Odată cu înțărcarea, copilul începe treptat să guste și alimente noi, astfel încât stomacul său are timp să se adapteze la o nouă dietă. Adaptarea la noua dietă depinde și de tipul de dietă, înțeleasă ca stil de viață, pe care părinții o adoptă. Indiferent dacă este vegană, vegetariană, mediteraneană sau oricare ar fi ea.
Cel mai important lucru este ca bebelușul să aibă parte de toate substanțele nutritive necesare pentru a crește sănătos. Există însă, alimente care trebuie evitate până la cel puțin 2 ani, dacă nu se poate chiar până la 3 ani.
Alimente interzise până la 2 ani
- fructe de mare (midii, scoici): ele pot fi puternic poluate, mai ales dacă provin din zone apropiate de porturi și canalizări. Acestea pot provoca intoxicații, cum ar fi salmonella;
- junk food;
- carne crudă și pește crud: pot conține germeni, astfel încât pot provoca infecții intestinale. Copiii sunt mai expuși riscului decât adulții. Deoarece nu dispun încă de un sistem natural de apărare pe deplin eficient pentru a se proteja;
- cafeaua, ceaiul și alte băuturi cu cofeină: au un efect stimulant care nu este benefic pentru copiii mici. Aportul lor poate avea consecințe asupra somnului și a dispoziției;
- băuturi zaharoase, deoarece acestea nu aduc beneficii nutriționale, promovează obezitatea, obișnuiește copilul cu gustul dulce. Chiar și după trei ani, consumul de băuturi zaharoase cum ar fi ceaiul rece, sucurile de fructe, etc. ar trebui să fie limitat la ocazii speciale, petreceri aniversare.
Alimente care trebuie consumate în cantitate foarte mică până la 2 ani. Și în cantitate limitată chiar și la 3 ani
- brânză grasă (mascarpone, brânză Gorgonzola, unt), salam, șuncă, jambon. Grăsimea într-un procent mare pe care o conțin aceste alimente promovează obezitatea. Grăsimile modifică mecanismele care reglează pofta de mâncare și întârzie senzația de sațietate.
- sare: ar trebui să fie folosită extrem de puțin și numai atunci când este de fapt necesară (de exemplu, este corect să puneți un praf de sare în supa de legume, pentru a da un pic de aromă). Deci, copilul trebuie obișnuit cu gustul natural al alimentelor, în beneficiul sănătății sale. E valabil chiar și în cazul adulților, deoarece sarea este un factor important de risc pentru hipertensiune arterială.
- zahăr alb și dulciuri: zahărul alb ar trebui evitat cu totul, iar dulciurile ar trebui oferite doar ocazional. După ce se obișnuiesc cu gustul de dulce, îl vor mereu, ceea ce duce la obezitate.
- conserve sau orice care conține conservanți și coloranți: poate este adevărat că substanțele utilizate pentru conservarea alimentelor nu pot fi considerate dăunătoare pentru organismul copiilor, deoarece utilizarea lor este reglementată și controlată, dar nici nu au nici o valoare nutrițională și nici nu aduc beneficii pentru sănătate. De aceea este mai bine să le evitați și să le înlocuiți cu alimente proaspete.