Adolescenții și orientarea sexuală, un subiect care preocupă mulți părinți. Ce trebuie să cunoști referitor la acest aspect? Pubertatea este o perioadă intensă și complicată. Dar ce ar trebui să știi despre adolescenți și orientarea lor sexuală?
Vârsta adolescenței este o perioadă incitantă și complicată în același timp, în care copiii cresc și devin bărbați și femei. Corpul se schimbă și adolescenții trăiesc noi emoții, în timp ce pornesc pe un nou drum: în căutarea identității, inclusiv în ceea ce privește orientarea sexuală.
În timpul adolescenței, tinerii învață să relaționeze cu semenii lor ca prieteni și potențiali parteneri romantici sau sexuali. Aceasta este o parte normală a dezvoltării adolescenților. Gândurile sexuale pot fi intense sau confuze. Însă, indiferent de orientarea sexuală a adolescentului tău, este important să-l asiguri că îl iubești necondiționat și că îl accepti așa cum e.
Căutarea propriei identități
Pe măsură ce cresc, tinerii vor să afle cât mai multe despre corpul lor, persoana lor etc. În timpul pubertății, totul pare să se schimbe cu viteza luminii pentru copii, care trăiesc un adevărat roller coaster de emoții și senzații. De aceea, nu este deloc neobișnuit ca ei să fie puțin confuzi, mai ales când vine vorba de propriile experiențe sexuale. Acum e momentul în care apare o mare provocare pentru aceștia: mulți băieți și fete se simt atrași de sexul opus, dar există și unele excepții. Uneori, tinerii încep să se simtă atrași de persoane de același sex.
Atenție! Acest lucru nu înseamnă automat a fi homosexual, deoarece emoțiile și sentimentele la această vârstă sunt confuze și contradictorii. Astfel, cel mai bun lucru va fi ca aceștia să aibă răbdare și să-și descopere sexualitatea în timp, fără preconcepții și fără să se simtă că sunt o persoană „greșită”. De fapt, această etapă reprezintă un proces de autocunoaștere care necesită timp!
Orientarea sexuală nu este o alegere
Orientarea sexuală este transferul emoțional către o altă persoană, cu o serie de posibilități. Experții nu pot explica clar încă de ce depinde atracția față de un sex sau altul (sau față de ambele), dar sunt de acord asupra unui punct: orientarea sexuală se formează din copilărie și nu este o alegere, ci un mod de a fi.
Prin urmare, de exemplu, nu putem alege să fim heterosexuali, homosexuali sau bisexuali. Fiecare dintre noi va trebui pur și simplu să ne acceptăm pentru ceea ce suntem și să-i acceptăm și pe cei din jur așa cum sunt. Fără a ne forța să ne schimbăm pentru a satisface așteptările altcuiva.
Ce este orientarea sexuală?
Orientarea sexuală se referă la atracția sexuală sau emoțională pe care cineva o simte pentru o altă persoană. Adolescenții au o orientare sexuală chiar dacă nu sunt încă activi sexual. Oamenii se consideră de obicei ca aparținând uneia dintre următoarele categorii:
heterosexual: care se simte atras de persoane de sex opus;
homosexual: care este atras de persoane de același sex. O femeie atrasă de o altă femeie este numită lesbiană, în timp ce un bărbat atras de alt bărbat este numit gay;
bisexual: o astfel de persoană se poate îndrăgosti de bărbați și femei, indiferent de sexul căruia îi aparține;
asexuat: în general nu simte dorință pentru alte persoane, indiferent de sex;
transgender: cei care simt că nu aparțin sexului biologic care le este atribuit la naștere.
Adolescenții și orientarea sexuală. Cum să accepte un adolescent orientarea sa sexuală?
Unii adolescenți, atunci când descoperă că nu sunt atrași (sau nu numai) de persoanele de sex opus, le este greu să accepte această caracteristică. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă nu numai din cauza confuziei cu privire la propriile sentimente, ci și pentru că, odată dobândită conștientizarea de sine, unii adolescenți pur și simplu încearcă să-și reprime sentimentele pentru că sunt diferite de cele ale majorității semenilor. Din păcate, teama de judecata celorlalti este încă foarte puternică!
Sfaturi pentru părinți, indiferent de orientarea sexuală a copiilor lor
Creșterea copiilor este cu adevărat dificilă uneori, mai ales când intră în joc sentimentele și atracția sexuală. Totuși, aceasta este o altă ocazie pentru părinți de a le arăta copiilor dragostea și sprijinul lor, indiferent de orientarea lor sexuală. Câteva comportamente care pot ajuta copiii sunt:
- vorbiți deschis despre educație și sentimentele sexuale;
- includeți homosexualitatea în conversațiile pe care le aveți cu adolescentul vostru, sugerând că aprobați orice tip de orientare sexuală;
- ascultați cu atenție întrebările copiilor voștri și încercați să le răspundeți cât mai clar și deschis posibil;
- creeați un climat de încredere și înțelegere care să-i facă pe copiii voștri să înțeleagă că pot întotdeauna să aibă încredere în voi, părinții lui, și să obțină sprijinul vostru;
- nu judecați și luați în serios confuzia lor. De exemplu, îl puteți sfătui să-și asculte sentimentele și să observe cum evoluează în timp; așa cum se spune, de multe ori, timpul le rezolvă pe toate, timpul oferă răspunsuri și soluții.