-l forța în alegerea școlii. Tinerii trebuie să aibă posibilitatea de a alege ce le place să studieze.
Ajută-l să-și gestioneze timpul: Adolescenții își pierd adesea zilele. Ei cred că fac lucruri importante, cum ar fi verificarea rețelelor sociale sau jocurile video. Părinții, însă cred că aceștia pierd ore pe care le-ar putea exploata în alt mod.
Studiază cu el: Încearcă să inversezi rolurile, unde tu ești studentul și el este „profesorul”. Găsește timp pentru a studia unele dintre materiile sale. Vei avea ocazia să înveți ceva și asta îl va face să se simtă stăpânul subiectului. Te va vedea interesat și disponibil și îi va crește interesul pentru școală și dorința de a fi alături de tine.
Spune-i povestea ta (sau a altor persoane apropiate): Poveștile au puterea de a ne inspira. Fiecare dintre noi are una. Spune-i copilului povestea ta, cum a fost experiența ta la școală și ce ți-a oferit acea perioadă. Ce ai învățat și ce ai înțeles despre viață. Poate la școală a fost primul loc unde te-ai îndrăgostit sau poate că acolo ai cunoscut un prieten special. Nu trebuie să-l convingi, trebuie doar să-l inspiri.
Folosește diferite instrumente: Când ne gândim la studiu, ne imaginăm imediat cărți și caiete. Astăzi avem un număr infinit de instrumente diferite de studiat. Există „grupurile de studiu” unde puteți găsi împreună alți elevi care interacționează între ei, videoclipuri pe YouTube sau cursuri online, filme și aplicații. Alege calea care îl face mai interesat și mai productiv. Cu tact și răbdare… metoda aleasă va avea succes.