Alcoolul și sarcina, riscuri și consecințe – Consumul de alcool în timpul sarcinii pune în pericol sănătatea bebelușului. Chiar și cantități mici pot provoca: avort spontan, greutate mică la naștere și naștere prematură. Așadar, să aflăm mai multe despre riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii.
Conform studiilor științifice acreditate, consumul de alcool în timpul sarcinii este dăunător copilului. De fapt, nu există nici măcar o doză „sigură” care poate fi consumată în timpul sarcinii, deoarece fătul poate fi pus în pericol.
SIGO (Societatea Italiană de Ginecologie și Obstetrică), în colaborare cu Assobirra, desfășoară de ani de zile o campanie de sensibilizare a populației și, în special a femeilor, cu privire la această problemă, care este încă adesea subestimată. Rezultatul acestei acțiuni menite să informeze oamenii despre daunele grave ale alcoolului în timpul sarcinii poate fi găsit pe site-ul „Dacă aștepți un copil, alcoolul poate aștepta”, în cadrul căruia se află decalogul „Alcoolul și sarcina: cele 10 lucruri pe care trebuie să le știi”.
Alcoolul și sarcina. 10 sfaturi și lucruri de știut
Consumul de băuturi alcoolice în timpul sarcinii crește riscul de deteriorare a sănătății mamei și a copilului.
Daunele cauzate copilului nenăscut de consumul de alcool în timpul sarcinii sunt foarte adesea permanente și uneori devin evidente în copilărie.
Alcoolul consumat în timpul sarcinii poate provoca leziuni produsului concepției încă din primele săptămâni de sarcină.
În timpul sarcinii, nu există cantități de alcool considerate sigure sau fără riscuri pentru făt. Deci… zero alcool!
În timpul sarcinii, orice băutură alcoolică este riscantă, indiferent de tip sau concentrație.
Dacă intenționezi să rămâi însărcinată chiar înainte de concepție, abține-te de la consumul de alcool.
Alcoolul traversează cu ușurință placenta și ajunge la făt în aceleași concentrații ca și la mamă. Fătul nu are capacitatea de a metaboliza alcoolul, ceea ce dăunează direct celulelor creierului și țesuturilor organelor care se formează.
În niciun trimestru de sarcină consumul de alcool nu se prezintă fără risc.
Este recomandabil să nu consumi băuturi alcoolice nici în timpul alăptării.
Dacă ai obiceiul de a consuma alcool, oprește-te imediat și consultă un specialist care te va ajuta să pui stop acestui obicei nociv.