Când să începi înțărcarea bebelușului?

Când să începi înțărcarea bebelușului? Înțărcarea este una dintre etapele fundamentale din viața copiilor, dar este aproape întotdeauna însoțită de puțină anxietate. Cum va reacționa copilul la introducerea de alimente noi? Bună întrebare! Unii acceptă imediat un nou aliment, în timp ce pentru alții, momentul introducerii de alimente noi pare ceva înfricoșător. De aceea, în orice caz, mama trebuie să se înarmeze cu răbdare.

Așadar, când este momentul potrivit, cum și cu ce să începi diversificarea? În linii mari, diversificarea este un proces care are loc în primul an de viață al copilului. Conform schemei clasice, introducerea alimentelor are loc treptat de la aproximativ 6 luni până la 12 luni. Cu toate acestea, există diferite modele, mult mai flexibile decât cele care erau în vogă până cu ceva timp în urmă. Fiecare pediatru urmează o linie diferită și este corect să asculți sfatul pediatrului copilului tău în ceea ce privește înțărcarea, precum și în alte situații ce țin de sănătatea și dezvoltarea copilului.

Când să începi înțărcarea bebelușului?

Practic, conform tuturor liniilor directoare, până la 6 luni, dieta unui nou-născut trebuie să se bazeze exclusiv pe lapte. Matern sau artificial nu contează, atâta timp cât este lapte. Din același motiv, nu trebuie administrate nici apă, nici ceaiuri din plante de diferite tipuri. Laptele conține deja tot ce are nevoie un bebeluș, inclusiv apă.

Astfel că, momentul potrivit pentru a începe înțărcarea este cea de-a șasea lună a bebelușului. Până în acest moment, copilul ar trebui să poată sta deja în scaunul special, fără a se „prăbuși” în lateral. În plus, la această vârstă ar fi trebuit să piardă așa-numitul reflex de extrudare, conform căruia tinde să împingă din gură orice nu este lichid, inclusiv lingurița. Pe scurt, în jurul vârstei de 6 luni un nou-născut pare mai pregătit să fie înțărcat, deși există și copii încă nepregătiți la această vârstă.

Înțărcare timpurie la 4-5 luni

Practic, în cele mai multe cazuri, medicul pediatru este cel care „începe” înțărcarea. El cunoaște copiii încă de la naștere, știe care a fost greutatea lor de-a lungul timpului, dacă au existat probleme de sănătate sau cu alăptarea. În unele cazuri, prin urmare, ar putea sugera înțărcarea timpurie, chiar și la 4-5 luni.

Motivele acestei alegeri sunt variabile. În general, nu este niciodată recomandată înțărcarea, dacă alăptarea merge bine și bebelușul crește în mod regulat în greutate și lungime. Dacă, pe de altă parte, bebelușul este hrănit cu lapte praf sau dacă alăptarea este mixtă (maternă și formulă), medicul pediatru ar putea sugera introducerea de fructe sau o masă solidă. Alte motive pot include întârzierea creșterii sau tulburări precum refluxul gastroesofagian.

Experții în nutriție, totuși, recomandă atenție. Înțărcarea prea devreme ar putea avea repercusiuni asupra sănătății copiilor, de exemplu, dezvoltarea alergiilor.

De ce să începi înțărcarea? În esență, există 3 motive:

Nevoi nutriționale: Laptele singur nu mai este suficient pentru a satisface toate nevoile nutriționale ale bebelușului, care este pe cale să-și dubleze greutatea. Micuțul are nevoie de un aport mai mare de calorii și de alimente bogate, de exemplu, în fier și proteine.

Sistem digestiv mai matur: În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul este capabil să asimileze alte alimente în afară de lapte.

Dezvoltare neuromusculară mai avansată: Acum copilul este capabil să înghită alimente mai consistente, în timp ce până la 5-6 luni poate doar să sugă.

Sfaturi practice pentru începerea înțărcării

Pornind de la presupunerea fundamentală că fiecare copil este diferit și reacțiile la noul aliment pot fi diferite, pot fi date câteva sugestii generale.

Fără grabă: la început, prima masă este doar o secvență de mici degustări care servesc pentru a-l familiariza cu noutatea.

Oferă-i un aliment nou la un moment dat: așteaptă câteva zile înainte de a introduce un alt aliment. Îți vei ajuta copilul să aprecieze și să se bucure de diferitele arome și vei vedea orice reacție de intoleranță.

Începe cu doze mici: stomacul este încă mic. Crește treptat porția de mâncare, pe măsură ce copilul arată interes pentru mâncare.

Propune, dar nu impune: a-l forța să mănânce ar putea avea repercusiuni negative asupra relației copilului cu mâncarea, atât acum, cât și când va fi mai mare.

Variază alimentele treptat: acest lucru îl va educa la diferitele gusturi și îi va oferi toți nutrienții diferitelor alimente.

Alege alimente digerabile și pregătește-le cu igienă maximă.

Verifică temperatura alimentelor pentru copii: nu trebuie să fie niciodată prea fierbinte.

Cum să începi înțărcarea?

În acest sens, sprijinul medicului pediatru este esențial. El îți va spune ce alimente să introduci mai întâi, în ce ordine să le oferi bebelușului, și în ce cantități. Nu există modele rigide pentru toată lumea, în plus, nevoile nutriționale ale fiecărui copil sunt diferite. Unele „reguli”, totuși, sunt adaptabile la toate situațiile.

De obicei, fructul este introdus primul, cel mai ușor de administrat atât pentru consistență, cât și pentru aromă. Urmează prima mâncare pentru bebeluși, care înlocuiește o masă de lapte. De obicei este cea de prânz. Treptat, se introduc celelalte: la aproximativ o lună după prânz se adaugă cina (la 7-8 luni), apoi o gustare și, în jurul vârstei de 10-12 luni, micul dejun. Această schemă nu este chiar „obligatorie” și poate fi adaptată nevoilor mamei și copilului.

My title page contents