Dragostea la adolescenți: cum se manifestă?

Cum se manifestă dragostea la adolescenți și cât de durabilă este? Adolescența este un moment magic pentru a te îndrăgosti. Pentru prima dată vei experimenta senzații foarte intense, pe care creierul învață să le gestioneze. 

Îndrăgostirea este prima fază a iubirii, adică abordarea psihologică progresivă între doi parteneri. Este un moment foarte intens atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, cu câteva semnale caracteristice: inima care bate foarte tare, gânduri centrate pe persoana iubită, căutarea apropierii fizice etc. Adolescența poate fi considerată etapa vieții tipică perioadei de îndrăgostire, mai degrabă decât dragostea în sine. Acest lucru se datorează în principal faptului că adolescentul abordează pentru prima dată acest tip de emoții.

Ce este dragostea?

Dragostea și îndrăgostirea sunt emoții care solicită o implicare totală la orice vârstă, dar în perioada adolescenței este o sarcină evolutivă. Pentru a putea vorbi despre dragoste, psihologii spun că este necesară coexistența a trei componente: intimitatea (factorul emoțional), pasiunea (factorul motivațional) și angajamentul (factorul cognitiv).

Iubirea în această etapă a vieții este atotcuprinzătoare, atât de mult încât devine o emoție greu de gestionat.

Este dragostea adolescenților reală și poate dura?

Mulți adulți resping relațiile dintre adolescenți, crezând că acestea nu trec testul timpului. Cu toate acestea, această credință nu este pe deplin valabilă. Unele, nu toate, iubirile adolescentine sunt reale. Determinarea dacă această iubire va dura depinde doar de cei implicați și dacă aceștia sunt dispuși să dezvolte sentimentul de iubire într-o dragoste adevărată.

Diferența dintre dragoste și dorință

Primele relații pe care adolescenții le experimentează de obicei se numesc „dragoste de cățeluș”. Atracția față de cealaltă persoană este pur fizică. Există entuziasm și energie în relație, dar sentimentele sunt superficiale și nu profunde. Este o relație care se bazează pur pe sentimente.

Dorința sau pofta este un răspuns normal pe care oamenii îl experimentează, inclusiv adolescenții, dar nu este dragoste. Mulți adolescenți și chiar adulți le confundă pe cele două. Dorința se bazează doar pe atracția fizică, în timp ce iubirea este mult mai profundă și implică grija pentru cealaltă persoană. Relația dintre doi adolescenți poate începe ca urmare a atracției fizice, dar dragostea adevărată depășește pofta și atracția fizică. Nu se bazează pe sentimente, ci pe angajament și pe o decizie.

Dragostea la adolescenți. Totul depinde de mentalitatea adolescentului

Există două moduri diferite de a privi întâlnirile. În primul rând, poți ieși cu cineva pentru că vrei să-ți găsești partenerul de viață. Când ai această mentalitate, ești atent la cine alegi să te întâlnești, deoarece cauți pe cineva anume. În al doilea rând, s-ar putea să te întâlnești cu cineva pentru că îți dorești doar să te distrezi. Nu cauți neapărat să te angajezi și s-ar putea să te întâlnești cu mai multe persoane simultan.

Modul în care privești întâlnirea va juca un rol important în a determina dacă dragostea ta este reală și dacă poate dura. Dacă pur și simplu cauți să te distrezi, atunci sunt șanse să închei relația atunci când certurile și provocările apar în mod natural. S-ar putea să ai sentimente de iubire, dar nu de iubire adevărată.

Dragostea adevărată necesită un anumit nivel de maturitate. Este ușor să fii atras de cineva. De asemenea, este ușor să te întâlnești cu cineva de care îți place foarte mult. Acest lucru poate duce la sentimente de dragoste, dar dragostea adevărată vine doar atunci când ești dispus să treci testului timpului, chiar și atunci când lucrurile se complică. Când ești cu adevărat îndrăgostit, nu poți fi prea exigent sau gelos și nici nu poți fugi ori de câte ori lucrurile devin grele. Totuși, cu puțin efort și multă dragoste poți construi o relație care să dureze mult timp.

Dragostea la adolescenți… durează?

Există multe motive diferite pentru care relațiile dintre adolescenți nu durează. Relațiile dintre adolescenți se pot încheia pentru că ambii își pot da seama că nu sunt interesați de aceleași lucruri, că drumurile lor se despart odată cu începerea facultății sau că nu sunt dispuși să reziste atunci când lucrurile devin grele. Oricare ar fi motivul, asta nu înseamnă că relația și sentimentele lor nu erau reale atunci când au fost împreună.

Despărțirile sunt dificile, iar adolescenții care pun capăt unei relații pot experimenta emoții extreme.

Sfaturi pentru părinții adolescenților

Nu respinge dragostea specifică perioadei adolescenței. Sentimentele adolescentului tău sunt la fel de reale ca ale tale. Dacă le respingi, ai putea întări dorința copilului tău pentru relație. Acesta nu se va mai simți înțeles și acest lucru va duce la crearea unei distanțe între voi doi.

În calitate de părinte, vrei ca adolescentul tău să se simtă liber să-ți vorbească despre toate domeniile vieții, inclusiv despre dragoste și relații, astfel încât să-i poți oferi sfaturi, dacă este nevoie.

Dacă observi semnele unei relații nesănătoase, este timpul să acționezi. Ar trebui să fii atent dacă în cazul adolescentuli tău, într-o relație, acesta ajunge la manifestări precum gelozie extremă, izolare, schimbări de comportament, o diferență mare de vârstă între acesta și persoana iubită, și certuri frecvente. Acestea sunt semne că relația poate să nu fie una sănătoasă. Este dificil pentru oamenii de orice vârstă să recunoască când se află într-o relație nesănătoasă. În calitate de părinte, este responsabilitatea ta să-ți ajuți copilul, dacă se află în această situație.

Sfaturi pentru adolescenții îndrăgostiți

Relațiile sunt dificile: Dacă te întâlnești cu cineva doar „pentru distracție”, atunci probabil că nu merită să investești serios în relație. În schimb, dacă ești serios interesat de cealaltă persoană și ați dori ca relația voastră să dureze, există câteva lucruri de care ar trebui să țineți cont, așa cum am amintit mai sus.

Asigurați-vă că sentimentele sunt reciproce, înainte de a investi 100% într-o relație: Poți fi serios în privința relației, dar înainte de a te strădui prea mult, asigură-te că cealaltă persoană simte același lucru.

Nu confunda sexul cu dragostea: Dragostea este mai mult decât atracție fizică, iar sexul nu este o modalitate de a găsi dragoste.

Nu-ți sacrifica toate prieteniile pentru relația ta. Când ai o relație nouă, ai tendința să vrei să-ți petreci tot timpul cu cealaltă persoană. Amintește-ți că este important să ai prieteni chiar și în afara relației tale. De asemenea, ar trebui să continui să petrecei timp cu familia și să te implici în activități care-ți plac.

Dragostea la adolescenți. Concluzie

Dragostea specifică adolescenței este reală. Dacă ești un adolescent îndrăgostit, relația ta este importantă pentru tine. Dacă îți dorești mai mult decât atât, poți face schimbări în ceea ce te privește, pentru a face ca relația să dureze. Relațiile dintre adolescenți pot avea provocări unice, dar cu un angajament și comunicare pot rezista testului timpului.

My title page contents