Și adulții învață de la copii, pentru că da, copiii pot fi profesori minunați pentru noi, adulții. Observați-vă copiii și învățați să trăiți viața cu toată frumusețea și naturalețea, asemenea copiilor. Părinții sunt obișnuiți să-și învețe copiii cum să se comporte, cum să gestioneze emoțiile și o mulțime de lucruri. Dar invers, un părinte oare nu are ceva de învățat de la copil?

Te-ai întrebat vreodată ce poți învăța de la copii? Aceștia sunt profesori excelenți care ne pot ajuta să recâștigăm legătura cu lumea noastră interioară.

Să descoperim împreună lucrurile pe care le putem învăța de la copii!

 

Și adulții învață de la copii. Ce poți învăța de la copii?

1. Să trăiești în prezent

Bucură-te de viață, zi de zi. Copiilor nu le pasă de viitor sau de trecut. Pentru ei există doar prezentul și acest lucru este minunat. Încearcă să uiți de griji, probleme, cel puțin pentru câteva clipe. Bucură-te de ziua în curs, fără să te gândești la ce ar fi trebuit să faci ieri sau la problemele cu care te vei confrunta mâine. Trăiește prezentul asemenea celor mici: simplu și frumos!

2. Cere ajutor

Copiii nu au o problemă să ceară ajutor, o fac tot timpul fără probleme. Dar tu, când ai cerut ultima dată ajutorul cuiva? Nu este o rușine să ai nevoie de ajutorul unei alte persoane. Amintește-ți să faci asta, atunci când te simți prea împovărat/ă.

3. Ce putem învăța de la copii: jocul nu înseamnă pierderea timpului

Joacă-te ca și când ai fi copil, și bucură-te de timp cu copiii tăi. Învață de la copii importanța jocului. A te dedica activităților ludice este o modalitate bună de a fi în acord cu tine, de a te deschide către creativitate și distracție. Profită de timpul liber jucându-te cu copiii. Va fi bine pentru ambele părți!

4. Spune ce crezi

Chiar și când riscă să rănească o persoană, copiii sunt sinceri. Desigur, este important să fii sincer, dar trebuie să fii atent/ă la modul în care faci acest lucru. Învață să exprimi ceea ce crezi despre ceva sau cineva, învață să ai o părere.

5. Ce putem învăța de la copii: fii surprins de ceea ce te înconjoară

Încearcă să vezi lumea prin ochii copiilor tăi. Lasă-te surprins/ă de un curcubeu, bucură-te de vântul care-ți flutură părul, stai în ploaie și râzi în ploaie. Copiii pot fi un ghid bun în a te învăța să experimentezi situațiile de zi cu zi ca pe ceva nou și surprinzător, care te poate face să zâmbești ca și când ar fi pentru prima dată.

6. Învață să ierți

Copiii nu poartă ranchiună. Trăind în prezent, ei nu se mai gândesc la ceea ce a fost ieri. Este o idee de a lăsa în urmă ceva mai puțin plăcut și de a o lua de la capăt! Desigur, aceasta nu înseamnă să faci aceleași greșeli, ci să ierți din inimă. Acest lucru te va ajuta să nu ai resentimente.

7. Îmbrățișează, iubește

Nu-ți ascunde sentimentele: spune-i copilului cât mai des cât de mult îl iubești! Iubirea este o altă lecție pe care o putem învăța, fără îndoială, de la copii. Dacă asta simți, nu ezita să-ți exprimi dorința de a îmbrățișa sau chiar a spune cuiva că-l iubești.

8. Ce putem învăța de la copii: jocul de a fi invincibil

A învăța să ai mai multă încredere în sine este o altă lecție excelentă pe care o poți învăța de la copii. Copiii se joacă pentru a fi supereroi, astronauți sau cavaleri. Se confruntă cu orice luptă imaginară și ies întotdeauna învingători. Să te simți invincibil, să crezi în tine și să nu te lași bătut de adversari… este minunat!

9. Râzi mai mult

Nu este nimic mai bun decât să treci prin viață cu un zâmbet. Și nu contează dacă râzi dintr-un motiv sau fără sens. Bucură-te de viață, joacă-te, dansează, cântă cu voce tare, chiar dacă nu ai cea mai bună voce. Caută motive pentru a râde și bucură-te de ele împreună cu copiii tăi.

10. Evită grijile

Copiii nu își fac griji, pentru că trăiesc în prezent. Este chiar așa rău să te murdărești cu noroi? Nu, adevărul este că nu este. Lasă grijile deoparte și simte-te un om mai liber.

11. Și adulții învață de la copii: înfruntă fricile!

Frica paralizează, nu ezita să o înfrunți! Te-ai gândit vreodată cu câte frici se confruntă copiii în fiecare zi? Preia măcar o parte din comportamentul copiilor tăi și uită de frică. Lasă-te purtat și pleacă în noi aventuri.

12. Ai avut un eșec? Încearcă din nou!

Copiii învață din greșeli. Viața lor nu este altceva decât o oscilație constantă între încercare și eroare, unde renunțarea nu este o opțiune. De câte ori ți-ai văzut copiii încercând să rezolve ceva până când au reușit? Urmează exemplul lor!

 

Există multe lucruri pe care le putem învăța de la cei mici și pe care ar trebui să le preluăm în comportamentul nostru fără ezitare, pentru a fi mai creativi, mai deschiși, mai empatici. Dar mai presus de toate, pentru a fi mai fericiți! Încearcă și tu!

My title page contents