Cum să depășești momentele de criză? Tehnici de coping pentru a le gestiona.

Cum să depășești momentele de criză? Tehnici de coping pentru a le gestiona. Cum să recunoști și să depășești momentele de criză? Momentele de criză sunt evenimente comune pe care fiecare persoană le experimentează de-a lungul vieții. Cu toate acestea, specialiștii susțin că, în adolescență și la vârsta adultă timpurie, aceste crize pot fi mai dificil de depășit, mai ales dacă nu au fost încă dezvoltate strategii adecvate de adaptare.

Să descoperim câteva sfaturi pentru dezvoltarea tehnicilor funcționale de coping pentru a face față situațiilor stresante.

Mai întâi: Ce sunt și cum să recunoști momentele de criză?

Momentele de criză reprezintă perioade, de durată variabilă, în care o persoană trebuie să se confrunte cu situații deosebit de dificile sau stresante. În aceste momente există de obicei o presiune emoțională foarte puternică, însoțită de confuzie și copleșire.

Totodată, aceste crize pot fi legate de diferite domenii ale vieții, cum ar fi școala, munca, relaționarea, familia, dar și de latura personală, în ceea ce privește identitatea cuiva. Cauzele pot fi legate de traume, schimbări semnificative, dificultăți de sănătate mintală sau prezența constantă și prelungită a factorilor de stres.

Pentru a simplifica, psihologii au identificat 3 cele mai frecvente categorii de crize care pot apărea:

  • Criza situațională, declanșată de un eveniment sau situație care implică o schimbare majoră neașteptată.
  • Criza existențială, declanșată de reflecții profunde asupra sensului vieții, asupra identității și a valorilor.
  • Crizele de dezvoltare, legate de schimbările normale aduse de creștere și tranziția de la o etapă a vieții la alta.

Cum putem recunoaște aceste momente? Semnalele, așa cum susțin specialiștii, sunt cu siguranță reactivitatea emoțională puternică și iritabilitatea, care pe termen lung pot duce la anxietate și depresie. În plus, semnalele pot fi și fizice, cum ar fi oboseala și alterarea somnului și a nutriției.

Ce sunt tehnicile de coping

Deoarece acestea sunt evenimente atât de comune și normale, majoritatea dintre noi avem strategiile pentru a le face față de cele mai multe ori. De fapt, aceste strategii constituie tehnici de coping. Adică comportamente sau moduri de gândire care ne permit să gestionăm și să facem față situațiilor dificile și stresante.

De asemenea, este important să știm că aceste tehnici nu sunt întotdeauna funcționale. Acestea doar dau iluzia că ne ajută să gestionăm situația. Printre acestea se numără utilizarea de substanțe care permit un sentiment de ușurare pe termen scurt. În schimb, pe termen lung joacă împotriva rezolvării crizei, agravând adesea situația.

Preferința pentru aceste tehnici poate apărea atunci când, în momente de vulnerabilitate deosebită sau în tinerețe, cele mai potrivite strategii nu sunt disponibile sau nu au fost încă dezvoltate. Dezvoltarea tehnicilor funcționale de coping este, prin urmare, esențială. Aceasta, deoarece ne permite să obținem rezolvarea crizei prin strategii adecvate de gestionare a emoțiilor, gândurilor și comportamentelor.

Cum se dezvoltă tehnici funcționale de coping

Experții în domeniu recomandă și susțin că este util să exersezi astfel de tehnici atunci când nu ai nevoie de ele. În situații de criză este de fapt mult mai complicat să construiești noi strategii de la zero. În plus, ai tendința de a le căuta pe cele pe care le ai deja la dispoziție sau care necesită mai puțin angajament. În aceste cazuri, este necesar să soliciți sprijin profesional. Astfel vei fi ajutat să construiești și să adopți tehnici mai funcționale.

Pentru a dezvolta strategii funcționale de coping, în general, este important să lucrezi constant asupra ta în viața de zi cu zi prin:

  • Îngrijirea de sine prin crearea de rutine adecvate și plăcute.
  • Practica mindfulness pentru a gestiona anxietatea și stresul. Totodată pentru a menține concentrarea asupra prezentului.
  • Tehnici de relaxare, exerciții de respirație și sesiuni de yoga pentru a reduce stresul.
  • Crearea unei „truse de urgență”. Adică o listă cu cele mai funcționale strategii de accesat în cele mai dificile momente.
  • Antrenament în flexibilitate cognitivă pentru a putea înțelege diferite perspective utile pentru rezolvarea problemelor. Dar și pentru a da o altă dimensiune problemei în sine.
  • Dezvoltarea abilităților de viață, cum ar fi capacitatea de a lua decizii, de a rezolva probleme și de a gestiona stresul și emoțiile.
  • Crearea unei rețele de sprijin bune. Sigure și fără judecăți pentru a accesa și a solicita sprijin în vremuri de criză.
  • Formularea limitelor și granițelor pentru a evita crearea situațiilor de supraîncărcare.
My title page contents