Alergia la căpșuni, o problemă care preocupă Când îi poți da copilului căpșuni? Căpșunile sunt fructe tentante pentru copii, chiar și pentru cei mai mici. Sunt dulci și au o culoare și o formă îmbietoare. Întrebarea este însă: La ce vârstă pot fi date copiilor aceste fructe?
Ei bine, atunci când vorbim despre căpșuni, recomandarea este să nu te grăbești să introduci acest fruct în meniul copiilor mici, pentru că sunt fructe care eliberează histamină (la fel ca roșiile, ciocolata, ouăle, peștele). Adică, pot fi legate de reacții alergice, deoarece stimulează organismul să producă histamina în cantități mari. Potrivit experților, acest fruct este capabil să îmbunătățească reacția celulelor la alergeni, scăzând cantitatea de anticorpi implicați în reacțiile alergice (IgE). Recomandarea este ca aceste fructe să nu fie introduse în alimentația copilului înante de vîrsta de 1 an.
Mai mult decât atât, dacă copilul s-a dovedit a fi alergic sau există alergii alimentare în familie, este mai bine să aștepți doi ani până să-i introduci acest fruct în dietă. Potrivit experțiilor, riscul ca și copilul să fie alergic crește de patru până la șase ori dacă ambii părinți sunt alergici.
Cum se manifestă alergia la căpșuni?
Intoleranța sau sensibilizarea clasică provoacă înroșirea feței și a gâtului. În unele cazuri și în cazul în care pielea a intrat în contact cu fructele (mâinile de exemplu); de asemenea, pot declanșa mâncărime, eczeme și umflături. Din acest motiv se recomandă să se ofere copilului cantități mici de fruct. Copilul poate să guste o bucată mică de căpșuni și apoi, timp de trei zile nu trebuie să mai introduci alte alimente noi. Este o tehnică de siguranță care te ajută să afli dacă noul aliment introdus îi provoacă un anumit disconfort.
Sugeste: În primele zile, oferă-i copilului căpșunile sub formă de piure, smoothie-uri sau tăiate în bucăți mici și amestecate în iaurt. Copilului mai mare, care are deja dinți, îi poți oferii fructul întreg, să muște direct din el.
Căpșunile, un fruct valoros!
Căpșunile conțin multă vitamina C (mai mult decât portocalele și lămâile), polifenoli, acid folic, antioxidanți și minerale (potasiu și magneziu). În plus, acest fruct este foarte hidratant, deoarece este alcătuit din 90% apă și se laudă cu un aport caloric foarte limitat de 30 kcal la 100 de grame de căpșuni.
Alege căpșunile din sezon!
Cel mai bine e să cumperi fructe când e sezonul lor. Așadar, atunci când alegi să-i da copilului căpșuni, alege-le pe cele de sezon: între mai și iulie. Căpșunile trebuie să aibă culoarea roșu strălucitor și să fie uniforme ca aspect. Eventual, acestea trebuie să fie ferme (fără lovituri) sau urme de mucegai.
Îi poți da copilului mic iaurt cu căpșuni?
Cantitatea de fructe prezentă în iaurtul cu fructe din comerț este foarte limitată. Uneori, un borcan conține 2 până la 4 la sută căpșuni. Totuși, dacă copilul mănâncă pentru prima dată căpșuni există riscul unei reacții alergice. De aceea, oferă-i câteva lingurițe, verifică dacă are gust bun și comportă-te exact așa cum ai face cu un aliment nou. Dacă nu este alergic la iaurt cu căpșuni, este puțin probabil să fie alergic la căpșuni.