Cum detensionezi conflictele copiilor? Incerc sa imi sprijin copiii. Sa le fiu alaturi. Am invatat ca nu e bine sa te lasi dus de val si sa te implici in conflictele copiilor. Insa, e important ca din cand in cand sa ii ghidezi pentru ca EI sa poata sa isi gaseasca singuri solutii. Iata ce ne sfatuieste si Otilia Mantelers.

Mereu am simtit o presiune imensa cand auzeam si citeam in cartile de parenting ca atunci cand copiii au un conflict, cel mai bine e sa ii lasam sa il rezolve singuri. Daca intervenim, concluzia era ca ei nu mai invata sa isi rezolve conflictele singuri. Am incercat si eu o vreme sa fac asta – si cu copiii mei si cu ai altora, dar ceva nu mergea de fiecare data.

Cine cedeaza intr-un conflict?

De cele mai multe ori, era acelasi copil care cumva iesea din conflict obtinand ce isi dorea si acelasi copil care ceda, fie de teama de a nu pierde prietenia celuilalt, fie pentru ca nu ii placeau conflictele. Cand am observat ca unul mereu castiga, iar celalalt pierde si lasa de la el, mi-am zis: ceva nu e in regula cu abordarea pe care eu o cunosteam! Si am incercat sa imi explic de ce nu merge.

Cum detensionezi conflictele copiilor? Conflict cu adulti

Explicatia a venit la un moment dat, gandindu-ma la conflictele mele proprii cu alte persoane adulte. Am vazut ca pot sa tip si sa ma dau de ceasul mortii si sa nu ajung nicaieri intr-o disputa cu cineva drag. Si am vazut ca si eu, si partenerul/partenera mea, in conflict, putem sa ne simtim intelesi si sa rezolvam problema atunci cand, in prealabil, ne-a ascultat cineva legat de ceea ce ne e teama si are legatura cu acel conflict. Atunci cand cineva ne-a auzit frica, ne-a vazut si s-a conectat cu noi. Cheia e deci, conectarea celor doi dintr-un conflict. Si te simti conectat atunci cand te vede altcineva.

Conflict fara conectare

Asa ca, explicatia pentru care doi sau mai multi copii nu isi rezolva uneori conflictele este aceea ca in acel moment, sistemul lor limbic (creierul emotional) nu simte conectare. Am vazut si situatii in care cei doi copii gasesc solutii win-win – acelea au fost intotdeauna cand cel putin unul din copii era conectat, deci ii functiona cortexul prefrontal, acea parte a creierului care ne ajuta sa luam decizii, sa rationam, sa gasim solutii, sa ne controlam si sa anticipam consecinte.

Cum detensionezi conflictele copiilor? De ce e conflict?

Asadar, daca doi copii nu se simt conectati, cortexul lor prefrontal este adormit, slabe sanse de rezolvare a conflictelor. Ceea ce am observat ca merge este sa ne conectam cu ei… prin joc! Sa le redam fiecaruia dintre ei sentimentul ca sunt vazuti, ca cineva observa cum se simt. Sa ii facem sa rada, pentru ca rasul detensioneaza si relaxeaza corpul si ne apropie unul de altul.

Continuarea o poti citi AICI.

 

My title page contents