Ai furnici în casă și nu știi cum să scapi de ele? Dacă dorești să eviți utilizarea substanțelor chimice de pe piață, care sunt dăunătoare sănătății și mediului, există o serie de remedii naturale pentru a le eradica. Să aflăm care sunt acestea!
Odată cu creșterea temperaturilor, găsim furnici atât afară, pe balcoane și terase, câr și în casă. Furnicile nu sunt „periculoase”! De fapt, acestea sunt insecte foarte benefice pentru ecosistem, dar atunci când intră în casele noastre, au tendința de a invada întregul mediu intern, forțându-ne să fugim pentru acoperire. Le putem găsi în principal în bucătărie, unde există hrană. După ce au locuit în adăposturile lor, furnicile caută hrană pentru a hrăni întreaga colonie.
Fiind insecte mici, furnicile se pot infiltra (pentru a-și atinge scopul) prin ferestre și prin micile crăpături din pereții casei.
Ai furnici în casă? Strategii de pus în practică:
Înainte de a vedea cum să eliminăm furnicile prin remedii naturale, să aflăm care sunt strategiile care trebuie adoptate pentru a le preveni și a le împiedica să se apropie din nou de casa noastră:
- primul lucru de făcut este să identificăm furnicarul, dar și punctul de acces al furnicilor din casa noastră. De obicei, este vorba de colțurile ușilor sau al ferestrelor. Pentru început, poți răspândi niște pudră de talc pe zona care va bloca intrarea;
- prezența furnicilor indică, de asemenea, că există reziduuri alimentare (firimituri) în casă. Deci, acordă o atenție mai mare igienei casnice. Închide întotdeauna bine pungile cu zahăr și borcanul cu miere, folosind recipiente sigilate pentru alimente. Elimină întotdeauna toate firimiturile prezente pe mobilier și podea și evită să păstrezi vasele murdare în chiuvetă;
- dacă ai plante în casă, verifică solul! Acolo se pot ascunde furnicile, deoarece își găsesc habitatul natural în umiditatea solului. Mută acele plante din casă;
- spală suprafețele și pardoselile cu apă, oțet și suc de lămâie: le va face să nu se apropie. De asemenea, este indicat să sigilezi orice fisuri prin care pot intra furnicile, cu silicon sau chit.
Ai furnici în casă? Iată cele mai eficiente remedii naturale pentru a le ține departe de casă:
Dacă, pe de altă parte, invazia a început deja, atunci trebuie să recurgi la modalități de a le elimina, dar întotdeauna cu remedii simple și naturale.
Sarea
Primul remediu pe care îl poți încerca este sarea. Presară o mână de sare grosieră lângă furnicar și o mână de sare în colțurile și crăpăturile ușilor și ferestrelor. Va fi un factor de descurajare excelent.
Oţet
Oțetul este un excelent agent de respingere împotriva furnicilor. Pentru a le ține departe, toarnă oțet într-un recipient de pulverizare și pulverizează în colțurile ușilor și ferestrelor și pe pervazul ferestrelor. Nu uita bucătăria și zona cuiburilor! Chiar dacă oțetul se evaporă repede, mirosul acestuia va fi simțit în continuare de furnici, care vor sta astfel departe. Pentru un efect și mai puternic, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de eucalipt în oțet. De asemenea, poți spăla pardoseala (pe traseul parcurs de furnici) cu oțet, în loc să folosești detergenții obișnuiți.
Condimente: scorțișoară, ardei iute și cuișoare
Printre condimentele care țin furnicile departe datorită mirosului lor deosebit de puternic și insuportabil pentru aceste insecte, se numără: scorțișoara, ardeiul iute, piperul, cuișoarele și boiaua picantă. Pune aceste remedii fie direct în apropierea zonelor în care sunt furnicile, fie folosește-le sub formă de ulei esențial, diluând câteva picături cu apă și pulverizând direct pe zonele sau lângă crăpăturile prin care ar putea intra în casă.
Ierburi: mentă, oregano și frunze de dafin
Chiar și menta constituie un remediu natural util împotriva furnicilor. Pe lângă faptul că lasă un miros plăcut încăperii, frunzele de mentă sunt un remediu grozav pentru a îndepărta furnicile. În aceste cazuri, este necesar să pui câteva frunze de mentă pe pervazuri și în jurul ușilor. Sau poți adăuga 10 picături de ulei esențial într-un pahar de apă și să pulverizezi cu acest amestec în jurul ferestrelor sau al ușilor. Ca alternativă la mentă, poți utiliza, de asemenea, oregano, și frunzele de dafin, acestea din urmă fiind elemente de descurajare excelente pentru furnici.
Zaț de cafea
Un alt remediu eficient pentru a ține furnicile la distanță este cafeaua: poți folosi boabe sau zaț de cafea creând mici movile lângă intrarea în furnicar. Vei șterge urmele furnicilor și chiar și ouăle acestora. Pentru a crea un factor de descurajare puternic: stoarce peste zațul de cafea zeamă de lămâie și adăugă, de asemenea, scorțișoară, piper, ardei iute, oțet alb și ulei esențial de mentă. Furnicile vor dispărea în scurt timp.
Lămâie
Lămâia s-a dovedit, de asemenea, un excelent factor de descurajare pentru furnici. Așază doar câteva felii de lămâie, acoperite cu piper negru, pe traseul furnicilor. Alternativ, poți folosi sucul pentru a stropi în colțuri și pe pervazuri. Sucul de lămâie are puterea de a confuza furnicile. Sau poți așeza direct felii de lămâie uscate lângă ferestre și uși.
Bariere naturale
Barierele pot fi eficiente pentru a aduna furnicile într-un loc și a le împiedica să iasă. În acest caz poți alege între unul dintre aceste „ingrediente”: pudră de talc, bicarbonat de sodiu, scorțișoară praf, cretă, piper Cayenne. Creează o barieră care să aibă o lățime de aproximativ 6 mm și care să urmeze o linie continuă. Acest lucru va bloca furnicile și le va împiedica să iasă din furnicar.
Săpun lichid și apă
De asemenea, o altă metodă de a scăpa de furnici este să pregătești un amestec de săpun lichid și apă caldă: pune o picătură de săpun într-o sticlă de un litru. Pulverizează acest amestec la intrarea în cuib sau în colțurile unde ai observat că trec furnicile.
Miere
Mierea poate fi considerată o metodă naturală alternativă împotriva furnicilor. Aceasta acționează ca o momeală. Pune mici recipiente cu miere în apropierea zonelor în care vezi de obicei furnicile trecând. Odată ce intră în zona cu miere, furnicile vor rămâne prinse.
Un sfat! Toate aceste metode sunt pentru a îndepărta furnicile din spațiul de locuit, dar asta nu înseamnă că trebuie să le omorâm. Să apreciem aceste insecte harnice și utile în gospodăria omului. Pe cât posibil, să încercăm să le eliberăm în mediul natural.