Copii care înjură și vorbesc urât. Iată 6 reguli de urmat!

Copii care înjură și vorbesc urât… îți e cunoscută această situație? „Să-l cert, să-l pedepsesc?” „Ce se întâmplă dacă fiul meu înjură?” Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care mulți părinți și le pun.

Prima dată când un copil spune un cuvânt rău, este inevitabil ca, în calitate de părinte, să reacționezi cu uimire și îngrijorare. Niciunul dintre părinți nu este vreodată pregătit să-și audă copilul folosind anumiți termeni, vulgari, jignitori și nepotriviți.

Dar, nu trebuie să disperi! Această etapă face parte din creșterea lor. Este aproape întotdeauna un fenomen trecător, iar cu atenția potrivită și câteva reguli poate fi ușor de depășit. De cele mai multe ori, prima înjurătură este spusă în timpul anilor de grădiniță; o vârstă la care pare dificil să le explici copiilor că folosirea acestui tip de limbaj nu reprezintă un comportament corect.

Atunci când copilul spune cuvinte urâte și nepotrivite, părintele trebuie să înțeleagă motivul real pentru care acesta a reacționat așa. Este o modalitate de a evalua greutatea și severitatea acestui comportament.

Copiii spun cuvinte urâte. De ce o fac?

Există multe motive pentru care un copil începe să spună cuvinte urâte; nu cunoaște întotdeauna sensul și le repetă fără intenția pe care noi, adulții, o dăm cuvântului.

Cu cât devii mai rigid ca părinte și reacționezi nervos, cu atât mai mult, copilul tău își fixează în minte o înjurătură și începe să o folosească intenționat.

Copii care înjură și vorbesc urât. Iată 6 reguli de urmat:

Copiii care spun cuvinte urâte sunt în aproape fiecare familie. Fenomenul îi îngrijorează întotdeauna pe părinți, dar apoi, în general, se epuizează rapid, fără a lăsa urme. Mai ales dacă poți să minimalizezi acest fenomen și să-l iei în considerare pentru ceea ce este, adică ceva trecător.

Există multe abordări și fiecare familie se poate identifica pentru a-și aplica propria strategie. Iată 6 reguli de urmat, bazate pe dialog, înțelegere și un bun exemplu:

1. Află sursa

Fie că este vorba despre un copil din parc, de la școală, un coleg de clasă sau un prieten, nu contează cine este cel de la care a auzit copilul tău înjurătura. În schimb, este important să te asiguri dacă știe sensul acelui cuvânt rău și să-i explici că există cuvinte care nu ar trebui folosite pentru că pot jigni și nu sunt plăcute să fie spuse și auzite.

În același timp, poate fi util să încerci să-i limitezi timpul de expunere la medii „toxice”. Trebuie să fii atent la tipul de programe, filme și desene animate pe care le urmărește. La TV, de multe ori se folosește un limbaj agresiv și plin de vulgaritate. Copilul ar trebui să urmărească numai programe destinate grupei lui de vârstă.

2. Exemplul personal

Pare evident, dar nu este: voi, părinții, nu trebuie să spuneți cuvinte urâte în prezența copiilor! Concentrați-vă în primul rând pe comportament. Trebuie să fiți un exemplu.

3. Discută cu cel mic despre semnificația și utilizarea cuvintelor nepotrivite

Copilul trebuie să înțeleagă că este normal să se enerveze și chiar să lupte, dar că trebuie să-și arate dezacordul într-o anumită privință într-un mod corect și respectuos.

4. Nu acorda prea multă atenție unui cuvânt rău

De obicei, copiii simt întotdeauna o mare plăcere în a spune cuvinte nepotrivite. Atâta timp cât copiii sunt mici, nu are rost să insiști prea mult în a le da explicații.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să rămâi complet indiferent. Dacă te prefaci că nu îți auzi copilul, cel mai probabil vei reuși să-i atragi atenția. Este necesar să intervii și să-i explici de ce nu este bine să folosească astfel de cuvinte jignitoare (pot răni pe alții, nu arată bine în vocabularul unui copil atât de frumos etc.).

Dar fără a exagera cu predicile, mai ales dacă ți se întâmplă uneori și ție să spui cuvinte rele.

5. Obișnuiește-te să-ți ceri scuze

Dacă cel mic i-a vorbit urât cuiva, atunci trebuie să-l înveți să-și ceară scuze. Poate că nu și-a dat seama de semnificația a ceea ce a spus. Chiar și așa, acesta trebuie să le ceară scuze celor care au fost jigniți. În plus, invită-l să se pună în pielea persoanei care se simte insultată. S-ar putea să funcționeze chiar mai bine această metodă.

6. Crearea unui climat de încredere și respect

Certarea copilului mic pentru că a spus cuvinte urâte și nepotrivite nu este o modalitate bună de a-l face să se oprească. Dimpotrivă, riști să-l faci să acționeze contra ta. De asemenea, nu e cazul să-l chestionezi insistent de la cine a învățat. Înjurăturile „nu aparțin” nimănui și nu mai contează cine l-a învățat. Important este să evaluezi utilizarea acestor cuvinte și contextul.

Mai multe studii au arătat că în familiile în care limbajul inadecvat este mai tolerat, copilul nu manifestă un interes deosebit pentru cuvintele rele și nu tinde să le repete. În timp ce atunci când părinții fac o dramă este o problemă educațională fundamentală. Copilul va folosi cuvinte urâte chiar și în momentele cel mai puțin oportune.

Dacă, pe de altă parte, observi că, pe lângă faptul că spune cuvinte urâte, copilul tău manifestă o atitudine de anxietate, nervozitate, agresiune, s-ar putea ca el să comunice inconștient un disconfort care trăiește în mediul familial sau extrafamilial.

Atunci când copilul tău, în ciuda intervenției și a atenției tale, nu poate evita vulgaritatea și folosește pe scară largă cuvinte nepotrivite, este posibil ca el să folosească acest mod de a vorbi, deoarece nu se poate elibera și exprima în niciun alt mod.

În acest caz, ai putea apela la un specialist, care te va ajuta să interpretezi corect atitudinea sa.

 

 

My title page contents